- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Serek wiejski zyskał wielu fanów dzięki przyjemnemu, neutralnemu smakowi oraz łatwości wykorzystania. Może stanowić szybką przekąskę. Wystarczy podać go z dodatkiem ulubionych owoców, warzyw czy orzechów i uzyskujemy pyszny i zdrowy posiłek.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Serek wiejski jest zaliczany do serów twarogowych niedojrzewających. Jego produkcja wymaga tylko trzech składników: twarogu ziarnistego, śmietanki i soli. Wytwarzany jest metodą koagulacji kwasowo-podpuszczkowej mleka krowiego. Serek ten nie zawiera dodatków, takich jak konserwanty, zagęstniki czy sztuczne barwniki, dlatego jest produktem niskoprzetworzonym. Skutkuje to krótkim terminem przydatności do spożycia. W smaku jest delikatniejszy od zwykłego twarogu, charakteryzuje go ziarnista struktura. Lokalnie może przyjmować nazwy regionalne (np. serek grani, twarożek raciborski).
Popularność serka wiejskiego naturalnego wynika nie tylko z przyjemnych cech organoleptycznych, ale również z wysokiej wartości odżywczej. Serek jest produktem niskokalorycznym – tradycyjna wersja serka dostarcza 97 kcal w 100 g. Zawiera niewielką ilość tłuszczu i węglowodanów, przy wysokim udziale białka. W 100 g dostarcza 5 g tłuszczu, 2 g węglowodanów i aż 11 g białka. Kubeczek 200 g serka wiejskiego dostarcza zatem ponad 20 g białka, więc naprawdę sporo. Warto również zwrócić uwagę na zawartość witamin i składników mineralnych – serek wiejski jest dobry źródłem witaminy B2, folianów, witaminy B12, wapnia, fosforu, selenu. Niestety pod kątem wartości odżywczej serek wiejski ma dużą wadę – wysoką zawartość soli (0,7 g/100 g). Kubeczek 200 g serka dostarcza zatem prawie 1,5 g soli, co jest sporą ilością, biorąc pod uwagę, że nie powinniśmy spożywać jej więcej niż 5 g dziennie. Nadmiar soli w diecie może przyczyniać się m.in. do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi czy wpływać negatywnie na zdrowie nerek.
Serek wiejski naturalny jest bardzo dobrym produktem dla osób kontrolujących masę ciała oraz chcących wzbogacić swoją dietę w wartościowe białko. Polecany jest również osobom aktywnym fizycznie oraz sportowcom chcącym odbudować masę mięśniową. Warto dodać, że produkt ten nie będzie odpowiedni dla osób, które powinny ograniczać ilość białka w diecie, np. dla osób cierpiących na zaburzenia pracy nerek czy wątroby.
OSM Piątnica wprowadziła do swojej oferty nową wersję popularnego serka – serek wiejski wysokobiałkowy. Ten serek również charakteryzuje się bardzo dobrym składem, bez sztucznych dodatków – zawiera twaróg ziarnisty, śmietankę pasteryzowaną, białka mleka, sól. Zmienione są proporcje składników odżywczych – ilość węglowodanów wynosi 2,4 g/100 g, obniżona została ilość tłuszczu do 3 g/100 g, natomiast ilość białka to aż 14 g/100 g. Dzienne zapotrzebowanie na białko dla zdrowej osoby dorosłej wynosi 0,8-1 g/kg masy ciała. Przykładowo, osoba ważąca 60 kg, powinna dostarczyć ok. 50-60 g białka z dietą. Zatem jedno opakowanie 200 g serka wiejskiego wysokobiałkowego, dostarczające 28 g białka, pokryje już w połowie dobowe zapotrzebowanie na białko takiej osoby. Serek ten będzie na pewno dobrym produktem dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej czy sportowców, których zapotrzebowanie na białko jest większe. Osoby o niskiej czy średniej aktywności fizycznej, o „normalnym” zapotrzebowaniu na białko również mogą sobie od czasu do czasu pozwolić na serek o zwiększonej ilości białka, natomiast nie zalecałabym sięganie po niego codziennie.
Porównanie wartości odżywczych serka naturalnego i wysokobiałkowego:
Porównanie składów obu serków:
Konsystencja obu serków jest bardzo podobna:
Zbyt częste spożywanie produktów wysokobiałkowych (gdy nasza dieta obfituje przecież w wiele innych produktów będących źródłem białka) doprowadzi do tego, że będziemy dostarczać organizmowi tego makroskładnika w nadmiarze. Nadmiar białka w diecie może skutkować odwodnieniem organizmu, obciążać nerki i wątrobę, upośledzać pracę układu nerwowego (pojawia się spadek nastroju, problemy z koncentracją i skupieniem uwagi, podejmowaniem decyzji, planowaniem, otępienie). Ponadto nadmiar białka prowadzi do rozwinięcia kwasicy i powstawania kamieni nerkowych, a także do wystąpienia hiperkalciurii (wyższe wydalanie wapnia z moczem), co zwiększa ryzyko osteomalacji i osteoporozy.
W ofercie OSM Piątnica, jak i innych producentów, są również serki wiejskie z dodatkami, np. z ananasem, truskawkami czy innymi owocami. Niestety te serki zawierają w składzie dodany cukier, którego powinniśmy unikać. Polecam wobec tego naturalny serek wiejski, bez dodatków. Owoce czy warzywa możemy przecież dodać do niego samodzielnie, dzięki czemu uzyskamy pyszny i wartościowy posiłek.
Producenci pomyśleli również o osobach nietolerujących laktozy – dla nich w ofercie występuje serek wiejski bez laktozy.
Podsumowując, serek wiejski jest bardzo dobrym produktem, zarówno ze względu na wartości odżywcze i smak, jak również dzięki łatwości wykorzystania. Nowa, wysokobiałkowa wersja serka, świetnie sprawdzi się w diecie osób o wysokiej aktywności fizycznej. Serek wiejski możecie użyć do przygotowania wielu ciekawych dań. Poniżej przepis na pyszne, szybkie placuszki.
Składniki na 1 porcję:
Przygotowanie:
Kaloryczność placuszków (u mnie z truskawkami) wynosi 482 kcal.
Białko 32,4 g
Tłuszcz 21,2 g
Węglowodany 41,4 g
Znacie inne przepisy z użyciem serka wiejskiego? Podzielcie się z naszymi Czytelnikami!
Bibliografia:
1. Mleczarstwo. Technika i technologia. Dr hab. inż. Lidia Zander, dr hab. inż. Zygmunt Zander
2. Produkty mleczne. Technologia i rola w żywieniu człowieka. Jan Gawęcki, Jan Pikul
3. Comparison of two methods to explore consumer preferences for cottage cheese. Drake, S.L., Lopetcharat, K., Drake, M.A.
Komentarze
Tereenia
24 maja 2019, 17:40
Uwielbiam twarogi ale tylko w wersji normalnej. Typu cottage cheese nie znoszę.
MocnoNienazarta
15 maja 2019, 16:16
Właśnie dziś miała okazję go przetestować :) Efekty mojej recenzji dla ciekawskich tutaj - https://www.instagram.com/p/BxepzFjo6A5/
Dwurozec
8 maja 2019, 18:47
A ja nie lubię wiejskich, brrr :D
serce.justyna
7 maja 2019, 18:59
ciekawy ten artykul ja wole jednak ten zwykly serek a nie wysokobialkowy