- Dołączył: 2013-01-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 4854
3 kwietnia 2013, 22:04
wlasnie przypomnialo mi sie o tym ,,wynalazku". kiedys to zrobilam, ale ledwo co zjadlam owy specjal powstrzymujac odruch wymiotny (jakby nie bylo seler nie jest najsmaczniejszym warzywem)
pytanie: jak wy to przygotowujecie, ze to wam tak smakuje? ile pieczecie, przez ile minut? (moj byl chyba niedopieczony). jakie przyprawy?
Edytowany przez LedDeth 3 kwietnia 2013, 22:05
- Dołączył: 2009-05-20
- Miasto:
- Liczba postów: 15489
3 kwietnia 2013, 22:06
ja selera nie lubię ale frytki z niego sa bardzo dobre, używam co lubvię a lubię bazylię curry paprykę ostrą itp
Edytowany przez manru 3 kwietnia 2013, 22:11
- Dołączył: 2012-05-16
- Miasto: Cooka
- Liczba postów: 2191
3 kwietnia 2013, 22:12
Nigdy nie próbowałam frytek z selera :P
3 kwietnia 2013, 22:14
ja curry i sól. piekę na oko także tu Ci nie pomoge:(
- Dołączył: 2010-09-07
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1540
3 kwietnia 2013, 22:17
a pieczecie z tłuszczem czy bez? robiłam frytki z marchewski, ale z olejem. bez tłuszczu też smacznie?
- Dołączył: 2005-11-08
- Miasto: Rybnik
- Liczba postów: 508
3 kwietnia 2013, 22:20
Spory seler, łyżka oliwy, łyżeczka curry, łyżeczka słodkiej papryki i trochę soli. Wszystko wymieszać razem i odstawić na co najmniej godzinkę(są lepsze wtedy) Ja nie byłam przekonana ale mi smakują. Oczywiście to nie to samo co z ziemniaków ale mają sto razy mniej kalorii
![]()
Piekę je ok 25 min bo lubię bardziej spieczone wtedy nie czuć intensywnego smaku selera tylko taki łagodny posmak.
- Dołączył: 2013-02-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 247
3 kwietnia 2013, 22:22
moze wyproboje bo jeszcze nie jadlam
- Dołączył: 2007-07-02
- Miasto: Wro
- Liczba postów: 8570
3 kwietnia 2013, 22:23
Seler jest niedobry, ale już podobny w smaku seler NACIOWY, maczany w jogurcie z dodatkiem ziół i czosnku, albo w jakimś chudym sosie udającym salsę-wymiata.
3 kwietnia 2013, 22:33
bardzo smakują mi frytki z selera :)
Kroję selera dość cienka. Dodaje odrobinę oleju lub oliwy (albo miziam je silikonowym pędzlem zamoczonym w tłuszczu albo wlewam odrobinę do miski i potrząsam). Jeśli chodzi o przyprawy to najbardziej lubię ze słodką papryką i odrobiną soli. Piekę ok. 20 minut