Z tego artykułu dowiesz się?

  • Czym jest spirulina?
  • Jakie są właściwości spiruliny?
  • Czy spirulina odchudza?

Warto zacząć od tego, że choć to słowo może w pierwszym momencie kojarzyć się dość „chemicznie”, to w praktyce spirulina jest zwyczajową nazwą produktów pochodzących prosto z natury. Mowa o różnych rodzajach mikroalg i sinic, które występują na całym świecie. Jednak najlepsze warunki do wzrostu spirulina ma w Afryce oraz w Ameryce Południowej i Środkowej (skąd pochodzą największe dostawy tego surowca).

Spirulina niebieska, czy może zielona?
Dla niektórych spory problem stanowi kolor, jaki właściwie ma spirulina. Niebieska, niezwykle żywa pod względem barwy odmiana, zaatakowała nas medialnie kilka lat temu pod nazwą Blue Majik. Tymczasem na zdjęciach i w prospektach reklamowych zwykle jest to kolor zielony (można pomylić z chlorellą!) lub niebieskozielony - kolor zależy jest od ilości barwników (fiokocyjaniny, o barwie niebieskiej, i chlorofilu, o barwie zielonej).

Sekret popularności tkwi nie tylko w oryginalnym wyglądzie, ale także w jej niesamowitych właściwościach. Dla kogo spirulina powinna się okazać najbardziej atrakcyjna?

Spirulina - algi, które warto znać

Zacznijmy od tego, czy można przyjść do sklepu i zwyczajnie poprosić o spirulinę samą w sobie? I tak...i nie. Najczęściej jest ona dodatkiem do wszelkiego rodzaju suplementów diety oraz batoników. Można ją również kupić w czystej postaci sproszkowanej, ale nie spożywa się jej „na sucho”. Najlepiej proszek dodać do koktajlu, który w ten sposób zyskuje niesamowitą moc odżywczą. Przy okazji warto wspomnieć, że spirulina jest dość charakterystyczna w smaku, a przy tym ostra - być może potrzebnych będzie kilka chwil na oswojenie się z taką nowością.

Gdzie kupić sprawdzony produkt? Najlepiej w aptece lub w certyfikowanym sklepie, takim ze zdrową żywnością. Warto uważać na terminy ważności (około 3 lata od daty produkcji, to niby długo, ale warto spojrzeć) oraz wybrać sprawdzonego producenta. Tylko kilka firm na świecie ma patent na perforację ściany komórkowej alg, a proces ten jest niezbędny do produkcji preparatów w pełni działających, czyli mówiąc krótko wartościowych i godnych uwagi.

Spirulina - właściwości

No właśnie, bo wspominaliśmy o jej super zaletach, którym zawdzięcza stale rosnącą popularność. Do właściwości spiruliny zaliczamy:

  • Zwiększenie produkcji przeciwciał. Dzięki tej właściwości przyjmuje się, że spirulina ma duży wkład m.in. w zwalczanie komórek nowotworowych!
    
  • Obniża poziom cholesterolu. Warto pamiętać, że hipercholesterolemia może być uwarunkowana genetycznie i dotykać nie tylko osoby otyłe oraz te, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Nawet osoby aktywne niekiedy muszą przyjrzeć się mocniej tym parametrom.
    
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych poważnych dolegliwości. Do takich zaliczamy np. udar mózgu oraz miażdżycę. Wynika to z tego, że antyoksydanty w niej zawarte, dzięki ograniczaniu utleniania się cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy.
    
  • Ma właściwości, które docenią osoby z wysokim ciśnieniem. Po prostu je obniża! :)

Nie da się ukryć, że to wszystko dzięki dość wyjątkowym wartościom odżywczym, jakie posiada spirulina. Wśród nich znajdziemy:

  • Aminokwasy. Mamy tu do czynienia z kompletem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie/musi dostarczyć z zewnątrz. Aż osiem z nich jest egzogennych, czyli nieprodukowanych przez nasz własny organizm!
    
  • Witaminy B1, B2. Ich dawki są zdecydowanie większe niż w przypadku większości zjadanych przez nas owoców, warzyw, a nawet całych, gotowych dań.
    
  • Białko. Temat powinien więc zainteresować w dużej mierze fanów diety roślinnej.
    
  • Witaminy K, E, D, C oraz A. Również w solidnych dawkach!
    
  • Kwasy: GLA i foliowy, a do tego żelazo, selen, cynk i mangan.

Obrazu dopełniają właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne, ponadto spirulina dba o dobrą kondycję naszej wątroby. Pomaga w walce z anemią, wykazuje działanie przeciwgrypowe… a jak z pomocą w redukcji zbędnych kilogramów?

Spirulina a odchudzanie - czy spirulina odchudza?

Czy spirulina pomaga schudnąć? Tak, może wspomagać cały ten proces. Mimo wszystko nie można patrzeć na nią przez pryzmat „leku na całe zło”. W stosunku do działań związanych z odchudzaniem trzeba wykazywać podejście holistyczne, czyli dostarczać organizmowi odpowiednich składników za pomocą diety i zachęcać do spalania tłuszczu poprzez wzmożoną aktywność fizyczną, pamiętając także o regularnym nawadnianiu organizmu.

Czy spirulina odchudza? Przede wszystkim ze względu na to, że spirulina powinna być traktowana jako dodatek, typowy „wspomagacz” dla dobrze opracowanego jadłospisu, gdzie u podstaw będzie skompletowana pełna gama witamin i składników odżywczych. Niestety wiele osób, prowadząc zasiedziały i niezdrowy tryb życia (używki, brak snu, nieregularne posiłki), próbuje później ominąć niektóre procesy „magiczną tabletką” uważając, że wyłącznie spirulania ich odchudzi, a przecież nie tędy droga.

Chlorella czy spirulina?

Farma spiruliny.

Świat bez elementu rywalizacji byłby nudny, pora więc na pojedynek zdrowych alg. Niebieskozielona i niebieska spirulina rywalizuje na tym polu z butelkowozieloną chlorellą. Którą wybrać?

Ten argument zostawiliśmy sobie na koniec, ale spirulina, ze względu na zawartość fenyloalaniny, może mieć wpływ także na kontrolę nadmiernego apetytu. Oczywiście, sama suplementacja spiruliny nie spowoduje spadku masy, a jedynie może go wspomóc.

Chlorella z kolei ma czterokrotnie więcej chlorofilu, jak również dużo żelaza i kwasów nukleinowych. Jej skład wskazuje przede wszystkim na właściwości wspomagające dobrą pracę wątroby. Wygląda więc na to, że można oba suplementy stosować na przemian, zyskując różne korzyści.

Dziękujemy za komentarze, Naturalna! zwróciła uwagę na bardzo ważny aspekt zdrowotny, dlatego pozwolimy sobie ją zacytować: "Spirulina jest cyjanobakterią, nie zawsze jej stosowanie przynosi korzyści zdrowotne jak twierdzą marketingowcy. Trzeba mieć na uwadze substancje antyodżywcze: neurotoksyny i hepatotoksyny, które zawiera, a które mogą powodować kłopoty, szczególnie u osób z nadwątlonym zdrowiem. Co do B12 potwierdzam uwagę Aquarelli, w spirulinie jest ona nieaktywna. Z tych dwóch zdecydowanie wybrałam chlorella, którą używałam w celu oczyszczania jelit."

Włączenie spiruliny do diety może być dobrym pomysłem, a docenią ją zwłaszcza osoby prowadzące bardzo aktywny tryb życia, w tym sportowcy. Czego nie należy jednak robić w związku ze spiruliną? Jej działania traktować w formie leku na wszystko. Dodatek, nie substytut. Ponadto, przed włączeniem jej do jadłospisu, zawsze warto skonsultować się z lekarzem.