- Dołączył: 2011-09-18
- Miasto: Portsmouth
- Liczba postów: 3347
17 marca 2013, 19:03
Quinoa, czyli komosa ryżowa. Właśnie przeczytałam informację o niewątpliwych walorach tej rośliny. Przy najbliższych zakupach na pewno zaopatrzę się w kilka paczek ;)
Macie jakieś przepisy, w których składnikiem jest quinoa?
Edit: Tutaj kilka słów z wikipedii:
- pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwach Inków i Azteków[potrzebne źródło]. Ziarno komosy ryżowej (zwanequinoa lub ryż peruwiański) jest niezwykle bogate w pełnowartościowe białko (zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka, co w pokarmach roślinnych jest zupełnie wyjątkowe) oraz w sole mineralne i witaminy, jest więc idealnym składnikiem zrównoważonego odżywiania, zwłaszcza dla wegetarian i wegan. Nie zawiera glutenu, ma też niski indeks glikemiczny.
Prowadzone są prace nad wprowadzeniem komosy ryżowej do uprawy w krajach rozwiniętych, również w Polsce.
- Młode liście są jadalne, nadają się na surówki i sałatki.
- Wysokie walory odżywcze komosy ryżowej sprawiły, że znalazła ona zastosowanie w programach kosmicznych NASA.
Edytowany przez face2face 17 marca 2013, 19:08
17 marca 2013, 19:05
też ostatnio kupiłam w sklepie eko i też chętnie się dowiem ;)
- Dołączył: 2011-09-18
- Miasto: Portsmouth
- Liczba postów: 3347
17 marca 2013, 19:06
Ja mam jeden przepis na nietypową sałatkę, nie próbowałam jej, ale lista składników faktycznie może zaskoczyć :)
Edytowany przez face2face 17 marca 2013, 19:07
17 marca 2013, 19:09
ghtyghtp napisał(a):
a cóż to za cudo??
http://ulicaekologiczna.pl/zdrowe-jedzenie-odzywianie/orzechowa-quinoa-ze-szpinakiem-jajkiem-w-koszulce-i-marynowana-marchewka/
Jutro wypróbuję ten przepis - brzmi pysznie
Edytowany przez 7b46edcd0134b726a0cb3803646d77ed 17 marca 2013, 19:09
- Dołączył: 2011-04-18
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 3612
17 marca 2013, 19:12
ja lubie zapiekana z mozarella i brokułami :)
albo z mięskiem gulaszowym(jakas poledwica wolowa) i sosem pomidorowym
genaralnie ma tak delikatny i neutralny smak,ze pasuje do większosci potraw- takich do ktorych dodaje się ryz czy makaron ale i do bardziej deserowych/owsiankowych dodatków :)
Edytowany przez Sturbuck 17 marca 2013, 19:13
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
17 marca 2013, 19:33
Tak jak kazda kasze do obiadu lub na salatke jak z kasza kusks np. Papryka,pomidor,cutryna sos vinegret i tunczyk z puszki.Lub z marchewka i groszkiem zielonym plus ryba.
Edytowany przez lola7777 17 marca 2013, 19:34
- Dołączył: 2011-09-18
- Miasto: Portsmouth
- Liczba postów: 3347
17 marca 2013, 19:33
Sturbuck napisał(a):
ja lubie zapiekana z mozarella i brokułami :)albo z mięskiem gulaszowym(jakas poledwica wolowa) i sosem pomidorowymgenaralnie ma tak delikatny i neutralny smak,ze pasuje do większosci potraw- takich do ktorych dodaje się ryz czy makaron ale i do bardziej deserowych/owsiankowych dodatków :)
O super, to było bardzo pomocne, dzięki. :)
W takim razie bez wahania kupuję przy następnych zakupach! :)
@Lola, dzięki.
Nigdy nie jadłam, także nie wiedziałam, że smak jest na tyle dyskretny, że można po prostu stosować zamiennie z kaszą, makaronem, czy ryżem.
Edytowany przez face2face 17 marca 2013, 19:35
- Dołączył: 2010-08-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3186
17 marca 2013, 19:50
Na śniadanie gotuję w mleku sojowym lub migdałowym. Na obiad gotuję na gęsto zamiast kaszy lub dodaję do zupy. Na kolacje najlepsza wystudzona, w formie sałatki z pomidorem, ogórkiem i oliwkami. Wszystko pyszne :)