Temat: mąką pszenna razowa do wypieku chleba

czy z takiej maki wyjdzie tez np. pizza albo jakies ciasto?czym taka do wypieku chleba rozni sie od zwyklej?
Pizza wyjdzie ale ciasto już nie bo jest za ciężka ma za dużo glutenu chleb jest ciężki i zwarty a ciasto powinno być lekkie.
ale czy ciasto na pizze wyrosnie czy nie bardzo?lubie jak pizza jest puszysta
Pizza powinna wyjść pyszna. Z ciastem bym nie ryzykowała.
Pizza wyjdzie bo w zasadzie powinno się do niej użyć mąki chlebowej ale jeśli chcesz by była wysoka to może spróbuj innej mąki lekkiej z mąki pełnoziarnistej słabo rosną ciasta ze względu na jej ciężar.
no ale to wlasnie jakiej maki?kupilam ostatnio zytnia razowa to juz w ogole klapa :( wydawalo mi sie ze ta pszenna jest najlzejsza.
Żytnia razowa jest ciężką mąką nadaje się jedynie na chleb i bułki ale będą zbite, możesz wymieszać zwykłą pszenną z pełnoziarnistą.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.