Temat: Idealne ciasto do pizzy

Wiem, ze to nie temat na vitalię, ale mam nadzieję, że pomożecie. Miałam kiedyś przepis na cienkie ciasto do pizzy, ktore było takie elastyczne i szybko się wyrobiło, ale gdzieś zgubiłam kurde :/ Na internecie pełno przeróżnych przepisów a ja chciałabym taki pewny i sprawdzony. Raz robiłam z przepisu pauliny z kotlet.tv i nie wyszło kompletnie (http://kotlet.tv/pizza-hawajska). Znalazłam coś takiego- http://www.zajadam.pl/pizza/ciasto-do-pizzy-wloskiej ale w przepisie nie ma cukru a chyba na tym drożdże rosną? Jakie jest wasze idealne ciasto do pizzy? 

sorry ze nie ma podlinkowania, wiem, ze to wkurzajace, ale na moim kompie sie chyba nie da tego zrobic..

Pizza  godna polecenia .

Izabella65044 napisał(a):

Pizza  godna polecenia .

Dzięki, ale mi chodzi o zwykle ciasto do pizzy :) Nie dieteyczne.

poszukaj na yt, kocham gotować:)

MartiFH napisał(a):

poszukaj na yt, kocham gotować:)

Dokładnie. Koleś jest dla mnie ge-nia-lny. Link: https://www.youtube.com/watch?v=c7Zw7nm6jJg
http://www.wielkiezarcie.com/recipe33404.html  super ciasto robiłam dużo razy :)
Pasek wagi
Na mojewypieki.com są dobre przepisy ;)
Ja też mam świetny przepis :) Właśnie dzisiaj robiłam 
Wysyłam kawałek na rozbudzenia  zmysłu smaku 


Przepis na ciasto:
40 dag mąki
szklanka podgrzanego mleka
2 dkg drożdży
2 łyżki oleju
szczypta soli
łyżeczka cukru


 mniam 
Pasek wagi
I ja dodam coś od siebie:)) Przepis banalny, bez żadnych propocji, wielokrotnie ulepszany i modyfikowany.

Przepis:
Połowę kostki drożdży rozrobić w 1 szklance letniej wody i zasypać kołderką z mąki pszennej (chodzi o to, żeby mąka delikatnie przykryła rozrobione drożdże, a nie o to, żeby całkowicie je wchłonęła). Odstawić na ok pół godziny, żeby drożdże się wydrożdzowały :D
Kiedy drożdże zaczynają rosnąć, dodajemy do mikstury szczyptę soli i tyle mąki, ile "wezmie" ciasto (nie powinno kleić się do rąk a z drugiej strony nie może być twarde i suche). Po wyrobieniu znów  odstawiamy do podwojenia objętości.
Tak przygotowane ciasto delikatnie rozciągamy na blasze i ozdabiamy czym chcemy:) Optium do pieczenia jest termoobieg, ale pizza wychodzi wyborna nawet w zwykłym piekarniku. Polecam:)
Pasek wagi
Najlepsza pizza na bardzo cieniutkim cieście, więc nie aż tak dużo kalorii w niej siedzi, ja daję bardzo mało żółtego sera, raczej mozzarellę light, szynkę parmeńską, oliwki, cebulę i pomidorki koktajlowe, czasem grzeszę odrobiną gorgonzoli :) Sos z pomidorów z puszki z ketchupem i ziołami do pizzy z kotanyi, ząbkiem czosnku i odrobiną oliwy. Po upieczeniu zarzucam ją grubą warstwą rucoli i na prawdę jest boska! No tylko żeby ciasto było cieniutkie trzeba je cieniutko rozwałkować, dosłownie na 2mm.
Składniki, 8 porcji, dla około 3 - 4 osób:
Ciasto:

350 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
1 łyżeczka soli i cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy extra vergine
mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Stopniowo wlewając ciepłą wodę, mieszać składniki widelcem aż zaczną łączyć się ze sobą. Na koniec wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i zacząć wyrabiać ręką. Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę wysmarować oliwą, włożyć kulę z ciasta, i pokryć ją oliwą, aby nie obeschła. Miskę przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (24 - 29 stopni C) na około 1 - 1 i 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, wyjąć na oprószony mąką blat i chwilę powyrabiać. Podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę. Ułożyć na stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do podrośnięcia.Piekarnik nagrzać od  temperatury (ok. 250 stopni C)*. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na cienki placek o średnicy około 23 cm, podsypując stolnicę i wałek mąką. Położyć go na oprószonej mąką blaszce i ułożyć dodatki. Piec przez 9 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotować kolejny placek. 
Smacznego 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.