Zadbaj o mikroflorę jelit


Chociaż autyzm jest zaburzeniem rozwoju, w którym istotną rolę pełni funkcjonowanie mózgu, większość osób cierpiących na niego odczuwa również dolegliwości ze strony jelit. Jak się okazuje skład mikroflory jelitowej dzieci z autyzmem różni się od tej dzieci zdrowych. Przeprowadzone w Kalifornii badanie na myszach, pokazuje, że podawanie prozdrowotnego szczepu bifidobakterii, pozwoliło złagodzić objawy behawioralne. Naukowcy nie potrafią jeszcze wyjaśnić w jaki sposób bakterie wpływają na zachowanie. Jedna z hipotez mówi, że nieszczelne jelito pozwala przejść do krwi związkom, które uszkadzają mózg. Korzystna mikroflora dba o odbudowę ekosystemu jelit oraz wzmacnia ich śiany, zapobiegając ‘wyciekom’. Dlatego ważne jest zadbanie o prawidłowy skład mikroflory jelitowej chociażby przez podaż odpowiednich probiotyków.

Wyrównaj cukier


Skoki poziomu cukru są zwłaszcza problematyczne u tych dzieci, które wykazują dodatkowo nadpobudliwość. Gdy stężenie glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, pojawiają się epizody nadaktywności. Stąd ważne jest zadbanie o podaż węglowodanów złożonych w diecie, a unikanie cukrów prostych.

Wybierz odpowiedni tłuszcz


Badania dr Gordona Bell wskazują, że niektóre dzieci z autyzmem mają enzymatyczny defekt. Powoduje on szybsze niż w normalnych warunkach usuwanie niezbędnych tłuszczów z błon komórek mózgowych. Dlatego też takie osoby mogą wymagać większej podaży tłuszczów nienasyconych, niż zdrowe. Okazuje się, że suplementacja EPA (kwas eikozopentaenowy) ma korzystny wpływ na poprawę nastroju, zachowania, snu i koncentracji.

Zwiększ spożycie witamin i minerałów


Już w latach siedemdziesiątych XX wieku dr Rimland wskazał, że witamina B6, witamina C oraz magnez mają istotny wpływ na poprawę jakości życia autyków. Fakt korzystnego działania suplementacji witaminą B6 może mieć związek z tym, że większość osób z autyzmem cierpi na pyrolurie. W jej wyniku powstające w ciele pyrole łączą się z witaminą B6 oraz cynkiem i są wydalane z organizmu.

kasza
Produkty pełnoziarniste takie jak kasze, pieczywo, płatki, brązowy ryż są źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin z grupy B.


Naukowcy uważają także, że witamina A, w postaci retinolu, może mieć duże znaczenie. Jest powszechnie znana ze swojego działania na jakość widzenia, ma jednak także wpływ na produkcję zdrowych komórek w jelitach i mózgu. Prawidłowa praca obu organów jest zaś na celowniku badaczy zajmujących się autyzmem. 


Czego więc nie powinno zabraknąć w diecie? Jeśli chodzi o witaminę B6 jej źródłem jest mięso, produkty zbożowe, ryby, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki. W mięsie i zbożach znajdziemy również cynk oraz retinol. Dodatkowo dobrymi źródłami witaminy A jest nabiał, masło, jaja, ryby.

Zwróć uwagę na alergie pokarmowe


W przypadku osób cierpiących na autyzm, ważne jest wykrycie alergii pokarmowych. Z powodu problemów trawiennych bowiem, jakie towarzyszą alergiom czy nietolerancjom, do mózgu może docierać szereg niekorzystnych substancji, które mu szkodzą. Wpływa to na pogorszenie jego pracy. Istnieje pogląd, że w przypadku autyków, korzystne działanie może mieć wprowadzenie diety bez glutenu oraz z wyłączeniem kazeiny. Wielu rodziców dzieci z autyzmem zauważa korzystny wpływ takiej zmiany żywienia na zdrowie ich pociech. Badania jednak nie potwierdzają tej teorii.

Zdjęcie główne pochodzi z: LifeSupercharger / Foter / CC BY

Zdjęcie w treści pochodzi z: HealthGauge / Foter / CC BY