- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 czerwca 2010, 12:06
Ostatnio natknęłam się na tą dietę i zaczynam ją stosować może ktoś się przyłączy lub podzieli spostrzeżeniami jeżeli ją stosował.U nas w Polsce jest mało znana.Oto opis diety;
Program żywieniowy tzw. Plan Punktów ma na celu zmniejszenie masy ciała drogą zmiany sposobu żywienia (bez stosowania jakichkolwiek tabletek, głodowania, bez forsownych ćwiczeń). Podstawę programu stanowi niskotłuszczowa dieta, która pozwala bezpiecznie schudnąć około 1 kilograma tygodniowo. Każda osoba, bez względu na to ile chce zrzucić kilogramów, powinna jeść pięć posiłków dziennie i wypijać około 2 litrów płynu (najlepiej wody mineralnej). Ażeby odzyskać szczupłą sylwetkę, nie wystarczy zredukować ilości pożywienia. Do tego potrzebna jest także zmiana nawyków żywieniowych. Jak przekonuje Weight Watchers problem polega nie na ilości spożywanego jedzenia, lecz na jego składzie. W programie Weight Watchers wszystko co jest zjadane przeliczane jest na punkty. Każdy posiłek to ściśle określona liczba punktów, np. osoba ważąca do 70 kg. może zjeść do 18 punktów. Ta liczba zależy od zawartości tłuszczu i kalorii w artykułach żywnościowych. Większość warzyw i owoców ma 0 punktów, porcja ziemniaków - 2 punkty, sznycel wieprzowy (niepanierowany) - 3 punkty. Można z łatwością komponować sobie posiłki przeliczając je na punkty.
KOBIETA.........7P
Mężczyzna.......15P
WIEK: 18-20....5P
21-35....4P
36-50....3P
51-65....2P
powyżej 65.......1P
WAGA: bierzesz dziesiętna twojej wagi np. przy 94kg...9P
przy 104kg....10P
CZYNNOSCI WYKONYWANE:
praca siedząca.....0P
głównie stojąca, częściowo siedząca....2P
głównie w ruchu, częściowo stojąca.....4P
bardzo męcząca.............................6P
Wzrost
Do 160 1p
Od 160 2p
Wagę ciała zmniejszyć........0P
Wagę ciała utrzymać..........4P
Rozliczamy punkty dziennie. Ilość punktów do „wyjedzenia” zależy od naszej wagi:
Do 70kg -18P
71-80kg –20p
81-90kg –22P
91-100kg-24P
powyżej 1001-26P
W ciągu tygodnia można nazbierać bonusowe punkty za ćwiczenia (30min):
Aerobik – 3p
Praca w ogrodzie –2P
Gimnastyka –2P
Jazda na rowerze –2P
Sprzątanie -1P
Spacer –2P
Bieganie –4P
Pływanie –4P
Taniec w dyskotece 3P
UWAGA : nie można tygodniowo policzyć sobie za sport więcej niż 12P bonusowych.
SŁODYCZE: nie można tygodniowo zjeść więcej słodyczy niż za 14P
Jak obliczyć PUNKTY: np. w 100g produktu (kcal : 60)+(g. Tłuszczu: 9) =PUNKTY |
Na przykład Jogurt naturalny Bakomy w 100g zawiera 66kcal i 3g tłuszczu, więc (66:60) + (3:9) = 1,1 + 0,3 = 1,4 punkta w 100g, a ponieważ kubeczek zawiera 150 g, to trzeba przeliczyć 1,4 + 0,7 = 2,1 punktu. czyli 2 pkt.
do 1,24=1p
od 1,25=1,5p
do 1,74-1,5p
od 1,75=2p
PUNKTY ZA SPORT
można wyjadać, ale oczywiście lepiej traci sie na wadze, jeśli sie tego nie robi.
Podzielone są na 3 typy:
a) 0.5h - lekki wysiłek(np. mycie samochodu, bilard, prace w ogrodzie, prace w domu, kajaki, kręgle, jazda na rowerze(8km/h), jazda konna, żeglowanie, spacerowanie, joga)
b) 0.5h - średni wysiłek (np. aerobik(dla początkujących), futbol amerykański, badminton, bejsbol, taniec brzucha, strzelanie z luku, taniec w dyskotece, szermierka, flamenco, frisbee, golf, gimnastyka, trening siłowy, nordic walking, jazda na rowerze(16km/h), jazda na łyżwach, szuflowanie śniegu , jazda na nartach, szybki spacer, serfowanie, tango, tenis, ping pong, wędrowanie, narty wodne
c) 0.5h - cięższy wysiłek (np. aerobik(zaawansowany), balet, koszykówka, chodzenie po górach, hokej, piłka nożna, piłka ręczna, hip hop, jazda na rolkach, dżudo, karate, bieganie, górska jazda na rowerze, pillates, power joga, jazda na rowerze(24km/h), jazda konna(galop), pływanie łodzią, rock'n'roll, salsa, pływanie, chodzenie na nartach, snowboard, spinning, stepowanie, nurkowanie, chodzenie po schodach, siatkówka)
im ktoś cięższy, tym więcej punktów spalonych w 0.5h:
50kg - a)1 b)1 c)3
55kg - a)1 b)1 c)3
60kg - a)1 b)1 c)3
65kg - a)1 b)1 c)3
70kg - a)1 b)1 c)4
75kg - a)1 b)2 c)4
80kg - a)1 b)2 c)4
85kg - a)1 b)2 c)5
90kg - a)1 b)2 c)5
95kg - a)1 b)2 c)5
PUNKTY TRZEBA ZJADAC KOMPLETNIE!!
Tzn., jeżeli np. w ciągu dnia możesz zjeść 20P, to musisz je zjeść. Jeżeli chcesz, możesz dziennie zaoszczędzić max. 4 punkty i jak np. w weekend idziesz na imprezę, to możesz zjeść tego dnia te punkty, które zaoszczędziłaś w ciągu tygodnia. W twoim tygodniowym bilansie NIE MOZE zostać jednak więcej niz. 12 niewykorzystanych punktów. Chodzi o to, żeby jeść codziennie tyle samo punktów, bo jak zmniejszasz ich ilość, to organizm zaczyna oszczędzać i nie pali wszystkiego jak powinien, a następnego dnia "zmagazynuje" tłuszczyk na wypadek jakby znowu miała nastąpić sytuacja 'kryzysowa'
DIETA PUNKTOWA
5 formułek, których należy przestrzegać każdego dnia:
1. 5 x DZIENNIE - 5 x OWOCE i WARZYWA
przy czym poleca się owoce/warzywa w stosunku 3:2 dla warzyw
warzywa maja po 0pkt., owoce w większości tez
2. WAPN
2 punkty dziennie powinny pochodzić z produktów bogatych w wapń,
np. mleka, jogurty, sery, brokuły, to fu(!)
3. TLUSZCZ TLUSZCZOWI NIEROWNY
należy 2 razy dziennie zjeść produkty pochadzace z czystego
ROSLINNEGO tłuszczu, jak np. olej, oliwa, margaryna, orzechy
przy czym nie liczy się olej używany do smażenia!
4. UROZMAICENIE!
codziennie powinny znajdować się na talerzu produkty z każdej grupy
nie należy unikać produktów zwierzęcych
5. PIJ
dziennie powinno się wypijać przynajmniej 1,5-2l wody lub innego
napoju kawę 0 punktów, ale nie liczą się one do
tych 1,5-2l
z doświadczenia wiem, ze im więcej wody tym lepiej płucze toksyny i
myślę, ze 3-4l napoju w ciągu dnia to optymalna ilość
--5 x dziennie warzywa i owoce(400g warzyw + 300g owocow) 1 pelna garsc lub 100-150g jest jedna porcja, takze 1 szklanka soku owocowego bez cukru lub warzywnego jak sok pomidorowy 200ml jest jedna porcja.
--wapno 2x dziennie ( wszystki chude sery, mleczne produkty, ale i niektore warzywa zaliczaja sie do porcji wapna np. brokuly) ja osobiscie pije 1 szklanke wapna musujacego jako pierwsza porcje
-- 2 x dziennie tzw. zdrowe tluszcze - nie mylic z dwoma punktami( moga byc w postaci orzechow, margariny roslinnej, oleju , ryby, pestek dyni...nie zalicza sie do tego maslo, bo jest produktem zwierzecym jak i rozgrzanego oleju do smazenia ( ja smaze np. pieczarki na opedzlowanej 1 lyzeczka oleju z olivek patelni i dodaje pozniej do smaku 1 lyzeczke zimnego oleju na konto zdrowego tluszczu, policzyc ale punkty musze za dwie lyzeczki)
--1,5l do 2l wody, napoji niskokalorycznych ( mleko nie jest napojem tylko pozywieniem), herbaty bezkoffeinowe
--jak najmniej alkoholu
--jesc urozmaicone pozywienie ( czyli zamieniac, nie ciagle to samo)
a takze wybrane produkty,ktore jezeli uzyjesz sporadycznie od czasu do czasu, nie regularnie, np wybrany produkt raz dziennie, maja 0 P
proszek do pieczenia
Caro Kawa (zbozowa)
Cola Light
ocet
Zelatyna
bulion warzywny
drozdze
chrzan
musztarda
soja sos
przecier pomidorowy
worcester sos
maggi
sok cytrynowy
przyprawy
ziola
warzywa zawsze za 0P oprócz:
Avokado, 100g....6,5P
Bob, 150g..........2P
kukurydza, 2 łyżki st., 50g.....0,5P
olivki zielone, 5Szt.......1P
olivki czarne, 1 Szt......0,5P
kidney fasola/groch, sucha, 20g, 1 łyżka st...1P
gotowa do spożycia, 1 łyżka st.,25g.....0,5P
owoce zawsze za 0P, oprócz:
banan mały, 100g.....1P
Daktyle, świeże, 2 Szt., 12g....0,5P
Figi, 1 szt, 50g.......0,5P
czereśnie, 8 szt, 50g.....0,5P
rodzynki, 2 łyżki st., 14g.....0,5P
suchy owoc, 1 szt, 20g......0,5P
Winogrona, garść, 100g......1P
Konserwa owocowa z cukrem, 150g....2P
bez cukru, ..........0P
Zachowanie naszego organizmu w trakcie odchudzania:
1.Waga lekko spada - przy ograniczeniu pokarmu i spożywaniu większej ilości warzyw, przyspieszających perystaltykę jelit, przewód pokarmowy jest prawie pusty, co natychmiast uwidacznia się na wadze.
2.Waga stoi w miejscu - trzymamy dietę, kiszki marsza rżną, a mimo to - ciężar się nie zmienia. dlaczego? Ano dlatego, że organizm jeszcze chroni swój magazyn tłuszczowy.
3.Waga lekko spada - dobra nasza: organizm zaczyna czerpac zapasy z "magazynu", czyli z tkanki tłuszczowej.
4.Waga znów stoi w miejscu - pelna mobilizacja organizmu, który przestawia się na oszczędne spalanie energii. wszystkie mechanizmy obronne pracują na pełnych obrotach.
5.Waga skokiem rusza w dół - organizm zaakceptował kryzysową aprowizację, czerpie energię z zapasów.
6.waga stoi w miejscu - kryzys kryzysem, ale wszystko ma swoje granice, włącza się alarm: przestawiamy się na jeszcze oszczędniejszcze gospodarowanie energią.
7.Waga stoi w miejscu - organizm przyzwyczaja sie do nowej wagi.
8.Waga skokowo idzie w dół - organizm sięga jednak po zapasy tkanki tłuszczowej.
9.Waga stoi w miejscu - organizm przyzwyczaja się do nowej wagi - uznaje ja za coś normalnego. akceptuje też zmniejszone zapasy magazynów.
Gdy sie przebrnie przez te etaoy odchudzania dalej idzie juz jak z płatka: wskazówka wagi skokami idzie w dół. Rezygnacja z odchudzania w momencie, kiedy wskazówka wagi stoi w miejscu, jest najbardziej niewskazana, ponieważ organizm zmobilizowany jest wtedy do maksymalnej oszczędności energii, a także do obrony zapasów w tkance tłuszczowej. Warto też PAMIĘTAĆ, że w takim momencie za zjedzenie kawałka smakowitego ciasta jesteśmy karceni najsurowiej, ponieważ każdy gram białka, enegrii z masła, jajek, orzechów itp. jest skrupulatnie wychwytywany, wchłaniany i odkładany na "czarna godzinę".
Naukowcy przypuszczają, że uporczywe utrzymywanie się wagi podczas odchudzania, może wynikac także z tego, że nasz organizm jest zaprogramowany na zachowanie określonego kształtu. Tak więc fakt, że przez pewnien okres waga uparcie stoi w miejscu, choć skrupulatnie trzymamy sie dietki, może świadczyc o tym, że organizm oswaja sie z nowym kształtem. Jeżeli przerwiemy odchudzanie przed zakonczeniem tego procesu, niemal natychmiast wracamy do poprzedniego kształtu (wagi), a my ze zdumieniem konstatujemy, że po złasuchowaniu 1 kawałka tortu, przybyło nam na wadze 2kg.
Jedzenie, które odchudza:
1.Makaron. wbrew opinia nie tuczy tak bardzo jak sosy, które sie z nim spozywa.Podnosi poziom serotiny, dzięki czemu poprawia nastroj.Prosze jeść do 3-4 razy w tygodniu.
2.Jablka-zawieraja pektynę, reguluje układ trawienny, oczyszcza jelita.Przynajmniej 1 jabłko dziennie.
3.Ananas.zawiera bromeline, czyli enzym przyśpieszający przyswajanie białka. Tylko świeże owoce, nie z puszki.
4.Brokuly. Sa wyjątkowo niskokaloryczne i sycące.
5.Popcorn. jako doskonała przekąską zamiast tłustych chipsów, zawiera dużo magnezu.
6.Fasolka. zawiera dużo białka i stabilizuje poziom cukru we krwi.
7.Kapusta kiszona, to kwas mlekowy usuwa trujące substancje
8.Piers z kurczaka- idealna na kolacje.Bialko mięsa w zestawieniu z witamina C sprawia, ze organizm wydziela nocą więcej hormonu stresu, który spala tluszcz.Chudniemy we śnie
9.Chilli-przyspiesza spalanie tłuszczu i pobudza do trawienia
10.Ryz zawiera potas, który wiąże nadmiar wody
11.Grejpfrut sprawia, ze komórki wolniej przyswajają produkty odżywcze, a tym samym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi i dłużej utrzymuje sie uczucie sytości.
22 czerwca 2010, 12:07
Dalszy ciąg punktacji produktów;
PIECZYWO
Bagietka fr. 1 kawałek 45g 0,5
Bułeczki barowe 1 szt. 90g 4
Bułeczki każdy rodzaj 1 szt. 45g 2
Bułeczki pełnoziarniste 1 szt. 55g 2
Chałka 1 kromka 50g 3,5
Chleb barowy 1 kromka 25g 1
Chleb chrupki wasa 3 sztuki 1
Chleb każdy rodzaj
( ja kupuje chleb z piekarni krojony i jednak kromka waży 25 g wiec tylko 1p) 1 kromka 50g
25g 2
1
Chleb pełnoziarnisty 1 kromka 60g 2
Chleb pita 2 kromki 50g 2,5
Chleb tostowy
1 kromka 20g 1
Chleb z rodzynkami 1 kromka 50g 2
Croissant 1 szt. 70g 8,5
Croissant z czekoladą 1 szt. 70g 9
Czarny chleb 1 kromka 50g 1,5
Pumpernikiel 1 kromka 50g 1,5
Suchary 1 szt. 10g 0,5
Wafle ryżowe 1 szt. 8g 0,5
DODATKI DO PIECZYWA
Krem nugat orzechowy 5g 1
Krem orzechowy 3 łyżeczki 5g 1
Marmolada 1 łyżeczka 5g 0
Marmolada 2 łyżeczki 10g 0,5
Marmolada niskokaloryczna 6 łyżeczek 30g 0,5
Miód 1 łyżeczka 5g 0
Miód 2 łyżeczki 10g 0,5
Mus orzechowy 1 łyżeczka 5g 1
Mus śliwkowy 3 łyżeczki 15g 0,5
Pasztet wegetariański 1 łyżka 15g 1
TŁUSZCZE I OLEJE
Majonez 20% tł.w.s.m 10g 0,5
Majonez 50% tł.w.s.m 5g 0,5
Majonez 80% tł.w.s.m 5g 0,5
Margaryna roślinna ćwierć tłusta 15g 1
Margaryna roślinna do 60%tł. 10g 1,5
Margaryna roślinna półtłusta 5g 0,5
Masło 1 łyżeczka 5g 1
Masło półtłuste 1 łyżeczka 5g 0,5
Masło roślinne 5g 1
Olej roślinny 5g 1
Smalec wieprzowy 5g 1,5
Sos majonezowy do 60%tł. 5g 1
RYBY
Anchois w solance 25g 0,5
Dorsz świeży, surowy 125g surowego 2
Filet śledziowy w sosie pomidorowym ½ puszki 95g 4,5
Filet śledziowy w śmietanie 60g 4
Filety rybne panierowane 150g 7
Gładzica surowa 70g surowej 1
Halibut czarny, świeży 125g surowego 4,5
Halibut czarny, wędzony 100g 5,5
Homar 125g 2
Kargulena 125g 2
Karmazyn wędzony 100g 3
Karp świeży, surowy 100g surowego 2,5
Kawior 10g 0,5
Kostki rybne 30g 1
Kraby 25g 0,5
Krewetki bez łusek 30g 0,5
Leszcz mały, surowy 125g 2,5
Lin, surowy 1 filet 125g 1,5
Łosoś surowy 125g surowego 3,5
Łosoś w oleju 25g 1
Łosoś wędzony 60g 2
Makrela świeża, surowa 90g surowej 4
Makrela w oleju 30g 2
Makrela wędzona 75g 3,5
Małże 500g 5
Matias 80g 5
Mintaj 125g 1,5
Morszczuk 125g 1,5
Okoń 125g 2
Ostrygi 3 szt. 50g 0,5
Pikling wędzony 110g 6
Pstrąg świeży 300g 6
Pstrąg wędzony 60g 1,5
Rolmopsy 80g 2,5
Ryba pieczona w folii 180g 4
Ryba pieczona w śmietanie 180g 9,5
Ryby nie tłuste np. rdzawiec, wątłusz
1 mały filet 150g surowy/ 120g gotowany 2
Sandacz 125g 1,5
Sardynka, surowa 60g surowej 2
Sardynki w oleju 30g 1,5
Sepia, surowy 125g surowej 1,5
Sola, surowa 70g surowej 1
Szprotki wędzone 15g 1
Śledź marynowany 1 szt. 110g 6
Śledź smażony 100g 5
Śledź świeży, surowy 90g 5
Śledź w galarecie 150g 6
Tuńczyk świeży, surowy 100g surowego 5,5
Tuńczyk w oleju 30g 2
Tuńczyk w sosie własnym 30g 1
Węgorz świeży 100g 7,5
Węgorz wędzony 40g 3,5
MIĘSA I KIEŁBASY
Befsztyk amerykański 25g 1
Befsztyk niemiecki 25g 0,5
Boczek 100g 1
Cielęcina chuda, surowa 125g 2
Dziczyzna chuda 125g surowej/100 gotowanej 3
Filet jagnięcy, surowy 125g 3
Frykadelki 100g 6
Galareta wieprzowa 25g 1
Galaretka cielęca 50g 0,5
Galaretka wołowa 25g 0,5
Kabanosy 25g 3
Karkówka wieprzowa 150g 7
Kaszanka 1 szt. 250g 7,5
Kiełbasa biała 60g 4,5
Kiełbasa frankfurcka 100g 6
Kiełbasa husarska 25g 3
Kiełbasa krakowska 25g 1
Kiełbasa myśliwska 20g 1
Kiełbasa myśliwska sucha 25g 2
Kiełbasa niskokaloryczna 20g 1
Kiełbasa parzona 20g 1
Kiełbasa serdelowa wieprzowa 25g 2
Kiełbasa sucha 100g 8
Kiełbasa szynkowa 20g 1,5
Kiełbasa wieprzowa smażona 150g 12
Kiełbaski frankfurckie 50g 3,5
Kiełbaski niskokaloryczne 50g 4
Kiełbaski w puszce 100g 8,5
Kiełbaski wiedeńskie 70g 6
Klopsiki 40g 3
Konserwa turystyczna 25g 1,5
Konserwa gulasz wieprzowo-wołowy 100g 5
Konserwa mielonka wieprzowa 25g 3
Konserwa szybka mielona 25g 2
Konserwa wieprzowa w sosie własnym 100g 5
Konserwa wołowa w sosie własnym 100g 3
Kotlet cielęcy panierowany 100g 9,5
Kotlet jagnięcy, surowy 80g 4
Kotlet mielony 100g 7
Kotlet pożarski smażony 100g 8
Kotlet schabowy panierowany 100g 8
Kotlet wieprzowy, surowego 150g 4
Mięso siekane wieprzowe, surowe 30g 2
Mięso siekane, surowe 30g 2
Mięso śniadaniowe 25g 2
Mięso wieprzowe chude, surowe 150g 2
Mięso wieprzowe tłuste, surowe 125g 6
Mięso wołowe tłuste, surowe 25g 4,5
Mięso wołowe wędzone 50g 1
Mięso wołowe wędzone, surowe 125g 3
Parówka berlinka 1 szt. 3
Parówki 115g 8,5
Pasztetowa cielęca 15g 1,5
Pasztetowa cielęca niskokaloryczna 15g 1
Pieczeń rzymska 25g 1,5
Rolada wołowa, surowa 160g 4
Salami 20g 2
Schab 125g 4
Smażona kiełbasa cielęca 150g 11
Stek wołowy, surowy 140g 4,5
Sznycel wieprzowy panierowany 150g 7,5
Sznycel wieprzowy, surowy 150g 3
Szpek śniadaniowy 25g 4,5
Szynka gotowana 40g 1
Szynka surowa 20g 0,5
Szynka z łososia 20g 0,5
Tatar, surowego 30g 0,5
Wątróbka 100g 8
Wędlina wieprzowa pieczona 15g 0,5
DRÓB I PRODUKTY DROBIOWE
Frykadelki drobiowe 100g 6
Galareta drobiowa 25g 0,5
Gęś bez skóry 150g 5
Gęś ze skórą 150g 10,5
Kaczka ze skórą, surowej 150g 8
Kiełbasa drobiowa 100g 5
Kurczak pieczony bez skóry ½ szt. 280g 5
Mięso strusia, surowe 120g 2
Mortadele drobiowa 20g 1
Pasta drobiowa 15g 1
Pasztetowa drobiowa 15g 1
Pieczony kurczak ze skórą ½ szt. 370g 12,5
Pierś z kaczki bez skóry 150g 5,5
Rosół 150g 6,5
Salami drobiowe 20g 1,5
Sznycel drobiowy, surowe 120g 2
Sznycel z indyka panierowany 150g 4,5
Szynka drobiowa 25g 1
Udko kurczaka ze skórką, surowe 200g 5,5
Udko z gęsi, surowe 300g 11
Udko z kurczaka bez skóry 100g 2,5
Wędlina drobiowa 20g 1
Wędlina z piersi drobiowej wędzona 20g 0,5
WARZYWA I ROŚLINY STRĄCZKOWE
(wszystkie po 0P oprócz tych które są wymienione poniżej)
Avocado 100g 6,5
Bób 150g 2
Groszek zielony, młody, z puszki 50g 0,5
Kasztany jadalne 15g 0,5
Kolba kukurydzy 100g 1
Kukurydza z puszki 50g 0,5
Oliwki czarne 1szt 5g 0,5
Oliwki zielone 5szt 25g 1
Rośliny strączkowe 25g 0,5
NAPOJE BEZALKOHOLOWE
Cappuccino rozpuszczalne ze słodzikiem 200ml 1
Cappuccino z mleczkiem 150ml 0,5
Cappuccino ze śmietanką 150ml 1,5
Coca-cola 200ml 2
Coca-cola light 200ml 0
Herbata cytrynowa, rozpuszczalna 200ml 1
Herbata każdy rodzaj 200ml 0
Herbata owocowa 200ml 0
Herbata owocowa z cukrem 200ml 1
Herbata ziołowa 200ml 0
Ice-tea 200ml 1
Kakao/czekolada 200ml 5
Kawa 200ml 0
Kawa z mleczkiem 300ml 2
Kwas chlebowy 200ml 1
Lemoniada 200ml 1,5
Napój energetyczny 200ml 1,5
Nektar owocowy 200ml 2
Nektary 200ml 2
Piwo bezalkoholowe 200ml 1
Sok jabłkowy 200ml 0,5
Sok multiwitaminowy 200ml 0,5
Sok owocowy 200ml 1
Sok pomidorowy 200ml 0
Sok warzywny 200ml 0
Tonic 200ml 1
Woda mineralna 200ml 0
NAPOJE ALKOHOLOWE
Ajerkoniak 20ml 1
Koniak 20ml 1
Likier 20ml 1
Piwo 250ml 2
Piwo jasne 200ml 4
Rum 20ml 1
Sampan 100ml 1,5
Sherry 50ml 1
Whisky 200ml 1
Wina słodkie 250ml 3
Wina wytrawne 250ml 2,5
Wino deserowe 250ml 7,5
Wino grzane 200ml 3,5
Wino jabłkowe 200ml 1,5
Wódka 20ml 1
PRODUKTY ZBOŻOWE
Baton musli 25g 2
Lu ciasteczka zbożowe 1 szt 2
Musli czekoladowe 10g 1
Musli słodzone 10g 1
Otręby 10g 0,5
Płatki kukurydziane 20g 1
Płatki owsiane 10g 0,5
Popcorn 40g 2,5
Ryż gotowany 20g 0,5
Ryż suchy 20g 1
Snack śniadaniowe 30g 2
Ziarna zbóż 60g 1
ZIEMNIAKI
Bataty 50g 1
Frytki z piekarnika 150g 6,5
Krokiety ziemniaczane 30g 1
Porcja do posiłku 2
Puree ziemniaczane gotowane 40g 0,5
Pyzy, kopytka gotowane 90g 1,5
Smażone ziemniaki 200g 7
Zapiekanka 60g 2
Ziemniaki 1 średni 1
COŚ CHRUPKIEGO
Chipsy 8g 1
Chipsy chlebowe 5g 0,5
Chipsy ziemniaczane 15g 2
Chrupki kukurydziane 10g 1
Chrupkie ciasteczka 10g 0,5
Krakersy 30g 2
Mieszanka studencka 12g 1,5
Migdały 50g 6,5
Orzechy 5g 1
Paluszki 10 szt. 0,5
Pałeczki ziemniaczane 4g 0,5
Pieczone pałeczki z serem 7g 1
Precel sezamowy 12g 1
Ryz prażony 15g 1
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Kefir 1,5% 250ml 2
Kefir 3,5% 250ml 3,5
Kwaśna śmietana 35% 15g 1,5
Kwaśna śmietana do 10 % 15g 0,5
Maślanka 250ml 1,5
Maślanka z owocami 250ml 3
Mleko 0,1% 250ml 1,5
Mleko 1,5% 250ml 2
Mleko 3,2% 250ml 3,5
Śmietana 18% 90g 4,5
Śmietana 24% 15g 1
Śmietana bita 15g 1,5
Śmietanka do kawy 1 porcja 0,5
Twaróg naturalny 75g 1
MAKARONY I PIZZA
Makaron gotowany 120g 2
Makaron suchy 40g 2
Pizza Margarita 150g 7
Pizza salami 160g 10
Ravioli jajeczne 220g 8
Spaghetti po bolońsku 400g 6
Tortelini gotowane 120g 2
Tortelini suche 40g 2
DESERY I DANIA SŁODKIE
Budyń waniliowo-czekoladowy 1 mała salaterka deserowa 125g 3
Faworki 25g 3
Kasza manna 1 mała salaterka deserowa 150g 4
Kisiel owocowy niskokaloryczny 4 łyżeczki 80g 0,5
Kisiel owocowy z cukrem 1 łyżeczka 20g 0,5
Kisiel z cukrem 1 mała porcja 100g 5
Kisiel ze słodzikiem 1 duża porcja 250g 1
Kluski na parze 1 mała porcja 50g 3,5
Koktajl owocowy bez cukru, z puszki 4 łyżki 80g 0,5
Koktajl owocowy z cukrem, z puszki 1 łyżka 20g 0,5
Kompot/mus jabłkowy bez cukru 4 łyżki 60g 0,5
Kompot/mus jabłkowy z cukrem 2 łyżki 30g 0,5
Krem owocowy 1 mała salaterka deserowa 150g 7
Krem winny 1 mała salaterka deserowa 125g 7
Mousse au Chocolat 1 mała salaterka deserowa 125g 10,5
Ryż na mleku 1 mała salaterka deserowa 125g 2
Sałatka owocowa bez cukru 4 łyżki 80g 0,5
Sałatka owocowa z cukrem 2 łyżki 40g 0,5
Sos czekoladowy, produkt gotowy 1 łyżeczka 29ml 0,5
Sos owocowy, produkt gotowy 1 łyżka 20ml 0,5
Sos waniliowy 1 łyżeczka 20ml 0,5
Tiramisu 1 mała salaterka deserowa 150g 8
LODY
Kawa mrożona 1 szklanka 120ml 5,5
Krem lodowy 1 kulka 50g 2,5
Krem lodowy z polewą czekoladową 1 kawałek 90g 8
Kubek lodowy ze śmietaną i owocami 1 mały 170g 8,5
Lody Magnum w czekoladzie 1 szt. 7
Lody mleczne 1 kulka 50g 1
Lody śmietankowe 1 kulka 50g 2
Sorbet 1 szkl. 200ml 4
PRODUKTY WEGETARIAŃSKIE I JAJA
Baton sojowy 1 szt. 65g 4,5
Białko 2 szt. 15g 0,5
Budyń sojowy 1 porcja 200ml 2
Deser sojowy, każdy rodzaj 1 porcja 150g 2,5
Jajecznica na tłuszczu 1 łyżka 20g 1
Jajko 1 szt. 50g 2
Jajko sadzone smażone na tłuszczu 1 szt. 60g 2,5
Jogurt sojowy z owocami 1 kubek 125g 2
Kiełbaski sojowe 1 szt. 45g 2
Mleko sojowe 1 szkl. 250ml 2
Napój sojowy bez cukru 1 szkl. 250ml 2
Napój sojowy z cukrem 1 szkl. 250ml 4
Proszek jajeczny 1 łyżka 10g 1,5
Ser sojowy 1 plaster 25g 0,5
Soja w proszku 1 porcja 45g 2
Żółtko 1 szt. 20g 1
SERY
Brie pełnotłusty 30g 3
Camembert 30% t ł. w s.m. 15g tłuszczu 1 trójkącik 30g 1,5
Camembert 45% t ł. w s.m. 25g tłuszczu 1 trójkącik 30g 2
Camembert 50% t ł. w s.m. 30g tłuszczu 1 trójkącik 30g 2,5
Camembert 60% t ł. w s.m. 35g tłuszczu 1 trójkącik 30g 3
Emmentaler 1 plaster 30g 3
Gorgonzola 1 mały trójkącik 30g 3
Ser domowy 20-25% tł. w s.m. 1 łyżka 30g 0,5
Ser gotowany 10% tł. w s.m. 2 łyżki 30g 0,5
Ser gotowany 20% tł. w s.m. 1 łyżka 15g 0,5
Ser ostry np. Chedar 30-32% tł. w s.m. 1 mały trójkącik 30g 2
Ser ostry np. Chedar 45% tł. w s.m. 1 mały trójkącik 30g 2,5
Ser ostry np. Chedar 50% tł. w s.m. 1 mały trójkącik 30g 3
Ser wiejski 1 opakowanie 200g 4
Ser z grzybami 45% t ł. w s.m. 1 mały trójkącik 30g 2
Ser z grzybami 50% t ł. w s.m. 1 mały trójkącik 30g 3
Ser z grzybami 65% t ł. w s.m. 1 mały trójkącik 30g 4
Ser, tarty np. Parmezan, Emmentaler 30-32% tł. w s.m. 1 łyżka 8g 0,5
Ser, tarty np. Parmezan, Emmentaler 30-32% tł. w s.m. 1 łyżka 8g 1
Serek świeży, naturalny/z ziołami, 30% t ł. w s.m. 9g tł. całk. 1 łyżka 15g 0,5
Serek świeży, naturalny/z ziołami, 50% t ł. w s.m. 24g tł. całk. 1 łyżka 15g 1
Serek świeży, naturalny/z ziołami, 60% t ł. w s.m. 1 łyżka 15g 1,5
ORZECHY I NASIONA
Mak 1 łyżeczka 5g 0,5
Migdały 4 szt. 5g 1
Orzechy brazylijskie 10g 2
Orzechy laskowe 4 szt. 5g 1
Orzechy mielone 1 łyżeczka 5g 1
Orzechy nerkowca 10g 1,5
Orzechy w czekoladzie 50g 7
Orzechy włoskie 1 sztuka 5g 1
Orzeszki kokosowe 1 szt. 50g 5
Orzeszki ziemne 1 łyżka 10g 1,5
Pestki dyni 1 łyżka 10g 1,5
Pestki pinii 1 łyżka 7g 1
Pestki słonecznika 1 łyżeczka
1 łyżka 5g
10g 0,5
1,5
Pistacje 7 szt. 7g 1
Sezam 1 łyżeczka 5g 0,5
Siemię lniane 1 łyżeczka 5g 0,5
OWOCE
Ananas 0
Arbuzy 0
Banany 1 mały 100g 1
Brzoskwinia 0
Chipsy bananowe, niesłodzone 1 porcja 40g 2
Cytryna 0
Czereśnie 8 szt. 50g 0,5
Daktyl 2 szt. 12g 0,5
Figi świeże 1 szt. 50g 0,5
Granat 1 porcja 100g 1
Grapefruit 0
Gruszki 0
Jabłko 0
Jagody, każdy rodzaj 0
Kiwi 0
Mandarynki 0
Mango ½ owocu 100g 1
Marakuja 1 szt. 30g 0,5
Melon, każdy rodzaj 0
Mirabelki 3 szt. 60g 0,5
Morele 0
Nektarynka 0
Owoce suszone, każdy rodzaj 20g 0,5
Owoce z puszki, z cukrem 1 porcja 150g 2
Papaja 0
Pigwa 0
Plastry owoców niesłodzone 1 porcja 40g 1,5
Pomarańcza 0
Rabarbar 0
Rodzynki 2 łyżki 14g 0,5
Śliwki 1 szt. 50g 0,5
Śliwki 2 szt. 50g 0,5
Truskawki 0
Winogrona 1 garść 100g 1
Zupy gotowe, np w restauracji w.p. 1 talerz (250ml)
_________________________________________
barszcz czerwony czysty 1p
barszcz czerwony zabielany, barszcz z botwinka po 1,5p
cebulowa 2
fasolowa 3,5
flaki 6
gazpacho 2
grochowa 3,5
grzybowa zabielana 1,5
jarzynowa zabielana 2
jarzynowa, kalafiorowa 0
kapuśniak 2,5
krem z groszku zielonego 3,5
krupnik 2,5
minestrone 2,5
mleczna z kluskami lanymi 4
ogórkowa zabielana 2
pomodorowa na koncentracie 0
pomidorowa z makaronem/ryzem zabielana 2
rosól z makaronem 3,5
szczawiowa 2
zurek na kielbasie 4
DO OBIADU:
Ziemniaki- 1szt-1P, za 2P dowoli do najedzenia (a nie przeżarcia)
Ryż- 1 łyżka ugotowanego-0,5P
Makaron- 1 filiżanka surowego - 2P
FAST FOODY:
Pizza- przewaznie ok. 16P za calosc
Gyros mała porcja ok. 9P
Dip do salatek:
Coctail dressing, 1 lyzka st., 20ml......3,5P
French Dressing, 1 lyzka.................1P
Italian dressing, 1 Lyzka.................0,5P
Joghurt Dressing, 1 lyzka................0,5P
Salat dressing
-z olejem, 1 lyzka.........................2P
-bez oleju..................................0P
Vinaigrette, 1 lyzka......................1P
Fix(przyprawy do salatek)
-1/2 paczki, 5g...........................0P
-1 paczka, 10g...........................0,5P
Croutons do salaty, 1 lyzka, 5g......0,5P
OWOCE
owoce 0
banan 1 mały 1
wiśnie 8 szt 0,5
czereśnie 8 szt 0,5
winogrona pełna garść 1
RYBY
tuńczyk w konserwie w sosie własnym 1 łyżka 0,5
tuńczyk w konserwie w oleju 1 łyżka 1
łosoś wędzony średni plaster 2
panga 100 g 2
INNE
kubek Knorr 1 1
czekolada 1 kostka 0,5 - 1
zupa pomidorowa zabielana mlekiem 1,5% 250 ml 3
cola light 0p
coca cola 200ml 1,5p i inne napoje typu coli tak samo
ide robic ogorkową zabielaną 250 ml 2p
cola light - 1P
cola zwykła - 2p
sprite itp. - 1P
niskokaloryczne do 18kcal----0P
groszek z puszki 100 g...1P
ale 200g....2,5P
Sznycel wieprzowy panierowany 150g 7,5p
Sznycel wieprzowy, surowy150g 3p
boczek 100g ma 1 punkt
pierogi z serem 100g 3P
pyzy z miesem 100g 3P
sernik, 1 szt.,100g 5,5p
eklerka z kremem 1 szt. 40g 2,5p
pączek 4,5p
pączek lukrowany 5,5p
szarlotka, ciasto kruche 1 szt., 150 g 7p
makowiec 100g 7p
bajaderka 1 szt.,80g 7p
beza 1szt.2p
pierniczki serca nadziewane marmoladą 1 szt., 30g 3p
żelki miśki 2szt. 10g 0p
Sery Polskie
-Boryna (odtłuszczony) 1 plaster 25 g = 1 pkt
- Gouda Edamer 30%, 1 plaster, 30 g = 2 pkt
- twarożek wiejski 3%, 100 g = 1,5 pkt (opakowanie = 2)
- Feta 30%, 1 plaster 30g = 2 pkt
- ser topiony - 1 mały trójkącik (30%) = 1,5 pkt
- parmezan (30%) - 1 łyżka tartego parmezanu 8 g= 0,5 pkt
-Brie pełnotłusty, 30 g = 3
Camembert, 30%, 1 trójkącik, 30g = 1,5
Camembert, 45%, = 2
Camembert, 50% = 2,5
Camembert, 60% = 3
Emmentaler, 1 plaster, 30g = 3
Serek swieży z ziołami 30% 1 łyżka, 15g = 0,5 (chyba coś jak Almette)
50% = 1
60% = 1,5
Gorgonzola, 1 mały trójkąt, 30 g = 3
Ser ostry (Chedar) 45%, 30 g = 2,5
30% = 2
Mascarpone 1 łyżka = 2,5
-Mozarella, 1/2 kulki, 50g = 3
Roqueford, 1 mały trójkącik, 30 g = 3
Ser warstwowy 20-40% = 0,5
Ser kozi 45%, 1 plaster, 30g = 2
serek wiejski 3% 150g 2,5p
serek wiejski 5% 200g 4p
kukurydza 2 łyzki 0,5p
fasoli jako takiej nie mam mam tylko że rosliny strączkowe 25g 0,5p
kurczak pieczony bez skory mam 1/2 280g 5p
100g kolba kukurydzy ma 1P
1 filet z lososia ma 6P, 1 plaster wedzonego - 2P
plaster Hochland light- 1P
uszka 5 szt -1P
racuchy z otrąb owsianych-1,5P
GRILL
-mięso wieprzowe chude,surowe(150g)-2 pkt
-kiełbasa(100g)-10 pkt
-kiełbasa drobiowa(100g)-5 pkt
-pierś z kurczaka(100g)-2 pkt
22 czerwca 2010, 12:14
22 czerwca 2010, 12:24
22 czerwca 2010, 12:24
22 czerwca 2010, 12:27
22 czerwca 2010, 12:28
22 czerwca 2010, 12:31
22 czerwca 2010, 13:21
ja stosuje ww od 3 tygodni, tylko ze nie w pl a w uk. powiem ze jest to najlepsza dieta jaka stosowalam. po pierwsze co tydzien chodze na spotkania na ktorych moge kupic ich produkty, moge podzielic sie przepisami z innymi, dostaje tez od mojej team leaderki rozne nowe przepisy.
jedyne co potrzeba w tej diecie to waga kuchenna. wydaje sie skomplikowane ale wcale tak nie jest, po jakims tygodniu zapaqmietuje sie wszystkie punkty i tylko sobie wazysz. jest dobra bo je sie co sie chce, mieszczac sie oczywiscie w liczbie punktow ktore masz przypisane.
w pierwszym tygodniu schudlam 2kg ( beda juz wczesniej na mz)
naprawde polecam !!! na spotkania ze mna chodza ludzie ktorzy pochudli po 70 kg..
22 czerwca 2010, 20:06