Temat: Mięso mielone z indyka

Hej wszystkim, potrzebuję przepis na dietetyczne danie z mięsa mielonego z indyka. Mogę max 2 łyżki oliwy użyć, i nie może być żadnego sosu, ani panierki. Co byście z tego zrobiły? Z góry dziękuję za przepisy.
Pasek wagi
Ja bym zrobiła sos ragu/boloński do użycia z makaronem lub zrobienia lasagne. Mam doskonały przepis i nie trzeba żadnego tłuszczu.
Pulpeciki w sosie pomidorowym z ziółkami... Mniam :)
Pasek wagi
Zrób tzw. "oszukane gołąbki" - mięso wymieszaj ze startą pietruszką,startą marchewką, cebulą, jajkiem, lekko ugotowanym ryżem ( może być jasny lub brązowy ) i drobno poszatkowaną kapustą włoską + sól i pieprz. Uformuj kotleciki lub walce. Podsmaż - na patelni teflonowej można nawet bez tłuszczu - tylko tyle, żeby miały "skorupkę". Włóż do gotującego się rosołu ( płynu tyle, żeby zakryło kotleciki ) - gotuj 45 - 60 min ( w zależności od wielkości gołąbków ). 10 min przed końcem dodaj koncentrat pomidorowy. Można jesć same z sosem, z ziemniakami lub z chlebem.
Wiem, że miało być bez sosu, ale sos pomidorowy to samo zdrowie i malutko kalorii.
Przepis znam z internetu - ale jak napiszesz, ile masz mięsa to mogę podać proporcje.
No tak, miało być bez sosu, już chyba mocno zmęczona byłam wczoraj, więc do mnie nie dotarło. Ale akurat taki sos jest, jak powiedziała koleżanka wyżej, bardzo zdrowy i niskokaloryczny. I to właściwie nie ma znaczenia, czy z koncentratu, czy z prawdziwych pomidorów, bo jedno i drugie ma minerały i witaminy (i to chyba koncentrat ma takie, jakich nie mają normalne pomidory). Ew. możesz po prostu wyłowić pulpeta z sosu ;)
Pasek wagi
Z prawdziwych pomidorów - ok. ale w lipcu - wrześniu. Można zawsze w wersji droższej dodać pomidory z puszki, ale moim zdaniem najlepsze są z koncentratem ( ja używam koncentratu Dawtona ). Koncentraty z tego co wiem nie zawierają chemii - bo są pasteryzowane. Zawierają antyrakowy likopen - samo zdrowie.
ja robię z piersi z kurczaka, ale to prawie to samo w sumie :D wiec: mielone mięso łączę z namoczoną bułką i pieczarkami (pokrojonymi w drobniutką kostkeczkę i uduszonymi z cebulką na patelni z odrobinką oliwy), doprawiam. Formuję jakby pulpety i łączę z kapeluszami pieczarek (jakby nakładam i doklepuję, żeby się trzymało). Potem zapiekam przez 20 minut w 180 stopniach i gotowe - pyszne, delikatne :)
No i to chyba jest najbardziej dietetyczny sposób, chociaż na dwóch łyżkach oleju to mozna też gulasz z tego mięsa zrobić - podsmażyć na patelni razem z warzywami.

Lisiaaa napisał(a):

Z prawdziwych pomidorów - ok. ale w lipcu - wrześniu. Można zawsze w wersji droższej dodać pomidory z puszki, ale moim zdaniem najlepsze są z koncentratem ( ja używam koncentratu Dawtona ). Koncentraty z tego co wiem nie zawierają chemii - bo są pasteryzowane. Zawierają antyrakowy likopen - samo zdrowie.

Miałam na myśli prawdziwe pomidory, ale niekoniecznie świeże, czyli właśnie tak jak mówisz, z puszki. Koncentrat swoją drogą, ale sam jest dla mnie osobiście za kwaśny. A świeże pomidory o tej porze roku, to jest tragedia niestety.

Szaramanka, gulasz jest chyba raczej z kawałków mięsa, a nie z mięsa mielonego. No i autorka zaznaczyła, że ma być bez sosu ;)

Gdzieś na Vitalii był jeszcze taki fajny przepis na babeczki z mielonego mięsa i jajka, w których prawie w ogóle tłuszczu nie było (jedynie do posmarowania foremek). Mięso mielone z przyprawami, cebulą, czosnkiem, jajkiem surowym i odrobiną bułki tartej, wyłożone na foremki do babeczek z "dołkiem", do którego należy wbić kolejne surowe jajko. Posolić, popieprzyć, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Bardzo dobre to było :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.