« Powrót do wyników wyszukiwania

Salicylan benzylu (118-58-1, 204-262-9)

Inne nazwy: Benzyl salicylate

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Aromatyzująca, Pochłaniająca promieniowanie uv Dopuszczone z ograniczeniami
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skóra może reagować wysypką i swędzeniem przy wystawieniu na słońce. Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jego stężenie przekracza: 0,001% pozostałości produktu, 0,01%w produkcie wypłukanym.
Zastosowanie
Kosmetyki z filtrem UV, perfumy
Podobne z tej grupy
2-chloroacetamid 79-07-02
Benzylokarbinol (1-fenylo-2-etanol) 60-12-8, 200-456-2
Chlorek mirystalkoniowy 139-08-2, 205-352-0
Chlorobutanol 57-15-8
Diazolidynylan mocznika 78491-02-8 
Glutaral 111-30-8
Kwas askorbinowy (witamina C) 50-81-7, 62624-30-0
Kwas EDTA 60-00-4
Methylizotiazolinon 2682-20-4 
Retinol (witamina A) 68-26-8, 11103-57-4