- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Halloween to zwyczaj, który gości w naszej kulturze od niedawna. Pod względem żywieniowym niewiele można jednak powiedzieć o nim dobrego. Sztucznie barwione cukierki, przepełnione syropem glukozowo - fruktozowym żelki to coś, co od jakiegoś czasu widzimy na sklepowych pólkach. Czy da się przygotować zdrowe halloweenowe przyjęcie? Oczywiście, że tak!
Autorami artykułu są dietetycy: Martyna Przybyłko i Justyna Piechocka
Kolorowe kostiumy, „upiorna” dekoracja domu, tradycyjne zbieranie smakołyków - to wszystko szybko zyskało uznanie nie tylko najmłodszych, ale też osób, które zarzekały się, że nigdy nie będą brały udziału w tego typu imprezach. Przyjęcia o tematyce Halloween cieszą się rosnącą popularnością. Dostrzec można na nich kreatywność gości i organizatorów nie tylko w kwestii strojów, ale także serwowanych potraw. Niestety, słodycze halloweenowe pozostawiają wiele do życzenia. Aż strach przechodzić koło przepełnionych chemią łakoci w kształcie gałek ocznych, czy żmij. W łatwy sposób można jednak zastąpić je zdrowymi zamiennikami, które będą równie interesujące i smaczne.
Charakterystycznym warzywem, od zawsze kojarzonym z Halloween, jest dynia. To nie tylko świetny pomysł na dekorację, ale również na potrawy, których z jej udziałem nie brakuje.
Świetną przystawką, a nawet głównym daniem może stać się zupa na bazie dyni. Ciekawy i wartościowy przepis na krem z tego warzywa zaproponowała nasza vitalijka kamilla1991. Zmodyfikowaliśmy go jednak wyrzucając kostkę rosołową, nie jest ona ani do niczego potrzeba, ani zdrowa :) Można spokojnie ją pominąć lub ewentualnie dodać własnoręcznie przygotowany bulion z drobiu i warzyw.
Składniki: 1,50 kg dyni, 3 średnie marchewki, 4 średnie ziemniaki, 1 średnia cebula, 1 seler korzeniowy, 1 średni por, 50 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku.
Sposób wykonania:
1. Dynię wydrąż i przełóż do większego garnka.
2. Pozostałe warzywa pokrój i podsmaż na oliwie 5 min.
3,. Warzywa przełóż do garnka z dynią, dolej bulion lub wodę i gotuj do miękkości.
4. Gdy warzywa będą miękkie zmiksuj wszystko blenederem.
5. Dodaj, przeciśnięty czosnek, jogurt, przyprawy (pieprz, sól, imbir, słodka papryka, można dodać też skórkę pomarańczy).
Składniki: 2 szklanki mąki owsianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g masła, 5 łyżek miodu, 65 g jogurtu naturalnego, kilkanaście orzechów ziemnych.
Sposób wykonania:
1. Rozpuść olej wraz z miodem, przestudź.
2. Rozgrzej piekarnik do 160 C.
3. Wszystkie składniki połącz dokładnie.
4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładaj po łyżce masy, formuj łyżeczką podłużne paluszki i dekoruj orzechem ziemnym.
5. Piecz około 10 minut, po przestudzeniu możesz "udekorować" ciastka dżemem malinowym :-)
Na deser, pozostając w tematyce dyni i Halloween, można przygotować pyszne ciasto dyniowe.
Składniki: 2 jajka, 150 ml oleju roślinnego, 1 szklanka ksylitolu (można użyć mniej), 200 g startej na tarce surowej dyni, 1 granat, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g posiekanych orzechów laskowych, 1 łyżeczka sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
Sposób wykonania:
1. Składniki przygotuj w miseczkach.
2. Do osobnej miski wsyp mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i wymieszaj.
3. Ubij jajka na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodawaj ksylitol, w dalszym ciągu ubijając, do powstania gęstej, puszystej masy.
4. Do powstałej masy dolewaj olej, wciąż ubijając na wysokich obrotach, dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Całość piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym wcześniej do 150 stopni.
Dynia to nie jedyna zdrowa przekąska, którą można włączyć w halloweenowy klimat. Być może spodobają Ci się też poniższe propozycje:
Halloweenowa papryka
Ciekawym pomysłem na przyjęcie w stylu Halloween jest faszerowana papryka. Nadziewamy ją podsmażonym wcześniej mięsem mielonym i kuskusem, ale by nadać odpowiedni wygląd wydrążamy oczy i złowieszcze usta.
Jaja z pająkiem
Nawet zwykłe jaja na twardo mogą stać się w tym dniu nieco niezwykłe. Wystarczy umieścić na nich czarne oliwki, które ułożymy w kształt pająka.
Przyjęcie wcale nie musi wiązać się wyłącznie z niezdrowymi przekąskami. Świeże, zdrowe produkty można przerobić tematycznie, a wówczas bez problemu wpiszą się w klimat halloweenowej imprezy. Banany duchy, mandarynkowe dynie to tylko niektóre z możliwych owocowych "wariacji".
Mam nadzieję, że dania na waszych halloweenowych stołach, będą nie tylko upiorne, ale również bardzo smaczne.
Zdjęcie ciasta dyniowego pochodzi z: 3liz4 via Foter.com / CC BY-ND
Komentarze
wie58
4 listopada 2016, 23:10
Piekę ciasto!
karapila
4 listopada 2016, 14:30
Ale super
Tereenia
4 listopada 2016, 13:55
super pomysły :-)
karapila
31 października 2016, 21:40
Super
karapila
31 października 2016, 21:40
Super
Grubaska.Aneta
31 października 2016, 19:13
Zupa krem z dyni wygrywa. Jest przepyszna :-)!
maciej-adamiak
28 października 2016, 11:01
Pomysłowe, ale czy zdrowe?:>
Kamulka.kama
27 października 2016, 10:27
Ja dziś zaczynam z jajkami :)
zytazgrzyta
27 października 2016, 08:41
super te paluszki :D Będę dzieciakom robić :)
wie58
26 października 2016, 19:36
Świetne pomysły i takie łatwe!
CuraDomaticus
26 października 2016, 09:10
ale fajne :)