Czym charakteryzuje się kuchnia grecka?

Grecja jest pod wpływem łagodnego klimatu śródziemnomorskiego, co korzystnie wpływa na uprawy roślin oraz hodowlę zwierząt. Już w czasach starożytnych mieszkańcy tego kraju słynęli z zamiłowania do biesiad, a największym świętem były Dionizje ku czci Dionizosa, boga wina. W kuchni greckiej zaznaczają się wpływy bałkańskie, tureckie i włoskie. Można zaobserwować również inne wpływy europejskie. Charakteryzuje się dużą ilością warzyw takich jak: bakłażany, oliwki, papryki i cukinie. W potrawach można znaleźć też szpinak, sałatę oraz rośliny strączkowe, m.in. ciecierzycę. Dania kuchni greckiej różnią się w zależności od regionu.  Im bliżej morza, tym więcej serwuje się ryb oraz owoców morza. Do najpopularniejszych ryb należy morszczuk. Mięso nie należy do najważniejszych produktów, ale dania z jagnięciny nie są rzadkością. Najczęściej podaje się je z warzywami i aromatycznymi sosami.

Oliwa z oliwek znajduje się niemal w każdej potrawie. Same oliwki też często goszczą na stołach. Stanowią doskonałą przekąskę i często towarzyszą im różne sery. Feta to rodzaj słonego sera, który w Polsce jest doskonale znany. Stanowi nieodłączny element sałatki greckiej. W kuchni greckiej nie może również zabraknąć sosu tzatziki z ogórkami, czosnkiem i miętą. Jest idealny do pieczonych ryb, ale równie dobrze smakuje z frytkami. Na deser przyrządza się np. baklawę, która jest też tureckim przysmakiem. Kuchnia grecka jest jedną z najzdrowszych na świecie, dlatego korzystaj jak najczęściej z jej przepisów.

Avgolemono – tradycyjna zupa cytrynowa

Avgolemono to tradycyjna grecka zupa o wyjątkowym smaku i aksamitnej konsystencji. Jej bazę stanowi bulion drobiowy. Zanim rozpoczniesz gotowanie, wyposaż się również w makaron orzo, żółtka jaj oraz cytryny. Będzie potrzebny zarówno sok, jak i plasterki tego kwaśnego owocu. Na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/avgolemono-grecka-zupa-cytrynowa-2 znajdziesz wszystkie informacje dotyczące niezbędnych produktów oraz sposobu przyrządzania zupy. Avgolemono stanowi doskonały pomysł na ciepłe dni, ponieważ zapewnia przyjemne orzeźwienie. To lekkie, kremowe i sycące danie, którego wyrazisty smak trudno zapomnieć.

Dolmades – roladki z liści winogron

Dolmades to jedno z ciekawszych dań kuchni greckiej. W roladkach z liści winogron znajdziesz soczyste ryżowe nadzienie. Zobacz, jak krok po kroku przyrządzić ten przysmak: https://uwielbiam.pl/przepis/dolmades. Liście winogron są delikatne w smaku, ale to z wnętrza wydobywają się niesamowite aromaty ziół, którymi doprawia się ryż połączony z mielonym mięsem wieprzowym. Oliwa z oliwek i sok z cytryny również odgrywają istotną rolę.

Saganaki – sery smażone w panierce

Greckie sery mają specyficzne smaki. Do najpopularniejszych należą feta i halloumi. Smażone w panierce zyskują jeszcze inny wymiar kulinarny. Sprawdź, jak przyrządzić saganaki, aby cieszyć się greckimi klimatami we własnym domu: https://uwielbiam.pl/przepis/saganaki. Można je podawać z różnymi sosami i sałatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby były dodatkiem do dania głównego.

Pastitsio – grecki rodzaj lasagne

Jeżeli lubisz włoską lasagne, ale masz ochotę spróbować czegoś nowego, sięgnij po pastitsio. To greckie danie z makaronu oraz mięsa: https://uwielbiam.pl/przepis/pastitsio. Zamiast makaronowych płatów lasagne będzie potrzebować makaron penne. Najważniejszą część dania stanowi dobrze doprawione wołowe mięso mielone, które należy połączyć z pomidorami. Trzeba też przygotować sos beszamelowy. Ugotowany makaron zalewa się sosem, a potem kładzie mięso i dodaje resztą sosu. Wierzch posypuje się startym serem i zapieka.