Temat: Szafran.

Przeczytalam dzis, ze z badan wynika, ze kobiety ktore dodawaly do potraw szafran w 100 % nie odczuwaly glodu po spozyciu tych potraw. Mam pytanie - do czego dodajecie szafranu? Kurczak? Co wiecej? Ja go w swej kuchni nie uzywam a mam ochote zaczac:)
Pasek wagi
szafran .. nie mam pojęcia co to jest ale chętnie się dowiem :D

Przyznam że nie używam. Szafran swietnie sprawdza sie jako przyprawa do kuchni bliskowschodniej - u mnie marnował sie na półce :/
Kurcze nikt nie uzywa szafranu? W sumie jest droga przyprawa.... Znalazlam taki przepis w necie: Kurczak z ananasem Forma potrawy: Dania główne 1kurczak 1/2 szklanki oliwy 6ząbków czosnku 1puszka ananasa w plastrach 100 g cukru pudru 3goździki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 paczki szafranu sok z 1 dużej cytryny śliwki suszone bez pestek orzechy włoskie łuskane Ciekawe jak smakuje kurczak z cukrem pudrem;-)
Pasek wagi

greenge napisał(a):

Kurcze nikt nie uzywa szafranu? W sumie jest droga przyprawa.... Znalazlam taki przepis w necie: Kurczak z ananasem Forma potrawy: Dania główne 1kurczak 1/2 szklanki oliwy 6ząbków czosnku 1puszka ananasa w plastrach 100 g cukru pudru 3goździki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 paczki szafranu sok z 1 dużej cytryny śliwki suszone bez pestek orzechy włoskie łuskane Ciekawe jak smakuje kurczak z cukrem pudrem;-)

Szafran jest uznawany za najdroższą przyprawę świata także.... ;)

Sam nie wiem, na pewno nadaje ten specyficzny kolor potrawom i swój posmak ale oprócz tego na swoim przykładzie niczego innego nie zaobserwowałem.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.