16 kwietnia 2006, 08:53
Czy ktoś wie jak smacznie przyrządzić szpinak? Tylko bez nabiału bo mam alergię pokarmową i żeby to było niskokaloryczne.
16 kwietnia 2006, 09:51
ja zawsze doprawiam czosnkiem - super - nabiera zupełnie innego smaku, można tez wbić jajko. Mniam wczoraj jadłam :).
- Dołączył: 2006-01-17
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 16499
16 kwietnia 2006, 10:24
juz kilka razy byla o tym mowa, wiec wkleje co sobie skopiowalam
Szpinak
Topimy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, wciskamy 3-4 ząbki czosnku, łyżeczka mąki, a na to wszystko rozmrożony szpinak (może być z rozmrożoną woda ).Solimy, pieprzymy, dodajemy 2 łyżki śmietany i podajemy z ziemniaczkami i jajkiem sadzonym.
zamiast śmietany możesz dodać pół kostki sera feta, wymieszac z surowym jajkiem , zapiekać z makaronem lub lasaniami w piekarniku i podawac z sosem serowym knora.
Szpinak2
zeszklić cebulkę na patelni, dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać kostkę knorra-czosnkową i całe jajo, mieszać tak aby jajko się ścieło. W drugim garnku wg przepisu z opakowania robię sos Knorra - nie pamiętam dokładnej nazwy ale chyba - Sos 3 sery z brokułami. Potem wg uznania albo mieszamy wszystko i dodajemy jeszcze ugotowany makaron albo warstwami w naczyniu żaroodpornym warstwami makaron, szpinak i sos a na górę żółty ser :).
Szpinak3
sos szpinakowy do makaronu (makaron może być razowy...) zmodyfikowałam go trochę i okroiłam kalorie i wygląda teraz tak: na łżeczce masła podgrzewamy szpinak (albo topimy zamrożony, a jak jest ten "frosty" ze śmietaną to może być bez masła), potem dodajemy 2-3 ząbki czosnku i 1/3 szklanki mleka (...a nie smietany). doprawiamy - sól, pieprz, gałka musz., vegeta. no i z makaronem. jem to tygodniami.smakuje wybornie ;) mozna tam wrzucic jajko (nie nie lubie) i trzeba mieszać żeby sie nie zrobiła jajecznica ze szpinakiem tylko gęsty sos
Lasagne ze szpinakiem
rozmraższ szponak doprawiasz solą, pieprzem i czosnkiem acha i sos pomidorowy jest potrzebny ukladasz warstwa sosu, lasagne,szpinak,lasagne,sos,szpinak,jasagne,sos - zapiekasz ok 40 minut - pycha.
acha jak ktoś lubi może na szpinaku ułożyć płatki mozzarelli
SMACZNEGO ![]()
![]()
- Dołączył: 2006-01-29
- Miasto: Tarnów
- Liczba postów: 467
16 kwietnia 2006, 11:24
Mój prosty i smaczny sposób na szpinak - przepis uproszczony do granic możliwości - z czasów studiów:-)
1 opakowanie mrożonego szpinaku rozmrażać na patelni, jeżeli po odmrożeniu zostanie dużo wody, to odlać część. Dodać 1-2 ząbki rozdrobnionego czosnku, posolić lub dodać Vegety. Smażyć jeszcze jakieś 5 min. Dodać 1 łyżkę śmietany (oczywiście 9% :-) Powstaje sos-podstawa, który można wzbogacić o:
-pomidory z puszki
- ser żółty (najlepiej posypać)
- tuńczyka z puszki w sosie własnym - POLECAM!!!
Najlepiej smakuje ze wszystkim-tzn. pomidory (awaryjnie ketchup), 1/2 odsączonego tuńczyka z puszki i posypane serem.
W wersji podstawowej podawać z makaronem, świetnie smakuje zapiekany makaron i pasta w piekarniku.
W wersji wikwintnej- gruby makaron-rury Cannelloni nadziewane pastą, zapiekane w piekarniku, polane pomidorami z puszki i posypane serem.
Hmmm, aż zaczęła mi lecieć ślinka:-) Ja powróciłam do szpinaku w wersji light:-) czyli bez sera, mało tuńczyka- no i więcej pasty a malutko makaronu.
17 kwietnia 2006, 11:45
TORT SZPINAKOWY - przygotowałam na Wielkanoc:
Ciasto: rozdrabniasz widelcem kostkę margaryny niskotłuszczowej ze szklanką mąki i szczypta soli, dodajesz 6 łyżek lodowatej wody i zagniatasz; dzielisz na nierówne częsci, większa rozwałkowujesz i wykładasz nią dno i boki tortownicy; mniejsza pójdzie na wierzch (po bokach docisnąć);
Farsz: na patelni roztapiasz masło/margarynę, wrzucasz pokrojoną cebulkę, szlkisz, dodajesz ze 4-6 ząbków czosnku wyciśniętego lub poszatkowanego; po chwili dodajesz pocięty szpinak (lub mrożony - wtedy nie dodajesz wody), dodajesz wodę i przyprawiasz solą i pieprzem, można też warzywko, vegetę itp. i ulubione zioła; gdy zmięknie dajesz 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszasz - powinno się zagęścić, można dodać więcej mąki.
Przekłądasz farsz (można dodać fetę light lub/i pokrojone lub nawet w całości ugotowane jajka) do tortownicy i przykrywasz ciastem. Pieczesz ok. 30 min. w temp 200 st. C - do zrumienienia.
Smacznego!!!
- Dołączył: 2010-10-02
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 270
27 stycznia 2011, 18:05
szpinak może być w różnych wydaniach i jest na niego całe mnóstwo przeróżnych przepisów.... pierożki ze szpinakiem,naleśniki, zapiekanka makaronowa (wszystko to ma trochę swoich kalorii ale jeśli jesz z umiarem to nic się nie dzieje ;) ) ja np. uwielbiam dusić szpinak, przyprawiać papryczką chilli i np. czosnkiem i jeść z serkiem wiejskim :D
- Dołączył: 2010-10-02
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 270
27 stycznia 2011, 18:06
ale jak masz alergię, to możesz go przyrządzić np. z innymi warzywami :)
- Dołączył: 2010-08-18
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 519
2 marca 2011, 10:09
Szpinak w każdym wydaniu jest rewelacyjny. Jak byłam mała przerażało mnie jedzenie "trawy", teraz jest zupełnie odwrotnie. Mogłabym dodawać go do wszystkiego. Jak byłam we Włoszech to uwielbiałam jeść świeży ugotowany, z odrobiną oliwy i posypany przyprawami i parmezanem. jeslio chodzi o szpinak z rodzynkami i orzechami to widziałam tak właśnie podawany w jednej restauracji le scandale, na krakowskim Kazimierzu. Ciekawy sposób na podanie tego rarytasu.
- Dołączył: 2012-02-20
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 8
9 kwietnia 2012, 12:16
Ja zawsze robię tak, że go gotuję, żeby był w miarę ciepły, a potem na zwilżoną wodą patelnię (bez tłuszczu!), polewam maggi (można użyć każdej innej podobnej przyprawy :)), a do tego sypię sól czosnkową, lub jeśli nie mam - wyciskam 2-3 ząbki czosnku. Pychota, jem to co weekend na obiad ^ ^