Temat: Pierś kurczaka w cieście francuskim

Witajcie :)
Mam mały problem, planuję zaprosić gości na obiad i wymyśliłam sobie, że podam właśnie filet z piersi kurczaka zapiekany w cieście francuskim, tylko za bardzo nie wiem z czym to skomponować, czy zrobić puree ziemniaczane, czy normalne kartofle posypane świeżym koperkiem czy może takie podpieczone w piekarniku .. 
Sałatkę mam zamiar zrobić lekką jakiś mix sałatek z ogórkiem sosem vinegret itp :P
I jeszcze jedno wino ?! Pasuje wino do takiego dania ? Czerwone chyba do mięs nie ?

Dziękuję za wszelkie sugestie :)
do białego miesa chyba białe?
Ja bym zrobiła kalafiorowe puree - jakoś tak mi pasuje, bo jednak to ciasto francuskie do najlżejszych nie należy.
Ale z propozycji, które podałaś najbardziej pasuje puree ziemniaczane.
edit: do kurczaka na pewno nie czerwone wino. BIAŁE!
Btw, znalazłam taki wierszyk:

Ryby, drób i cielęcina
Lubią zawsze białe wina,
Zaś pod sarny, woły, wieprze
Jest czerwone wino lepsze.
Frukty, deser i łakotki
Lubią tylko wina słodkie,
A szampana, wie i kiep,
Można podczas, po i przed!

.

wino białe :)
a jako dodatek może puree z zielonego groszku?
albo ziemniaczane puree ale z jakimś fajnym dodatkiem, np. bazylią
jaaa dziękuję za te wino, byłam pewna że czerwone  No w sumie nie pomyślałam o jakiś warzywnym puree :P
Ziemniaki będą chyba zbyt zamulające. ;) Pomyśl nad tym puree z zielonego groszku albo kalafiora, zabłyśniesz, a goście będą chwalić, bo zapewne będzie to dla nich nowość :P
mix sałat ok. 
wino - do kurczaka białe. 
a moze na piersc kurczaka mozesz polozyc przesmazony szpinak z czosnkiem/serem lub tym co lubisz i dopiero wtedy wpakować to w ciasto francuskie?
Pasek wagi
ziemniaki i ciasto? odpuść :)
do takich kurczakow w cieście zrób ssałatkę grecką np, ew frytki ;>

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.