Temat: Przepis na murzynka....

Witam potrzebuje sprawdzony  przepis na murzynka na dużą blachę z góry dziekuję.
Pasek wagi
-kostka masla
-3 lyzki kaka 
-6 lyzek wody 
-cukier waniliowy
- 1,5 szklanki cukru  

rozpuszczasz wszystko razem w rondelku i zagotowujesz caly czas mieszajac . potem wstawiasz do ostygniecia np. do umywalki . po ostygnieciu odlewasz pol szklanki na polewe ( albo wedle uznania ) 

-4 zoltka
- 4 bialka 
- 1,5 szkl maki
- lyzeczka proszku do pieczenia

mieszamy wszystkie skladniki razem z masa czekoladowa z garnka ( oprocz bialek ). z bialek ubijamy piane i dodajemy do reszty. wazne zeby piana dobrze ubita byla. wlewamy na blache z papierem do pieczenia lub wysmarowana maslem i bulka tarta. pieczymy 60 minut w 180 stopniach. lepiej sprawdzic po pol h pieczenia jak idzie, bo sa rozne piekarniki 

przepis jeszcze mojej babci - murzynek boski :)
Pasek wagi
do masy czekoladowej dodaj jeszcze 2 lyzki oleju, zamiast 4 - 5 jajek i 2 szklanki maki, murzynek bedzie bardziej wilgotny

Matyliano napisał(a):

-kostka masla-3 lyzki kaka -6 lyzek wody -cukier waniliowy- 1,5 szklanki cukru  rozpuszczasz wszystko razem w rondelku i zagotowujesz caly czas mieszajac . potem wstawiasz do ostygniecia np. do umywalki . po ostygnieciu odlewasz pol szklanki na polewe ( albo wedle uznania ) -4 zoltka- 4 bialka - 1,5 szkl maki- lyzeczka proszku do pieczeniamieszamy wszystkie skladniki razem z masa czekoladowa z garnka ( oprocz bialek ). z bialek ubijamy piane i dodajemy do reszty. wazne zeby piana dobrze ubita byla. wlewamy na blache z papierem do pieczenia lub wysmarowana maslem i bulka tarta. pieczymy 60 minut w 180 stopniach. lepiej sprawdzic po pol h pieczenia jak idzie, bo sa rozne piekarniki przepis jeszcze mojej babci - murzynek boski :)


nie znam się , ale to nie jest chyba przepis na dużą blachę. Robiłam podobne proporcję na dużą blachę i murzynek nie był za wysoki
Pasek wagi
ja murzynka robie w takim duzym okraglym prodiżu i za bardzo nie wiem jak to sie przeklada na blachy prostokatne :)
Pasek wagi

minois napisał(a):

Matyliano napisał(a):

-kostka masla-3 lyzki kaka -6 lyzek wody -cukier waniliowy- 1,5 szklanki cukru  rozpuszczasz wszystko razem w rondelku i zagotowujesz caly czas mieszajac . potem wstawiasz do ostygniecia np. do umywalki . po ostygnieciu odlewasz pol szklanki na polewe ( albo wedle uznania ) -4 zoltka- 4 bialka - 1,5 szkl maki- lyzeczka proszku do pieczeniamieszamy wszystkie skladniki razem z masa czekoladowa z garnka ( oprocz bialek ). z bialek ubijamy piane i dodajemy do reszty. wazne zeby piana dobrze ubita byla. wlewamy na blache z papierem do pieczenia lub wysmarowana maslem i bulka tarta. pieczymy 60 minut w 180 stopniach. lepiej sprawdzic po pol h pieczenia jak idzie, bo sa rozne piekarniki przepis jeszcze mojej babci - murzynek boski :)
nie znam się , ale to nie jest chyba przepis na dużą blachę. Robiłam podobne proporcję na dużą blachę i murzynek nie był za wysoki
to pomnoz skladniki razy dwa, jaki w tym problem?

skrzydlata napisał(a):

minois napisał(a):

Matyliano napisał(a):

-kostka masla-3 lyzki kaka -6 lyzek wody -cukier waniliowy- 1,5 szklanki cukru  rozpuszczasz wszystko razem w rondelku i zagotowujesz caly czas mieszajac . potem wstawiasz do ostygniecia np. do umywalki . po ostygnieciu odlewasz pol szklanki na polewe ( albo wedle uznania ) -4 zoltka- 4 bialka - 1,5 szkl maki- lyzeczka proszku do pieczeniamieszamy wszystkie skladniki razem z masa czekoladowa z garnka ( oprocz bialek ). z bialek ubijamy piane i dodajemy do reszty. wazne zeby piana dobrze ubita byla. wlewamy na blache z papierem do pieczenia lub wysmarowana maslem i bulka tarta. pieczymy 60 minut w 180 stopniach. lepiej sprawdzic po pol h pieczenia jak idzie, bo sa rozne piekarniki przepis jeszcze mojej babci - murzynek boski :)
nie znam się , ale to nie jest chyba przepis na dużą blachę. Robiłam podobne proporcję na dużą blachę i murzynek nie był za wysoki
to pomnoz skladniki razy dwa, jaki w tym problem?


teraz już będę o tym wiedziała, wcześniej robiłam pierwszy raz no i jak się okazało nieudany . A tak na marginesie Twój komentarz był zbędny. Pozdrawiam
Pasek wagi
ja na dużą blachę robię z 6 jaj czyli 1i 1/2  porcji, dodatkowo daję 2łyżki dżemu nie jest taki suchy

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.