Temat: frytki z selera

wlasnie przypomnialo mi sie o tym ,,wynalazku". kiedys to zrobilam, ale ledwo co zjadlam owy specjal powstrzymujac odruch wymiotny (jakby nie bylo seler nie jest najsmaczniejszym warzywem)
pytanie: jak wy to przygotowujecie, ze to wam tak smakuje? ile pieczecie, przez ile minut? (moj byl chyba niedopieczony). jakie przyprawy? 
Pasek wagi
ja selera nie lubię ale frytki z niego sa bardzo dobre, używam co lubvię a lubię bazylię curry paprykę ostrą itp
Nigdy nie próbowałam frytek z selera :P
Pasek wagi
ja curry i sól. piekę na oko także tu Ci nie pomoge:(
a pieczecie z tłuszczem czy bez? robiłam frytki z marchewski, ale z olejem. bez tłuszczu też smacznie?
Spory seler, łyżka oliwy, łyżeczka curry, łyżeczka słodkiej papryki i trochę soli. Wszystko wymieszać razem i odstawić na co najmniej godzinkę(są lepsze wtedy) Ja nie byłam przekonana ale mi smakują. Oczywiście to nie to samo co z ziemniaków ale mają sto razy mniej kaloriiPiekę je ok 25 min bo lubię bardziej spieczone wtedy nie czuć intensywnego smaku selera tylko taki łagodny posmak.
moze wyproboje bo jeszcze nie jadlam 
Seler jest niedobry, ale już podobny w smaku seler NACIOWY, maczany w jogurcie z dodatkiem ziół i czosnku, albo w jakimś chudym sosie udającym salsę-wymiata.
Pasek wagi
bardzo smakują mi frytki z selera :)
Kroję selera dość cienka. Dodaje odrobinę oleju lub oliwy (albo miziam je silikonowym pędzlem zamoczonym w tłuszczu albo wlewam odrobinę do miski i potrząsam). Jeśli chodzi o przyprawy to najbardziej lubię ze słodką papryką i odrobiną soli. Piekę ok. 20 minut

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.