25 lutego 2013, 22:30
Hej dziewczyny!
Ostatnio kupilam bardzo chude mieso na gulasz - ma 100 kcal na 100g.
Planuje ugotowac je jutro na obiad.. I tutaj pojawia sie pytanie - jak zagescic sos? Uzyc maki/smietany? Czy moze nie uzywac zadnego zageszczacza, poczekac az woda odparuje i zjesc bez sosu?
Jak wy robicie? A moze jakies inne pomysly na potrawe z takiego miesa? :)
Dodam ze zalezy mi na tym zeby bylo jak najzdrowsze i mialo najmniej kcal ;)
Edytowany przez Choccoo 25 lutego 2013, 22:31
- Dołączył: 2007-07-09
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 4855
25 lutego 2013, 22:33
ja często dodaję trochę jogurtu naturalnego, dla mnie smakuje już jak śmietana
25 lutego 2013, 22:34
Ja np. duszę taki mięso w warzywach - cebula, pieczarki, cukinia, pomidory z puszki. Jak się go naprawdę długo dusi, to warzywa się rozpadają i same zagęszczają sosik ;)
- Dołączył: 2012-12-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 170
25 lutego 2013, 22:44
ja dzięki vitalii odkryłam też por - jak się go długo dusi z przyprawami to jest bardzo dobry, nie dodawaj mąki ani śmietany, poczekaj az odparuje woda. albo dodaj kaszę jaglną która wchłonie wodę i będziesz miała pełnowartościowy posiłek oczywiście jak dodasz warzywka :)
- Dołączył: 2013-01-07
- Miasto: Dzial Ze Slodyczami W Biedronce
- Liczba postów: 964
25 lutego 2013, 22:45
Magnolia1986 napisał(a):
Ja np. duszę taki mięso w warzywach - cebula, pieczarki, cukinia, pomidory z puszki. Jak się go naprawdę długo dusi, to warzywa się rozpadają i same zagęszczają sosik ;)
dokładnie :) a czasem jogurcik natura;ny :)
- Dołączył: 2010-02-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5262
25 lutego 2013, 22:46
ja mam 2 opcje gulaszu
- albo zwykly, czyli na lyzce oleju smaze a potem przykrywam i dusze, dodaje cebulki i wrzucam kromke ciemnego chleba,ktora sie rozpada i zageszcza
- gulasz z warzywami - pieczarki, fasolka szparagowa z mrozonek, papryka, albo warzywa na patelnie i po dodaniu np koncentratu to sie samo fajnie zagęszcza