30 marca 2013, 14:24
Mam pytanie dotyczące ciastek czekoladowych. Chciałabym je upiec, ale nie umiem sklecić dobrego przepisu. Napisze Wam co chciałabym wykorzystać (właściwie co mam ;P) a wy, jeśli możecie napiszcie co z tym zrobić i w jakich proporcjach :D Będę bardz, bardzo wdzięczna!
mąka pełnoziarnista
mleko
proszek do pieczenia
mix orzechów - włoskie, laskowe, migdały itd.
kakao (takie 'prawdziwe' ciemne i gorzkie)
jajka
cukier
Jak to skomponować i co dodać, żeby zrobić ciastka?
Możecie się śmiać i pisać, że mogłam znaleźć przepis w internecie :P Ale tam są głownie przepisy z rozpuszczoną czekolada a tego nie umiem zrobić :P
W ogóle to smutne, że umiem gotować a kompletnie nie mam wyczucia do pieczenia :P
P.S. I błagam, nie piszcie o ciastkach owsianych, bo Mój na same wspomnienie się krzywi :P
Edytowany przez 30 marca 2013, 14:27
- Dołączył: 2013-02-20
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3098
30 marca 2013, 14:29
5 jajek utrzyj ze szklanką cukru, 2-3 łyżki kakaa,dodaj mąkę(+1 łyżkę proszku )żeby było gęste, pokrój drobno orzechy, dodaj, wymieszaj, łyżką zrób takie małe placki z tego, na papier do pieczenia i do piekarnika 150-170 stopni
Edytowany przez mona26r1 30 marca 2013, 14:30
30 marca 2013, 14:31
Nie umiesz rozpuścić czekolady?
W kąpieli wodnej, kilka minut i gotowe.
Z neta:http://jestesmytymcojemy.blogspot.com/2013/01/penoziarniste-czekoladowe-ciasteczka.html
Edytowany przez 7b46edcd0134b726a0cb3803646d77ed 30 marca 2013, 14:31
30 marca 2013, 14:31
mona26r1 napisał(a):
5 jajek utrzyj z 2 szklankami cukru, 3-4 łyżki kakaa,dodaj mąkę(+1 łyżkę proszku )żeby było gęste, pokrój drobno orzechy, dodaj, wymieszaj, łyżką zrób takie małe placki z tego, na papier do pieczenia i do piekarnika 150-170 stopni
dzięki, dzięki, dzięki :D Boże, mam 27 lat i bedę piekła swoje pierwsze ciastka ;] Moje muffiny okazały się istna katastrofą :D
- Dołączył: 2013-02-20
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3098
30 marca 2013, 14:36
tylko nie bierz proporcji tak dokładnie, zobaczysz jakie gęste Ci wyjdzie. I nie kładź bardzo wysoko w piekarniku żeby nie spalić, a i jak masz do dodaj trochę rozpuszczonego masła do masy
30 marca 2013, 15:34
Te są bardzo fajne, a do tego bardzo proste, ale trzeba do nich masła:
klik