Temat: Szarlotka sypana PROBLEM! Prosze o rade!:)

Witam,mam pytanie - korzystam z tego  przepisu na szarlotke,niby prosty a jednak juz 2 razy ciasto w ogole nie wyroslo:(
Tak,jak polozylam na tortownicy o srednicy 28cm tak cienkie pozstalo. Daje 1kg jablek tartych na miazge a nie 2,no ale raczej nie o to chodzi.
Troche pobulgotalo na poczatku pieczenia i to wszystko
Gdzie przyczyna?
To ogólnie chyba nie rośnie :)
to nie ma wyrosnac. ma byc jak najciensze wg tego przepisu o to tu chodzi
Pasek wagi
W przepisie użyli tortownicy 24cm... A ty użyłaś 28 cm, toteż twoja szarlotka wydaje ci się cieńsza (bo w sumie jest)

9magda6 napisał(a):

W przepisie użyli tortownicy 24cm... A ty użyłaś 28 cm, toteż twoja szarlotka wydaje ci się cieńsza (bo w sumie jest)




zawsze mozesz sprobowac z "lzejsza" mąką...
Ja z takich proporcji, które są tam podane robię tę szarlotkę w naczyniu żaroodpornymw formie prostokąta, takim średniej wielkości (myślę, że jakieś 25 cm na góra 16) i wychodzi super. Może za duża ta tortownica? Poza tym daję szklankę cukru, a nie pół i dzielę suche składniki na dwie części. W środek daję jakieś 6 jabłek pokrojonych w kostkę. Zawsze wychodzi. Może zmniejsz naczynie. To nie wyrośnie, bo nie ma na czym. Przecież tam nie ma żadnego spulchniacza?
no,ale raz uzylam 24 raz 28...
to po co w necie sa zdjecia ladnie wyrosnietych?
i po co daje sie prosze do piecznia? moja kolezanka z pracy tez ja robila i urosla./

w przepisie nie ma,ja mam w domu amoniak do spulchniania.
z trakich proporcji duzo osob robi na niemalej tortownicy i ladnie im wyrasta..
wiec o co kaman;( 
czy to moz byc kwestia zlej temperatury w piekarniku gazowym?
O sorki, nie zauważyłam, że w tym przepisie jest proszek. Ja robię bez proszku. W takim razie nie wiem o co chodzi...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.