3 pomysły na smakowitą kawę zbożową - zainspiruj się!

Kawa zbożowa jest rodzajem napoju kawowego, który jednak nie zawiera kofeiny. Mogą z niej korzystać osoby z problemami z ciśnieniem, ale także i te osoby, które przebywają na diecie! Ekologiczna kawa zbożowa - jaką w swojej ofercie ma np. sklep Biobalscy - nie zawiera kalorii, a co więcej, jest wyjątkowo zdrowa. Nie musimy wcale pić jej w tradycyjny sposób - jedynie zaparzając w wodzie. Okazuje się, że kawa zbożowa orkiszowa może być serwowana w formie niezwykle fantazyjnej.

Poznaj nasze 3 sprawdzone przepisy i zainspiruj się!

1. Kawa zbożowa z mlekiem

Zacznijmy od najprostszego przepisu jakim jest kawa zbożowa z mlekiem. Jak łatwo się można domyślić, do jego przygotowania nie będzie nam zbyt wiele potrzebne. Wystarczy jedynie 2 - 3 łyżki kawy zbożowej, a także ulubione mleko. Dla poprawy smaku i jednocześnie aromatu możemy polecić skorzystanie z mleka migdałowego lub mleka kokosowego. W ten prosty sposób można jeszcze skutecznie ograniczyć ilość kalorii w napoju kawowym, a także doprowadzić do poprawy jego smaku!

2. Kawa zbożowa z cynamonem i anyżem


Ta propozycja idealnie sprawdzi się na zimowe lub jesienne wieczory. Kawa zbożowa orkiszowa z dodatkiem cynamonu i anyżu świetnie rozgrzewa, a jednocześnie pozytywnie wpłynie na procesy przemiany materii. Do przygotowania tego napoju kawowego potrzebne nam będą:

  • ekologiczna kawa zbożowa;
  • 2 - 3 gwiazdki anyżu;
  • laska świeżego cynamonu lub około pół łyżeczki cynamonu mielonego.

Na samym początku zaparzamy kawę zbożową wraz z cynamonem, a po kilku minutach wrzucamy do niej gwiazdki anyżu. Po około 5 minutach zaparzania, nasz cynamonowo - anyżowy napój kawowy będzie gotowy do spożycia!

3. Kawa zbożowa na słodko z piankami, bitą śmietaną i syropem karmelowym 

Ostatnim przepisem na smakowitą kawę zbożową jest zaserwowanie jej w wersji słodkiej. Z pewnością jest to przepis dla osób, które obecnie nie przebywają na diecie i nie boją się kilku, dodatkowych kalorii. Do przygotowania tego napoju kawowego będzie nam potrzebne:

  • ekologiczna kawa zbożowa;
  • syrop karmelowy;
  • pianki;
  • bita śmietana.

W pierwszej kolejności zaparzamy kawę zbożową, a ścianki osobnego kubka pokrywamy syropem karmelowym. Następnie przelewamy do niego zaparzoną kawę zbożową i dekorujemy górę bitą śmietaną oraz piankami. Taka kawa zbożowa z pewnością pobudzi nasze kubki smakowe.

Jak zaparzyć kawę zbożową?

Wiele osób może zastanawiać się jak zaparzyć kawę zbożową? Okazuje się jednak, że nie jest to zbyt skomplikowany proces, gdyż napój ten parzy się w bardzo podobny sposób, co zwykłą kawę. W pierwszej kolejności do rondelka wsypujemy około 2 - 4 łyżki - w zależności od tego, jak intensywny smak chcemy uzyskać. Następnie dolewamy około 1 litr wrzącej wody i całość gotujemy przez około 3 - 5 minut. Przed podaniem należy odczekać kilka minut, do momentu aż fusy opadną na samo dno. Tuż przed podaniem, warto przecedzić kawę zbożową przez drobne sitko, tak by żadne pozostałości nie dostały się do kubka czy też filiżanki.