WAŻNA INFORMACJA

15 grudnia 2025 r. zostanie wyłączone forum dyskusyjne na Vitalii. Dziękujemy, że tworzyliście je wspólnie z nami! Szczegóły wysłaliśmy na adres e-mail przypisany do Twojego konta.

Temat: Wiedźmowisko - kółko wzajemnej motywacji

Bardzo prosze o zgłaszanie zdjęć przed i po odchudzaniu to będzie DODATKOWĄ MOTYWACJĄ szczególnie po świetach =) z góry dziękuje :*
czyli co, to jakies takie pure wychodzi?
no cos w tym rodzaju. ale zdecydowanie gestsze. i to sie "zrzuca" z lyzki :D to nie jest taka papka jak typowe pure. to sie normalnie odkrawa widelcem. mozna zjesc z maselkiem i cukrem albo jogurtem. albo sosem miesnym :)
kupa weglowodanow ;) ale brzmi smakowicie

U mnie to się  kluski na rogolce nazywa, he he najlepsze ze śmietaną i masłem - ale to bardzo kaloryczne

Pasek wagi
ano kupa weglowodanow, ale kurcze, przeciez my zmieniamy styl zycia, a nie katujemy sie dieta. raz na jakis czas mozna sobie takie cos zaserwowac :)

Serki mascarpone kupione więc bez obaw mogę podac Wam przepis na Tiramisu.

Czas przyrządzania ok. 30 min

Chłodzenie - najlepiej zostawic na noc w lodówce. Wówczas jest najsmaczniejsze.

200 ml kawy espresso

40 ml włoskiego winiaku lub koniaku

4 zółtka

80 g cukru

1/2 laski wanilii

500 g serka mascarpone

ok 150 g podłużnych biszkoptów

lekko odtłuszczone kakao

1. Przyrządzic świeżą kawę espresso, wymieszac z alkoholem i ostudzic.

2. Żółtka + cukier ubijac na puszystą masę tak długo aż cukier się całkiem rozpuści. Laskę wanilii naciąc wzdłuż, spiczastym nożem wydrążyc miąższ i dodac do kremu. Ubijając, dodawac po łyżeczce serka mascarpone.

3. Prostokątną formę wyłożyc połową biszkoptów i nasączyc połową kawy espresso. Posmarowac połową kremu z mascarpone i wyrównac powierzchnię. Ułożyc resztę biszkoptów, również nasączyc i przykryc resztą kremu z serka.

4. Wyrównac powierzchnię, przykryc przezroczystą folią i odstawic tiramisu na kilka godzin do lodówki. Ja zawsze zostawiam na noc, wtedy jest najlepsze.

5. Przed podaniem grubo posypac kakao przez sitko.

Smacznego ! To jest klasyczna wersja, ale dla chętnych mam też kilka bajecznych wariacji tego deseru np z amaretti i grappą. Ale osobiście polecam klasyczną wersję.

Polecam się na przyszłośc. Jako łasuch słynę z umiejętności przygotowywania bajecznych ciast i deserów.

i tym wspanialym przepisem zainicjowalas, marcepanko, 3000strone tematu :)
Słodko prawda ! 
szeregowiec dolot jest na polsacie :D
Właśnie oglądam. Ten w czerwonym bereciku przypomina mi pewną Marcepankę na tym wątku

© Bebio 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.