W kuchni dobrze jest mieć przynajmniej jedną dobrą uniwersalną patelnię, która sprawdzi się w codziennym gotowaniu. Pojawia się tylko pytanie, jaka jest najlepsza patelnia do smażenia? W dalszej części artykułu postaramy się przedstawić najlepsze patelnie dobrane stosownie do potrzeb, z uwzględnieniem m.in. rodzaju powłoki, typu kuchenki czy przeznaczenia.
Rodzaje patelni – jaka jest najlepsza patelnia?
Zacznijmy od początku, czyli od wyjaśnienia, jakie są w ogóle dostępne rodzaje patelni na rynku. Kupując patelnię, w pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na tworzywo, z którego została wykonana. W sklepach dostępne są patelnie z różnych surowców. Która patelnia jest najlepsza? Oto jedne z najpopularniejszych patelni:
- Patelnie stalowe – patelnia wykonana ze stali nierdzewnej szybko się rozgrzewa, ma szerokie zastosowanie w kuchni i jest łatwa w czyszczeniu. Nie jest to jednak najlepsza patelnia do naleśników, jeśli zamierzamy smażyć bez tłuszczu, ponieważ jej dno musi być dobrze pokryte olejem czy masłem, w przeciwnym razie jedzenie może się przypalić;
- Patelnie aluminiowe – są lekkie oraz odporne na uszkodzenia i zarysowania, szybko i zarazem równomiernie się nagrzewają. Po skończonym smażeniu szybko stygną, więc niedługo później można je umyć;
- Patelnie ceramiczne – często mówi się, że najlepsza patelnia to ceramiczna, ponieważ jest mało podatna na zniszczenia i nie wchodzi w interakcje z żywnością. Co istotne, patelnie ceramiczne mogą być wykonane w całości z ceramiki lub mieć jedynie powłokę ceramiczną, na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu;
- Patelnie tytanowe – pokryte powłoką zapobiegającą przywieraniu pokarmów, dobrze przewodzą ciepło, są odporne na zarysowania i można je myć w zmywarce;
- Patelnie granitowe – najlepsza patelnia granitowa jest wysoce odporna na uszkodzenia, można na niej mieszać metalowymi narzędziami. Dobrze przewodzi i akumuluje ciepło;
- Patelnie teflonowe – podczas smażenia nic się do nich nie przykleja, jednak dość szybko się rysują, a przez to mogą wpływać na żywność. Niektóre patelnie z teflonu nadają się do piekarnika, a informacje na ten temat można znaleźć w opisie producenta.
Jaka powłoka patelni jest najlepsza?
Wybierając patelnię, trzeba zwrócić szczególną uwagę na powłokę. Zastanawiasz się, z jaką powłoką jest najlepsza patelnia do kuchni? Zacznij od przeanalizowania swoich potrzeb w zakresie sposobu przygotowywania potraw i preferencji kulinarnych. Odpowiednia powłoka patelni sprawi, że jedzenie nie będzie do niej przywierać, a po zakończonym gotowaniu łatwo będzie ją wyczyścić. Z jaką powłoką najlepsza patelnia do codziennego użytku?
Najlepsza patelnia do smażenia bez tłuszczu to taka pokryta powłoką non-stick. Dzięki niej żywność podczas smażenia w wysokiej temperaturze nie będzie się przypalać i przywierać do dna nawet wtedy, gdy nie użyjemy żadnego tłuszczu. W takim razie, jaka jest najlepsza patelnia do smażenia? Tak naprawdę możesz zdecydować się na dowolny rodzaj patelni, np. tytanową, granitową lub ceramiczną, jedynie zwróć uwagę na to, czy jest ona pokryta nieprzywierającą powłoką.
Która patelnia najzdrowsza? Najważniejsza cecha
O patelni mówi się, że jest „zdrowa” wtedy, gdy materiał, z jakiego jest wykonana, podczas przygotowywania na niej potraw nie wpływa na ich jakość, smak i zapach. Innymi słowy, nie zawiera szkodliwych substancji, które mogłyby przeniknąć do żywności podczas smażenia czy gotowania.
Patelnie najlepszej jakości uważane za najzdrowsze to przede wszystkim patelnie ceramiczne. W interakcje z jedzeniem przy wysokich temperaturach nie wchodzą także patelnie żeliwne, kamienne i szklane, dlatego również można uznać je za dobre dla zdrowia.
Jaka patelnia do grillowania?
Najlepsza patelnia grillowa cechuje się przede wszystkim trwałością i wysoką odpornością na uszkodzenia. Pozwala przyrządzać ulubione potrawy w zdrowy sposób, bo praktycznie bez użycia tłuszczu. Na rynku dostępnych jest mnóstwo patelni grillowych, które różnią się przede wszystkim materiałem, z jakiego są wykonane. Warto więc zastanowić się, jaka jest najlepsza patelnia grillowa.
Na szczególną uwagę zasługują patelnie grillowe z granitową powłoką i patelnie tytanowe. Dobre opinie mają także dwustronne patelnie grillowe z aluminium. Przed zakupem zawsze warto sprawdzić najświeższe rankingi patelni grillowych w internecie, ponieważ takie zestawienia mogą ułatwić dokonanie właściwego wyboru, co tyczy się także każdego innego rodzaju patelni.
Dobra patelnia do wszystkiego i na lata – jaką patelnie najlepiej kupić?
Dobra patelnia do użytku codziennego powinna umożliwiać smażenie bez tłuszczu, czyli mieć nieprzywierającą powłokę. Dodatkowo nie powinna zawierać szkodliwych substancji, które mogłyby przeniknąć do żywności podczas smażenia. Musi też cechować się odpornością na zarysowania i być łatwa w czyszczeniu. Biorąc to wszystko pod uwagę, trudno jest wskazać jedną idealną patelnię, ponieważ wiele rodzajów spełnia te założenia. Na szczęście jest w czym wybierać i każdy ma szansę znaleźć patelnię dostosowaną do potrzeb.
Na koniec warto jeszcze zaznaczyć, że wybrana patelnia powinna być kompatybilna z wybranym rodzajem kuchenki, jaką posiadamy w domu. O ile większość nadaje się do smażenia na kuchenkach gazowych i elektrycznych, to na indukcyjnych niekoniecznie. Najlepsza patelnia na indukcję to taka, której dno wykonane jest z materiału ferromagnetycznego. Właściciele kuchenek indukcyjnych powinni zwrócić na to uwagę podczas zakupu.