- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Bebio 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 grudnia 2008, 10:43
26 marca 2010, 17:21
26 marca 2010, 18:35
U mnie to się kluski na rogolce nazywa, he he najlepsze ze śmietaną i masłem - ale to bardzo kaloryczne
26 marca 2010, 19:03
26 marca 2010, 19:30
Serki mascarpone kupione więc bez obaw mogę podac Wam przepis na Tiramisu.
Czas przyrządzania ok. 30 min
Chłodzenie - najlepiej zostawic na noc w lodówce. Wówczas jest najsmaczniejsze.
200 ml kawy espresso
40 ml włoskiego winiaku lub koniaku
4 zółtka
80 g cukru
1/2 laski wanilii
500 g serka mascarpone
ok 150 g podłużnych biszkoptów
lekko odtłuszczone kakao
1. Przyrządzic świeżą kawę espresso, wymieszac z alkoholem i ostudzic.
2. Żółtka + cukier ubijac na puszystą masę tak długo aż cukier się całkiem rozpuści. Laskę wanilii naciąc wzdłuż, spiczastym nożem wydrążyc miąższ i dodac do kremu. Ubijając, dodawac po łyżeczce serka mascarpone.
3. Prostokątną formę wyłożyc połową biszkoptów i nasączyc połową kawy espresso. Posmarowac połową kremu z mascarpone i wyrównac powierzchnię. Ułożyc resztę biszkoptów, również nasączyc i przykryc resztą kremu z serka.
4. Wyrównac powierzchnię, przykryc przezroczystą folią i odstawic tiramisu na kilka godzin do lodówki. Ja zawsze zostawiam na noc, wtedy jest najlepsze.
5. Przed podaniem grubo posypac kakao przez sitko.
Smacznego ! To jest klasyczna wersja, ale dla chętnych mam też kilka bajecznych wariacji tego deseru np z amaretti i grappą. Ale osobiście polecam klasyczną wersję.
Polecam się na przyszłośc. Jako łasuch słynę z umiejętności przygotowywania bajecznych ciast i deserów.
26 marca 2010, 19:36
26 marca 2010, 19:57
26 marca 2010, 20:21
26 marca 2010, 20:24