- Dołączył: 2008-08-17
- Miasto: Piekło
- Liczba postów: 2631
18 marca 2013, 20:47
Witam,mam pytanie - korzystam z
tego przepisu na szarlotke,niby prosty a jednak juz 2 razy ciasto w ogole nie wyroslo:(
Tak,jak polozylam na tortownicy o srednicy 28cm tak cienkie pozstalo. Daje 1kg jablek tartych na miazge a nie 2,no ale raczej nie o to chodzi.
Troche pobulgotalo na poczatku pieczenia i to wszystko
Gdzie przyczyna?
18 marca 2013, 20:49
To ogólnie chyba nie rośnie :)
- Dołączył: 2012-02-10
- Miasto: Koszalin
- Liczba postów: 1158
18 marca 2013, 20:51
to nie ma wyrosnac. ma byc jak najciensze wg tego przepisu o to tu chodzi
18 marca 2013, 20:52
W przepisie użyli tortownicy 24cm... A ty użyłaś 28 cm, toteż twoja szarlotka wydaje ci się cieńsza (bo w sumie jest)
Edytowany przez 9magda6 18 marca 2013, 20:53
- Dołączył: 2013-01-06
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 4144
18 marca 2013, 21:06
9magda6 napisał(a):
W przepisie użyli tortownicy 24cm... A ty użyłaś 28 cm, toteż twoja szarlotka wydaje ci się cieńsza (bo w sumie jest)
![]()
zawsze mozesz sprobowac z "lzejsza" mąką...
- Dołączył: 2006-09-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 650
18 marca 2013, 21:10
Ja z takich proporcji, które są tam podane robię tę szarlotkę w naczyniu żaroodpornymw formie prostokąta, takim średniej wielkości (myślę, że jakieś 25 cm na góra 16) i wychodzi super. Może za duża ta tortownica? Poza tym daję szklankę cukru, a nie pół i dzielę suche składniki na dwie części. W środek daję jakieś 6 jabłek pokrojonych w kostkę. Zawsze wychodzi. Może zmniejsz naczynie. To nie wyrośnie, bo nie ma na czym. Przecież tam nie ma żadnego spulchniacza?
- Dołączył: 2008-08-17
- Miasto: Piekło
- Liczba postów: 2631
18 marca 2013, 21:12
no,ale raz uzylam 24 raz 28...
to po co w necie sa zdjecia ladnie wyrosnietych?
i po co daje sie prosze do piecznia? moja kolezanka z pracy tez ja robila i urosla./
- Dołączył: 2008-08-17
- Miasto: Piekło
- Liczba postów: 2631
18 marca 2013, 21:16
w przepisie nie ma,ja mam w domu amoniak do spulchniania.
z trakich proporcji duzo osob robi na niemalej tortownicy i ladnie im wyrasta..
wiec o co kaman;(
czy to moz byc kwestia zlej temperatury w piekarniku gazowym?
- Dołączył: 2006-09-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 650
19 marca 2013, 18:35
O sorki, nie zauważyłam, że w tym przepisie jest proszek. Ja robię bez proszku. W takim razie nie wiem o co chodzi...