Zdrowa dieta dla kobiet - witaminy
Do grupy witamin zaliczamy różne związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy pełnią głównie funkcje regulujące, ale odpowiadają też za wzrok, rozwój kości, przepływ krwi, odporność, psychikę i koncentrację. Co ważne, organizm nie potrafi sam wytwarzać witamin (lub robi to w niewystarczających ilościach), dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem.
Dieta dla kobiet powinna uwzględniać wszystkie witaminy - zarówno te rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K), jak i wodzie (witamina C i witaminy z grupy B) we właściwych proporcjach. Na które związki warto zwrócić szczególną uwagę?
W diecie kobiet nie może zabraknąć witamin z grupy B. Szczególnie ważna jest niacyna (witamina B3), która uczestniczy w syntezie hormonów płciowych. Każda kobieta, która chce cieszyć się pięknymi włosami, mocnymi paznokciami i zdrową skórą, powinna zadbać o odpowiedni poziom biotyny, czyli witaminy B8. Dla kobiet w ciąży istotna jest głównie witamina B9, znana powszechnie jako kwas foliowy. Niedobory kwasu foliowego mogą prowadzić do problemów z rozwojem łożyska, co z kolei może skutkować wadami u dziecka lub poronieniem. Z kolei kobiety, które stosują dietę bezmięsną, powinny kontrolować poziom witaminy B12. Cyjanokobalamina naturalnie występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, a jej niedobory mogą zaburzać prawidłowe działanie układu trawiennego.
W odpowiednio zbilansowanej diecie dla kobiet nie może zabraknąć również witamin antyoksydacyjnych, czyli A, C i E. Naturalne przeciwutleniacze eliminują wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się komórek. Co więcej, witamina C jest niezbędna do syntezy kolagenu, którego braki w organizmie skutkują zmarszczkami. Ostatnią witaminą, ważną w kontekście prawidłowego funkcjonowania organizmu kobiety, jest witamina D. Panie są znacznie bardziej narażone na rozwój osteoporozy niż mężczyźni. Witaminę D najlepiej przyjmować z pożywieniem, a w sezonie jesienno-zimowym dodatkowo suplementować.
Zdrowa dieta dla kobiet - składniki mineralne
Składniki mineralne to kolejna grupa ważnych związków, które warunkują prawidłową pracę wszystkich układów i narządów. Zdrowa dieta dla kobiet powinna uwzględniać przede wszystkim odpowiednią podaż wapnia, cynku, miedzi, selenu, manganu i żelaza.
Wapń jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości. Właściwa podaż tego składnika w diecie ogranicza ryzyko osteoporozy. Cynk i miedź zachowują włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji, z kolei selen i mangan mają korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego. Żelazo w diecie kobiet ważne jest przede wszystkim z uwagi na menstruację. Podczas comiesięcznych krwawień ilość żelaza w organizmie znacznie spada.
Nie wiesz, jak dopasować dietę do swoich potrzeb? Skorzystaj z konsultacji dietetycznej. Specjalista podpowie, jak układać zdrowy i wartościowy jadłospis.
Komentarze