- Dołączył: 2013-02-12
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 6739
25 lutego 2013, 22:57
Hej wszystkim, potrzebuję przepis na dietetyczne danie z mięsa mielonego z indyka. Mogę max 2 łyżki oliwy użyć, i nie może być żadnego sosu, ani panierki. Co byście z tego zrobiły? Z góry dziękuję za przepisy.
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
26 lutego 2013, 01:27
Ja bym zrobiła sos ragu/boloński do użycia z makaronem lub zrobienia lasagne. Mam doskonały przepis i nie trzeba żadnego tłuszczu.
- Dołączył: 2012-07-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 2329
26 lutego 2013, 09:50
Pulpeciki w sosie pomidorowym z ziółkami... Mniam :)
- Dołączył: 2013-02-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 11119
26 lutego 2013, 10:49
Zrób tzw. "oszukane gołąbki" - mięso wymieszaj ze startą pietruszką,startą marchewką, cebulą, jajkiem, lekko ugotowanym ryżem ( może być jasny lub brązowy ) i drobno poszatkowaną kapustą włoską + sól i pieprz. Uformuj kotleciki lub walce. Podsmaż - na patelni teflonowej można nawet bez tłuszczu - tylko tyle, żeby miały "skorupkę". Włóż do gotującego się rosołu ( płynu tyle, żeby zakryło kotleciki ) - gotuj 45 - 60 min ( w zależności od wielkości gołąbków ). 10 min przed końcem dodaj koncentrat pomidorowy. Można jesć same z sosem, z ziemniakami lub z chlebem.
- Dołączył: 2013-02-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 11119
26 lutego 2013, 10:54
Wiem, że miało być bez sosu, ale sos pomidorowy to samo zdrowie i malutko kalorii.
Przepis znam z internetu - ale jak napiszesz, ile masz mięsa to mogę podać proporcje.
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
26 lutego 2013, 11:54
No tak, miało być bez sosu, już chyba mocno zmęczona byłam wczoraj, więc do mnie nie dotarło. Ale akurat taki sos jest, jak powiedziała koleżanka wyżej, bardzo zdrowy i niskokaloryczny. I to właściwie nie ma znaczenia, czy z koncentratu, czy z prawdziwych pomidorów, bo jedno i drugie ma minerały i witaminy (i to chyba koncentrat ma takie, jakich nie mają normalne pomidory). Ew. możesz po prostu wyłowić pulpeta z sosu ;)
- Dołączył: 2013-02-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 11119
26 lutego 2013, 12:07
Z prawdziwych pomidorów - ok. ale w lipcu - wrześniu. Można zawsze w wersji droższej dodać pomidory z puszki, ale moim zdaniem najlepsze są z koncentratem ( ja używam koncentratu Dawtona ). Koncentraty z tego co wiem nie zawierają chemii - bo są pasteryzowane. Zawierają antyrakowy likopen - samo zdrowie.
26 lutego 2013, 18:07
ja robię z piersi z kurczaka, ale to prawie to samo w sumie :D wiec: mielone mięso łączę z namoczoną bułką i pieczarkami (pokrojonymi w drobniutką kostkeczkę i uduszonymi z cebulką na patelni z odrobinką oliwy), doprawiam. Formuję jakby pulpety i łączę z kapeluszami pieczarek (jakby nakładam i doklepuję, żeby się trzymało). Potem zapiekam przez 20 minut w 180 stopniach i gotowe - pyszne, delikatne :)
- Dołączył: 2012-07-05
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 278
27 lutego 2013, 15:49
No i to chyba jest najbardziej dietetyczny sposób, chociaż na dwóch łyżkach oleju to mozna też gulasz z tego mięsa zrobić - podsmażyć na patelni razem z warzywami.
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
27 lutego 2013, 16:26
Lisiaaa napisał(a):
Z prawdziwych pomidorów - ok. ale w lipcu - wrześniu. Można zawsze w wersji droższej dodać pomidory z puszki, ale moim zdaniem najlepsze są z koncentratem ( ja używam koncentratu Dawtona ). Koncentraty z tego co wiem nie zawierają chemii - bo są pasteryzowane. Zawierają antyrakowy likopen - samo zdrowie.
Miałam na myśli prawdziwe pomidory, ale niekoniecznie świeże, czyli właśnie tak jak mówisz, z puszki. Koncentrat swoją drogą, ale sam jest dla mnie osobiście za kwaśny. A świeże pomidory o tej porze roku, to jest tragedia niestety.
Szaramanka, gulasz jest chyba raczej z kawałków mięsa, a nie z mięsa mielonego. No i autorka zaznaczyła, że ma być bez sosu ;)
Gdzieś na Vitalii był jeszcze taki fajny przepis na babeczki z mielonego mięsa i jajka, w których prawie w ogóle tłuszczu nie było (jedynie do posmarowania foremek). Mięso mielone z przyprawami, cebulą, czosnkiem, jajkiem surowym i odrobiną bułki tartej, wyłożone na foremki do babeczek z "dołkiem", do którego należy wbić kolejne surowe jajko. Posolić, popieprzyć, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Bardzo dobre to było :)