- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
8 maja 2012, 21:15
Sól
zatrzymuje
w organizmie wodę,
podnosi
ciśnienie krwi
i wpływa niekorzystnie
na układ krążenia
oraz
nerki.
Cukier może być przyczyną cukrzycy
i
próchnicy zębów.
Istnieją
dwa główne skutki uboczne spożywania czekolady. Dotyczą one
nadmiernego
wzrostu masy ciała
oraz psucia
się zębów.
Ponadto czekolada sprawia, że nie odczuwamy głodu przez co tracimy
zainteresowanie innym pożywieniem
(głównie warzywami i owocami). Przez niedobory wartości odżywczych
czekolada może wywołać problemy
z cerą
i trądzik.
Nadmierne spożycie czekolady może także spowodować dolegliwości
przewodu pokarmowego,
gdyż czekolada uboga jest w błonnik, dlatego osoby z chorobami
nerek i pęcherza moczowego powinny zrezygnować z jedzenia
czekolady. Dla wielu zwierząt czekolada jest trucizną.
Nie potrafią one rozkładać zawartej w niej substancji -
teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u nich drgawki,
zawał
serca,
krwotok
wewnętrzny,
a nawet śmierć.
Jedzenie
chipsów obniża
inteligencję.
Regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa
ryzyko choroby serca.
Ma to związek nie tylko z niezdrowymi tłuszczami czy dużą ilości
soli, ale też z zawartym w chipsach akrylamidem, który działa
rakotwórczo.
Jedzenie
fast foodów sprawia, że jesteśmy bardziej
nerwowi.
Fast
foody "aktywują" w nas pośpiech
i
niecierpliwość.
Po
kolejnym takim kalorycznym obiadku, możemy się spodziewać
szybkiego
przyrostu tkanki tłuszczowej,
choroby
wieńcowej serca
oraz niektórych odmian nowotworu
układu pokarmowego.
Spożywanie
codziennie dużych ilości coli może obniżyć ilość potasu w
organizmie i zagrozić
naszemu życiu.
Ponadto
spożywanie „śmieciowego” jedzenia powoduje łamanie paznokci
i nadmierne wypadanie włosów. Odczuwamy większe zmęczenie
i senność, dokuczają bóle brzucha i głowy.
8 maja 2012, 21:41