- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 marca 2014, 13:02
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym i niezbędnym substratem energetycznym w każdym rodzaju aktywności fizycznej człowieka. Węglodowany składają się z węgla, wodoru i tlenu.
Ze względu na budowę chemiczną możemy wyróżnić:
- jednocukry ( monosacharydy ), czyli cukry proste z których najczęściej występujące to heksozy
( sześć atomów węgla w cząsteczce). Monosachardy mogą tworzyć również kilkucukry- ( oligosacharydy).
Np. glukoza , dekstroza, cukier owocowy , galaktoza
-Oligosacharydy ( kilkucukry ) - są zbudowane z różnej ilości cząsteczek cukrów prostych ( 2-10). Pojedyńcze cząsteczki monosacharydów połączone są wiązadłami glikozydowymi.
Np. cukier spożywczy , laktoza.
Przykłady :
Biały cukier, miód, biała mąka, owoce , przetwory / soki owocowe, szeroko pojete słodycze, słodzone napoje jak „coca’cola”, jogurty i serki smakowe oraz mleko.
-Wielocukry ( polisacharydy) - są grupą , w których cząstki cukrów są znacznie większe. Są zbudowane z wielu ( nawet 10 tyś) cząsteczek cukrów prostych np. glukozy. Najczęściej występującym wielocukrem jest np. skrobia oraz polisacharydy nieskrobiowe ( błonnik pokarmowy- nie jest materiałem energetycznym).
Przykłady :
Ziemniaki, ziarna zbóż;
1.a Znaczenie węglowodanów.
Największe znaczenie ma glukoza, czyli materiał energetyczny rozprowadzany przez krew do komórek . Niestety nie cała energia uzyskana w tym procesie służy naszemu organizmowi jako materiał energetyczny- około połowa uzyskanej energii uwalniana jest w postaci ciepła. Pozostała część może być zużyta do powstania wiązań adenozynotrifosforanu ( ATP) , przekształcona w glikogen- jako materiał zapasowy.
Zmagazynowany glikogen ma ogromne znaczenie dla naszej wydolności podczas ćwiczeń. Wysokie stężenie glikogenu mięśniowego pozwala sportowcom na przeprowadzenie intensywnego treningu oraz maksymalizację osiągnięć. Niskie steżenie glikogenu daje dużo gorsze wyniki treningowe - przyśpiesza zmęczenie, spada intensywność treningu i zmusza do częstszego odpoczynku lub zwiększenia przerw między seriami ćwiczeń.
W tym punkcie nalezy jeszcze nadmienić , że ze stężeniem glukozy we krwii ściśle powiązany jest również metabolizm białek oraz tłuszczy. W przypadku zbyt małego spożycia węglowodanów i co za tym idzie niewystarczającego stężenia glukozy we krwi może dojść do sytuacji w której niezbędne będzie pozyskanie energii z syntezy glukozy z aminokwasów ( glukoneogeneza) . Taka sytuacja jest szczególnie znienawidzona przez sportowców , którym zależy na utrzymaniu tkanki mieśniowej podczas redukcji masy ciała. Glukoneogeneza prowadzi do nadmiernych reakcji egzoenergetycznych białek mięśniowych , dlatego przy intensywnych sesjach treningowych podczas „rzeźby” tak ważna jest dieta i odpowiednie proporcje składników odżywczych w diecie ,ze szczególnym naciskiem na posiłki okołotreningowe.
1.b Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny został stworzony, aby w prosty sposób pojąć jaki wpływ ma spożywanie różnych produktów na poziom cukru we krwi. Zagadnienie to jest szczególnie ważne dla diabetyków ze względu na znaczne uproszczenie w zakresie kontroli ich poziomu cukru we krwi. Pomysł ten został od razu podchwycony przez sportowców wyczynowych i na stał się jednym z niezbędnych elementów w procesie planowania diety.
Indeks glikemiczny przyjmuje wartość z zakres 0-100 i określa szybkość , z jaką trawimy dany produkt i przekształcamy go w glukozę . Analogicznie - im większa wartość glikemiczna produktu ,tym szybszy wzrost poziomu glukozy we krwi. Punktem odniesienia jest zawsze taka sama ilosc glukozy i węglowodanów - 50 gram.
Aby sprawdzić jaki wzrost glukozy we krwi wywołuje spożycie 50 g produktu X, podaje się porcję produktu X zawierającą 50 g węglowodanów i przez następne 3 godziny co 15 min bada się poziom cukru z krwi osoby testowanej. W drugiej fazie badania tej samej grupie osób podaje się 50 gram czystej glukozy i porównuje wyniki uzyskane podczas testu.
W literaturze naukowej można spotkać wiele zaleceń
dotyczących prawidłowej ilości spożywanych węglowodanów. Generalnie - ile podejść do kwestii dietetyki
tyle opinii.
Wszystkie ustalenia dietetyczne powinny być dokonywane indywidualnie ,
generalizowanie jest błędne i może przysporzyć jedynie problemów oraz w znacznym
stopniu ograniczyć efektywność ćwiczeń, czy diety.
Do głównych czynników warunkujących procentowy udział węglowodanów w diecie możemy zaliczyć:
- wiek ćwiczącego
- założenia treningowe
-intensywnośś treningów
-tempo regeneracji
-dieta
-czas trwania treningów
-rodzaj treningu
-rodzaj diety
Europejska Rada Informacji o Żywności zaleca , by energia
w diecie człowieka powyżej drugiego roku życia w 45-60 % dostarczana była z
węglowodanów pochodzących z różnych źródeł.
Zalecenia te dotyczą oczywiście osób o umiarkowanej dziennej aktywności . Jeśli uwzględnimy czynniki opisane powyżej
uzyskamy różny procentowy udział węglowodanów w codziennej diecie.
Trzeba podkreślić, że inną ilość węglowodanów należy
dostarczyć organizmowi w okresie budowania masy mięśniowej, a inną w czasie
redukowania procentowego udziału tkanki tłuszczowej w organizmie.
Dla sportowców chcących zbudować tkankę mięśniową udział węglowodanów w diecie powinien być znacząco
wyższy, niż na redukcji, czy w fazie utrzymania.
Średnio w takich przypadkach przyjmuje się wartości od 2,5 gramów węglowodanów
na kilogram masy ciała. Często wartości
te dochodzą do 5-7g/ kg masy ciała w
diecie , a nawet 10g/kg mc w okresie
zawodów czy w fazie ładowania węglowodanami.
Oczywiście na redukcji, gdy spożywamy dużo mniejsze ilość węglowodanów, przez co nasze zapasy glikogenu mięśniowego redukują się dużo wolniej , często też dochodzi do spadku intensywności i efektywności wykonywanych ćwiczeń- dlatego tak ważna jest przemyślana dieta jak i czas , w którym węglowodany będziemy spożywać.
3. Kiedy spożywać węglowodany na redukcji ?
Optymalnie - węglowodany
podczas redukcji powinno się spożywać :
- na śniadanie
-okołotreningowo
Przed treningiem . Najważniejsze jest oczywiście źródło węglowodanów. Badania jednoznacznie potwierdzają, że produkty o wysokim IG powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, oraz u części osób jego nagły spadek po ćwiczeniach. Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Sydney w 1991 roku jednoznacznie wskazały , że spożycie węglowodanów o niskim poziomie glikemicznym podniosło o 25 % wydolność podczas wykonywanych ćwiczeń w porównaniu do grupy ćwiczących, którym podano węglowodany o IG 85.
Dlatego tak ważne jest tempo w jakim węglowodany wchłaniają się z jelita cienkiego. Im szybszy jest ten proces, tym szybciej glukoza dostanie się do komórek i dostarczy im energii. Na tempo wchłania się węglowodanów możemy w pewien sposób wpływać np. przez łączenie węglowodanów z tłuszczami, białkami czy warzywami.
Na śniadanie , czyli pierwszy posiłek po średnio 7 godzinach snu możemy pozwolić sobie na mieszankę węglowodanów o różnej wartości glikemicznej . Świetnie sprawdzają się tutaj płatki owsiane . Zawierają dużą ilość węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym , błonnika rozpuszczalnego, witamin z grupy B , E oraz cynku, żelaza i wapnia. Warto dodać do posiłku również owoce jak rodzynki , suszone śliwki czy truskawki.
Przykładowe posiłki złożone z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym
- ciemne pieczywo z kurczakiem/ rybą
- Kurczak z brązowym ryżem i warzywami
- płatki owsiane z owocami i mlekiem ( śniadanie)
- pieczone ziemniaki z warzywami i łososiem/ tuńczykiem.
Po treningu węglowodany
należy uzupełnić najszybciej jak to tylko możliwe, gdyż własnie w ciągu
pierwszych 2 godzin od zakończenia treningu regeneracja jak i gromadzenie się
glikogenu przebiega najszybciej i
wynosi ~150% w porównaniu do normalnego
tempa.
Spożywanie węglowodanów jak wiadomo stymuluje uwalnianie się insuliny , która
to zwiększa możliwości poboru przez komórki mięśniowe z krwiobiegu glukozy i dodatkowo stymuluje
wytwarzanie glikogenu. Po drugie - po
zakończonym treningu błony komórek są dla glukozy bardziej przepuszczalne, co
skutkuje zwiększeniem się możliwości absorbcyjnych glukozy przez mięśnie w porównaniu
do osoby nie ćwiczącej. Spożycie więc dostatecznej porcji węglowodanów dobrej
jakości w pierwszych 2 godzinach znacząco przyśpieszy regenerację i
stabilizację poziomu glikogenu.
Reasumując : przed treningiem najlepiej spożyć posiłek złożony z białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy.Po treningu wskazane jest spożycie posiłku węglowodanowo - białkowego o podwyższonym indeksie glikemicznym.
AUTOR : Michał " Havock" S.
Kopiowanie, rozpowszechnianie, przedruk i publikacja w jakiejkolwiek formie (również
elektronicznej) do celów komercyjnych i prywatnych, bez zgody autora zabronione.
BIBLIOGRAFIA:
Bromatologia , Wydawnictwo Lekarskie PZWL , Warszawa 2006
Samantha F.F (2003) , A low- carbohydrate as compared with a low- fat diet in severe obesity
Ahlborg B, human muscle glycogen content and capacity for prolonged exercise after different diets; Forsvarsmedicin .
Kopiowanie, rozpowszechnianie, przedruk i publikacja w jakiejkolwiek formie (również
elektronicznej) do celów komercyjnych i prywatnych, bez zgody autora zabronione.
Edytowany przez Havock 22 marca 2014, 13:04
22 marca 2014, 13:23
popieramMoże zgłoś się do pisania artykułów, a nie zakładasz tematy.
Wkleiłem również na vitalię jako ciekawostkę - może ktoś przeczyta i coś z tego wyniesie. Pisać dla vitalii nie mam zamiaru.
Pozdrawiam.
Edytowany przez Havock 22 marca 2014, 13:23
22 marca 2014, 14:23
Jednak skutkiem ubocznym jest tycie w oczach, przynajmniej ja tak mam.
Edytowany przez maharettt 22 marca 2014, 14:24
22 marca 2014, 17:03
W oczach to pół biedy.
Gorzej jak idzie w dupsko. ;)
Zaś do Pań YunShi i paulinkaaa86 mam jedną uwagę:
Zamiast głupkowato komentować, proponuję poczytać i nieco wiedzy przyswoić, bo jak na razie to słabo z tym na Vitali jest.
Większości się nie chce szukać, albo nawet nie wiedzą czego szukać, więc jak macie podane na tacy to skorzystajcie.
Nie zaszkodzi.
22 marca 2014, 17:05
rafałmruk: masz rację, taką wiedzę pwoinien mieć każdy kto na prawdę chce sie brać za zmiane sposobu odrzywiania. Większości tylko wydaje się, ze wiedzą jak to robić. A temat dietetyki jest bardziej skomplikowany niż się wydaje ;)
3 kwietnia 2014, 19:30
Natrafiłam na ten temat i mam pytanie.
Ułożyłam sobie dietę i standardowo w posiłkach przed i po treningu dodałam węglowodanów.... tylko, że nie ćwiczę codziennie.
Piszesz, że powinno się spożywać węgle rano i przed/ po treningu. W takim razie co jeść jeśli nie ćwiczę?
3 kwietnia 2014, 22:18
Natrafiłam na ten temat i mam pytanie. Ułożyłam sobie dietę i standardowo w posiłkach przed i po treningu dodałam węglowodanów.... tylko, że nie ćwiczę codziennie. Piszesz, że powinno się spożywać węgle rano i przed/ po treningu. W takim razie co jeść jeśli nie ćwiczę?
To już Twoja decyzja. Możesz spokojnie zostawić jedno menu i stosować je na na co dzień, druga opcja to delikatny carb cykling węglami w posiłkach około treningowych - niedobory kaloryczne powstałe w ten sposób uzupełniasz tłuszczami.
Pozdrawiam. Dieta wygląda ok. Wklej jedynie do do swojego tematu podliczone wartości - zerknę.
Pozdrawiam