Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jaki jest skład serku wiejskiego?
  • Ile białka jest w serku wiejskim?
  • Kto nie powinien jeść serków wiejskich?
  • Jaki skład jest w serku wiejskim wysokobiałkowym?
  • Czy serek wysokobiałkowy jest zdrowy?
  • Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego?

Jaki jest skład serku wiejskiego?

Serek wiejski jest zaliczany do serów twarogowych niedojrzewających. Jego produkcja wymaga tylko trzech składników: twarogu ziarnistego, śmietanki i soli. Wytwarzany jest metodą koagulacji kwasowo-podpuszczkowej mleka krowiego. Serek ten nie zawiera dodatków, takich jak konserwanty, zagęstniki czy sztuczne barwniki, dlatego jest produktem niskoprzetworzonym. Skutkuje to krótkim terminem przydatności do spożycia. W smaku jest delikatniejszy od zwykłego twarogu, charakteryzuje go ziarnista struktura. Lokalnie może przyjmować nazwy regionalne (np. serek grani, twarożek raciborski).

Ile białka jest w serku wiejskim?

Popularność serka wiejskiego naturalnego wynika nie tylko z przyjemnych cech organoleptycznych, ale również z wysokiej wartości odżywczej. Serek jest produktem niskokalorycznym – tradycyjna wersja serka dostarcza 97 kcal w 100 g. Zawiera niewielką ilość tłuszczu i węglowodanów, przy wysokim udziale białka. W 100 g dostarcza 5 g tłuszczu, 2 g węglowodanów i aż 11 g białka. Kubeczek 200 g serka wiejskiego dostarcza zatem ponad 20 g białka, więc naprawdę sporo. Warto również zwrócić uwagę na zawartość witamin i składników mineralnych – serek wiejski jest dobry źródłem witaminy B2, folianów, witaminy B12, wapnia, fosforu, selenu. Niestety pod kątem wartości odżywczej serek wiejski ma dużą wadę – wysoką zawartość soli (0,7 g/100 g). Kubeczek 200 g serka dostarcza zatem prawie 1,5 g soli, co jest sporą ilością, biorąc pod uwagę, że nie powinniśmy spożywać jej więcej niż 5 g dziennie. Nadmiar soli w diecie może przyczyniać się m.in. do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi czy wpływać negatywnie na zdrowie nerek.

Kto nie powinien jeść serków wiejskich?

Serek wiejski naturalny jest bardzo dobrym produktem dla osób kontrolujących masę ciała oraz chcących wzbogacić swoją dietę w wartościowe białko. Polecany jest również osobom aktywnym fizycznie oraz sportowcom chcącym odbudować masę mięśniową. Warto dodać, że produkt ten nie będzie odpowiedni dla osób, które powinny ograniczać ilość białka w diecie, np. dla osób cierpiących na zaburzenia pracy nerek czy wątroby.

Jaki skład jest w serku wiejskim wysokobiałkowym?

OSM Piątnica wprowadziła do swojej oferty nową wersję popularnego serka – serek wiejski wysokobiałkowy. Ten serek również charakteryzuje się bardzo dobrym składem, bez sztucznych dodatków – zawiera twaróg ziarnisty, śmietankę pasteryzowaną, białka mleka, sól. Zmienione są proporcje składników odżywczych – ilość węglowodanów wynosi 2,4 g/100 g, obniżona została ilość tłuszczu do 3 g/100 g, natomiast ilość białka to aż 14 g/100 g. Dzienne zapotrzebowanie na białko dla zdrowej osoby dorosłej wynosi 0,8-1 g/kg masy ciała. Przykładowo, osoba ważąca 60 kg, powinna dostarczyć ok. 50-60 g białka z dietą. Zatem jedno opakowanie 200 g serka wiejskiego wysokobiałkowego, dostarczające 28 g białka, pokryje już w połowie dobowe zapotrzebowanie na białko takiej osoby. Serek ten będzie na pewno dobrym produktem dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej czy sportowców, których zapotrzebowanie na białko jest większe. Osoby o niskiej czy średniej aktywności fizycznej, o „normalnym” zapotrzebowaniu na białko również mogą sobie od czasu do czasu pozwolić na serek o zwiększonej ilości białka, natomiast nie zalecałabym sięganie po niego codziennie.

Porównanie wartości odżywczych serka naturalnego i wysokobiałkowego:

Porównanie składów obu serków:

Konsystencja obu serków jest bardzo podobna:

Czy serek wysokobiałkowy jest zdrowy?

Zbyt częste spożywanie produktów wysokobiałkowych (gdy nasza dieta obfituje przecież w wiele innych produktów będących źródłem białka) doprowadzi do tego, że będziemy dostarczać organizmowi tego makroskładnika w nadmiarze. Nadmiar białka w diecie może skutkować odwodnieniem organizmu, obciążać nerki i wątrobę, upośledzać pracę układu nerwowego (pojawia się spadek nastroju, problemy z koncentracją i skupieniem uwagi, podejmowaniem decyzji, planowaniem, otępienie). Ponadto nadmiar białka prowadzi do rozwinięcia kwasicy i powstawania kamieni nerkowych, a także do wystąpienia hiperkalciurii (wyższe wydalanie wapnia z moczem), co zwiększa ryzyko osteomalacji i osteoporozy.

Inne wersje serka wiejskiego

W ofercie OSM Piątnica, jak i innych producentów, są również serki wiejskie z dodatkami, np. z ananasem, truskawkami czy innymi owocami. Niestety te serki zawierają w składzie dodany cukier, którego powinniśmy unikać. Polecam wobec tego naturalny serek wiejski, bez dodatków. Owoce czy warzywa możemy przecież dodać do niego samodzielnie, dzięki czemu uzyskamy pyszny i wartościowy posiłek.

Producenci pomyśleli również o osobach nietolerujących laktozy – dla nich w ofercie występuje serek wiejski bez laktozy.

Podsumowując, serek wiejski jest bardzo dobrym produktem, zarówno ze względu na wartości odżywcze i smak, jak również dzięki łatwości wykorzystania. Nowa, wysokobiałkowa wersja serka, świetnie sprawdzi się w diecie osób o wysokiej aktywności fizycznej. Serek wiejski możecie użyć do przygotowania wielu ciekawych dań. Poniżej przepis na pyszne, szybkie placuszki.

Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego?

Składniki na 1 porcję:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju
  • Jako dodatek dowolne owoce

Przygotowanie:

  1. Ubij białko na sztywną pianę ze szczyptą soli
  2. Serek wiejski rozgnieć trochę widelcem, dodaj do niego żółtko, miód, olej oraz mąkę
  3. Do składników dodaj ubite białko i wymieszaj
  4. Na rozgrzaną, suchą patelnię nakładaj łyżką masę i smaż z obu stron do zarumienienia
  5. Placuszki podaj z ulubionymi owocami

Kaloryczność placuszków (u mnie z truskawkami) wynosi 482 kcal.

Białko 32,4 g

Tłuszcz 21,2 g

Węglowodany 41,4 g

Znacie inne przepisy z użyciem serka wiejskiego? Podzielcie się z naszymi Czytelnikami!

Bibliografia:

1. Mleczarstwo. Technika i technologia. Dr hab. inż. Lidia Zander, dr hab. inż. Zygmunt Zander

2. Produkty mleczne. Technologia i rola w żywieniu człowieka. Jan Gawęcki, Jan Pikul

3. Comparison of two methods to explore consumer preferences for cottage cheese. Drake, S.L., Lopetcharat, K., Drake, M.A.

4. http://piatnica.com.pl/produkty