Temat: Jakie ciasto?

Hej. Mam problem. Moja dobra koleżanka ma jutro urodziny. Niestety nie mam obecnie pieniędzy, żeby kupić jej jakiś prezent, dlatego pomyślałam, żeby upiec jej ciasto. Wiem, że będzie zadowolona, bo lubi słodkość. Pomyślałam, żeby to było jakieś pospolite, tylko takie, które mogłabym jakoś urozmaicić. Myślałam o jakimś cieście upieczonym w tortownicy, które można polać polewą z czekolady i jakoś ozdobić z wierzchu, ale nie wiem co to za ciasto.

Pierwsza propozycja to ciasto jogurtowe przełożone budyniem, polane polewa własnej roboty i np. ułożenie 18 z prażonych migdałów, albo może jeszcze białą czekoladą posypać?

Wiem, że człowiek najpierw je oczami, więc chciałabym, żeby jakoś fajnie wyglądało. PROSZĘ WAS POMOCY!
Pasek wagi
Ja proponuję pieguska albo zebrę polaną czekoladą ;). ewentualnie upiecz biszkopt przekrój na pół. przełóż jakimś kremem. polej czekoladą albo jakąś masą albo coś..:)
najlepiej upiecz jakiś biszkopt (5 jaj, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku - jaja kręcisz z cukrem, żeby się cukier rozpuścił, przesiewasz do tego mąkę z proszkiem - piecz pół h w 280 st, potem patyczkiem sprawdź, czy już gotowe :) aha... tortownica - na dół tortownicy tłuszcz i bułka tarta (byle nie na boki, bo się ciasto zapadnie!!)  - po upieczeniu tortownicę ustaw do góry dnem na jakiejś płaskiej powierzchni (deska,blacha, cokolwiek) i trzymaj w takim stanie aż do wystygnięcia, dzięki temu biszkopt będzie równy)

no a potem to już czego dusza zapragnie - budyń, czy masa jak do karpatki (delekta) i np galaretka z owocami. na wierzch można bitą śmietanę (ze śmietanfixami) i zrobić z niej ozdoby, jeśli masz rękaw cukierniczy, a jak nie to jakaś polewa i np płatki migdałów, owoce - co Ci tylko do głowy przyjdzie :):)

Z mas polecam jeszcze (przeokropnie słodką) masą krówkową - można kupić już ugotowaną w puszce :)

Powodzenia - koleżanka na pewno będzie zadowolona :)
Pasek wagi
http://www.mojewypieki.com/przepis/bialo---czarne-sernikobrownies  pychota 
Ręczę za to ciasto:

Warto tylko zrobić 2 modyfikacje:
- do ciasta dać 3-4 łyżki miodu (ja daję sztuczny)
- każdy blat ciasta po upieczeniu mocno napączować (na tą porcje ciasta jest to szklanka kawy zbożowej)
- porcje kremu zrobić z pełnego litra mleka ale zmniejszyć porcje masła do max. pół kostki
- zamiast polewy czekoladowej można dać kajmak (mase krówkową)

Wychodzą z tej porcji 4 blaty ciasta na tortownicę 22cm albo 6 blatów o średnicy średniego talerza (18cm?). Całość dekorujesz po swojemu. Przed podaniem ciasto powinno postać przez now w lodówce.

Prosty, niedrogi i pyszny jest sernik na zimno z galaretką i owocami :) Możesz dodać bitej śmietany, a na spód biszkopt, ale może być też bez. Zobacz jak ślicznie może wyglądać, a o smaku nie wspomnę:

Można zrobić już teraz z truskawkami, albo z brzoskwiniami, jak kto woli, do tego pasująca galaretka, albo owoce w środek w ser, przy krojeniu będzie pięknie wyglądał.

Do tego są teraz prawie już gotowe, dodajesz serki homogenizowane, owoce i galaretki, tez jest pyszny a wychodzi tanszy i szybszy.

Ja sama robie takie w weekend na moje urodziny 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.