- Dołączył: 2013-02-12
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 6739
25 lutego 2013, 22:57
Hej wszystkim, potrzebuję przepis na dietetyczne danie z mięsa mielonego z indyka. Mogę max 2 łyżki oliwy użyć, i nie może być żadnego sosu, ani panierki. Co byście z tego zrobiły? Z góry dziękuję za przepisy.
25 lutego 2013, 22:59
Może jakieś kotleciki z pieczarkami : podduszone, pokrojone w drobne plasterki pieczarki, mięso mielone, jakieś zioła, przyprawy, jajko- to formujesz w kotleta i smażysz.
25 lutego 2013, 23:02
kotleciki mielone nadziewane fetą, pieczone w piekarniku
albo zrób sos pomidorowy do tego, możesz dodać warzywa (cebula, pieczarki, marchew, seler, itd.)
albo upiecz klops
- Dołączył: 2012-07-11
- Miasto: Piotrków Trybunalski
- Liczba postów: 2326
25 lutego 2013, 23:03
pulpety z marchewką i cukinią
- Dołączył: 2013-02-12
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 6739
25 lutego 2013, 23:03
No właśnie z tym smażeniem to troszkę problem bo na dwóch łyżkach oliwy to nie poszaleje xD
- Dołączył: 2009-11-15
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 967
25 lutego 2013, 23:05
Ja bym zapiekła z warzywami. Chude, lekkie i smaczne - tylko dobrze przyprawić, sosik zrobi się sam ;-)
- Dołączył: 2012-02-25
- Miasto:
- Liczba postów: 1016
25 lutego 2013, 23:25
Ja robilam ala pieczen rzymska. Cebulke i pieczarki podsmazylam na odrobinie oliwy, potem wrzucilam kukurydze i papryke- chwile dusilam. Wymieszalam mieso jajko i te warzywa, dodalam odrobine bulki tartej i do piekarnika na 50 minut..
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
25 lutego 2013, 23:26
Możesz zrobić sos pomidorowy (podsmażona cebula, czosnek, do tego 2 puszki pomidorów, sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie). I do gotującego delikatnie włożyć kuleczki ulepione z mięsa (mielone, jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz plus np. papryka, albo zioła prowansalskie, itp.) Takie klopsy trzeba pogotować 20-25 minut (po pierwszych 10 minutach można zamieszać, wcześniej lepiej nie, żeby się nie rozpadły).
I gotowe. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, itp. No i prawie beztłuszczowe (potrzeba tylko tyle tłuszczu, żeby poddusić cebulkę i czosnek).
- Dołączył: 2011-07-12
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 5751
25 lutego 2013, 23:39
a uwielbiam gotowane pulpeciki w sosie pomidorowym ,wiem, mowilas, ze bez sosu, ale mozesz np zrobic zupe? :)
25 lutego 2013, 23:44
Ja robię zwykłe pulpeciki gotowane na parze :)