Temat: Pizza na cienkim cieście

Hej ;) w weekend chcialabym pierwszy raz zrobić pizze, nigdy nie robilam wczesniej. Moglibyscie podac mi jakis sprawdzony przepis, ktory Wam wychodzi i którego nie da sie spartolić ;P Do mistrzów patelni nie należę ;)
Hmm ja wypróbowałam wiele przepisów na pizzę, aż doszłam do mojego idealnego ciasta, w moich proporcjach. Możesz zacząć od tego przepisu https://www.youtube.com/watch?v=67qhL4N3U8s albo poszukać w necie. Większość opiera się na drożdzach mące wodzie i soli, do tego musi wyrosnąć. Ale są różne mąki, różne dodatki... to już zależy od ciebie i powodzenia
szklanka mąki, jedno jajo, szczypta soli, swieze drozdze ale odkroić połowę jak nie więcej, ciepła woda albo letnia i to wymieszaj;]
http://vitalia.pl/index.php/mid/118/fid/1480/kalorie/diety/recipe_id/24527 
Najlepszy przepis jest Grzesia z mniammniam.com:

- 250g mąki
- 25g (1/4 kostki) drożdży świerzych (lub pół opakowania instant)
- łyżka oleju
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- woda (mniej niż szklanka)

Z drożdży (świerzych) robimy zaczyn: rozcierasz je w miseczce z łyżeczką cukru i łyżeczką maki, zalewasz ok. 1/4 szklanki ciepłej wody i zostawiasz w ciepłym miejscu (drożdże suche wsypujesz bezpośrednio do mąki). Do misy wsypujesz mąkę, sól, dodajesz zaczyn i ok. 1/2 szklanki ciepłej wody (zacznij od dodania mniejszej ilości). Wyrabiasz ciasto - powinno być ono dość luźne, więc w razie potrzeby dodajesz więcej wody. W czasie wyrabiania dodajesz olej (ok. 1 łyżkę) i wyrabiasz dalej. Gdy gotowe odstawiasz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielisz na 2 części (jedną sobie możesz zamrozić). Rozwałkowujesz ciasto na kamieniu do pizzy lub formie do pieczenia pizzy (średnica 28cm) podsypując mąką (najlepiej krupczatką) na cienki placek. Ciasto powinno wyjść poza brzegi a następnie zostać przez ciebie cofnięte na miejsce (to uformuje boczki). Jeśli chcesz by pizza była cienka to od razu kładziesz na nią sos, dodatki i pieczesz, jeśli wolisz puszystą to pozostaw ja w ciepłym miejscu na 15-30 minut aby sobie urosła. Bez względu na to którą wersje wybierzesz ciasto na zewnątrz będzie chrupiące, a w środku miękkie. Piecz w temperaturze najwyższej możliwej (u mnie w piekarniku z termoobiegiem 220-230 stopni) aż się przyrumieni (jakieś 10 minut).
2 szkl maki ja uzywam chlebowej typ 750
0,5 szkl letniej wody
0,5 kostki drożdzy
troszke oliwy
przyprawy

Mąke przesypac do miski, dodac sol i przyprawy ( bazylie itp, ale nie za duzo).
Do miseczki pokruszyc drozdze, dodać kapke letniej wody, i szczypte cukru, wymieszac, odstawic aby chwilke podroslo.
Pozniej dodac do maki, zagniesc, dolewać letniej wody okolo pol szklanki, i troszeczke oliwy. Wyrabiać, w zależności dodać mąki lub wody albo oliwy. Pozniej mozna na chwile ja zostawic, zeby ciasto troche podroslo.
Ja nie lubie grubego ciasta, to nie zostawiam na za dlugo do wyrosniecia, pozdrawiam.
Pasek wagi
dziś robiłam pizzę w ten sposób:
2 szklanki mąki + łyżeczka suchych drożdży + łyżka cukru + łyżeczka soli + przyprawy -> wymieszać
dolać ok. 2/3 szklanki ciepłego mleka/wody, zamieszać, dodać 2-3 łyżki oliwy i wyrabiać przez kilka-kilkanaście minut
trochę powyrastać przez ok. 1h
rozwałkować, posmarować sosem i upiec
z takiej ilości składników wychodzi jedna naprawdę duża pizza ( z 40cm?)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.