Wędrujący kleszcz, wędrujący stan zapalny

Kleszcz zazwyczaj przytwierdza się w ukryte lub owłosione części ciała, np. głowę, pachy, narządy płciowe, pośladki lub zgięcia dużych stawów, np. pod kolanami. Z tego względu, jak zapewne wiemy, trudno dostrzec go, zanim zacznie się żywić naszą przesmakowitą dla niego krwią. Gdy kleszcz ukąsi, w miejscu ugryzienia rozwija się stan zapalny, pojawia się rumień. Często objawem poważnej choroby odkleszczowej jest tzw. rumień wędrujący, czyli pojawiający się co rusz, to w innym, ale nieodległym od poprzedniego, miejscu na ciele.

Głównymi celami wsparcia żywieniowego w boreliozie jest: eliminacja patogenów, stymulacja odporności, zwalczanie procesów zapalnych, wsparcie metaboliczne, ogólna redukcja objawów. Czy odpowiednia dieta może to wszystko zdziałać? Ależ owszem! Odpowiedni dobór makro- i mikroskładników, fitoterapia, wsparcie układu odpornościowego, odtrucie organizmu – to wszystko składa się na powolne, ale często skuteczne wyjście z choroby ogarniającej cały organizm.

Grzyby w układzie pokarmowym

Chorobom odkleszczowym często towarzyszą nadkażenia o charakterze grzybiczym w układzie pokarmowym. Objawy obejmują wówczas głównie wzdęcia, pieczenie w rejonie żołądka lub serca, moją pojawiać się bóle - zarówno brzucha, jak i głowy oraz zamroczenie, zmęczenie po posiłku, spadek apetytu.

Najważniejsze zasady diety wspomagającej pacjenta cierpiącego na boreliozę czy inne choroby odkleszczowe? Dieta powinna przede wszystkim zawierać minimalną lub znikomą ilość węglowodanów prostych, czyli przede wszystkim cukru. Niestety, wiąże się to także z ograniczeniem spożycia owoców. Ale dotyczy to głównie owoców o dużej zawartości cukru, czyli bananów, winogron, mango czy arbuza. Natomiast w takiej diecie powinno znaleźć się miejsce na cytrusy, także jabłka, gruszki, owoce jagodowe (maliny, truskawki, jagody, borówki) czy awokado.

Ze słodkości tylko słodzik i miód

Powinno ograniczyć się także białą mąkę i produkty z niej, na przykład jasne pieczywo. Dozwolone jest umiarkowane spożycie chleba pełnoziarnistego i gruboziarnistych kasz. Biorąc pod uwagę ten i powyższy akapit, oczywistym powinno być, że wszelkie słodycze, ciastka, cukierki i inna przetworzona słodka żywność są zabronione w takim jadłospisie. Ze słodkości dozwolone są (o ile są tolerowane) naturalne słodziki, jak stewia, pszczeli miód ekologiczny.

Co do pozostałych grup produktów – warzywa są bardzo polecane i korzystne praktycznie w każdej formie (z wyjątkiem smażenia, co nie ma dobrego wpływu na zakażenie grzybicze układu pokarmowego). Należy oprzeć dietę przede wszystkim o zielone warzywa liściaste oraz sałaty. Warto ograniczyć natomiast warzywa bogate w skrobię – strączki, ziemniaki.

Można powiedzieć, że dieta w boreliozie charakteryzuje się wysoką zawartością białka. Można w niej bez oporu (oczywiście to tylko metafora) jeść jaja, mięsa, ryby, niektóre produkty mleczne (o tym za chwilę). Przygotowując produkty białkowe, trzeba natomiast pamiętać, by – jak w każdej zdrowej diecie – nie smażyć ich na głębokim tłuszczu, a stosować najlepiej duszenie, pieczenie czy gotowanie.

Codzienna porcja wapnia i bakterii

Wysoką skuteczność w dietetycznej terapii boreliozy wykazują fermentowane produkty mleczne. To ze względu na ich bardzo dobre działanie w kwestii regeneracji mikroflory jelit, tak bardzo przecież nadwyrężonej wielością antybiotyków stosowanych w leczeniu chorób odkleszczowych. Warto więc nawet codziennie spożywać opakowanie jogurtu lub kefiru.

Długotrwała terapia antybiotykowa wymaga dostarczenia organizmowi odpowiednio dużej dawki poszczególnych witamin i składników mineralnych. Ważne są przede wszystkim witaminy: D, A ,E, C i z grupy B, a także miedź, cynk, krzem, selen. Inne pomocne w regeneracji organizmu substancje to koenzym Q10 (jego niedobór wzmaga podatność organizmu na infekcje), magnez (który redukuje skurcze i bóle mięśniowe), niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (redukują zmęczenie i osłabienie, korzystnie działają w zmniejszaniu stanów zapalnych).

Zioło (nie) dla kleszcza

Ostatnim, ale wcale nie mniej ważnym elementem terapii boreliozy są zioła. Co jest najbardziej polecane w tej kwestii?

·      Olejek z oregano

·      Mieszanka ziołowa (tzw. mieszanka o. Klimuszko): liść szałwii, ziele skrzypu, ziele krwawnika, korzeń łopianu, ziele tasznika, ziele rdestu ostrogorzkiego, koszyczek rumianku pospolitego – w formie naparu

·      Dzika róża, czarna porzeczka, dziki czarny bez, rokitnik zwyczajny (witamina C pochodzenia naturalnego)

·      Napary: Pokrzywa, krwawnik skrzyp polny, liście brzozy

Jak widać, dietoterapia boreliozy ma ogromny sens. Najważniejsze jednak są przy tym takie cechy, jak: regularność, skrupulatność, powtarzalność działań i upór oraz cierpliwość podczas leczenia.

Źródła:

http://www.borelioza.org/materialy_lyme/burrascano2008.pdf

Godek A. Nowoczesne metody leczenia boreliozy z koinfekcją (antybiotyki, żywienie). Medycyna Rodzinna 3/2014, s. 147-151.

Zdjęcia:

 https://www.pexels.com/photo/robertsons-herbs-and-spices-34299/

https://www.pexels.com/photo/clear-glass-bottle-on-brown-wooden-table-top-162660/