Temat: Odchudzony gulasz.

Hej dziewczyny! 
Ostatnio kupilam bardzo chude mieso na gulasz - ma 100 kcal na 100g.
Planuje ugotowac je jutro na obiad.. I tutaj pojawia sie pytanie - jak zagescic sos? Uzyc maki/smietany? Czy moze nie uzywac zadnego zageszczacza, poczekac az woda odparuje i zjesc bez sosu?
Jak wy robicie? A moze jakies inne pomysly na potrawe z takiego miesa? :)

Dodam ze zalezy mi na tym zeby bylo jak najzdrowsze i mialo najmniej kcal ;)
ja często dodaję trochę jogurtu naturalnego, dla mnie smakuje już jak śmietana
Pasek wagi
Ja np. duszę taki mięso w warzywach - cebula, pieczarki, cukinia, pomidory z puszki. Jak się go naprawdę długo dusi, to warzywa się rozpadają i same zagęszczają sosik ;)
ja dzięki vitalii odkryłam też por - jak się go długo dusi z przyprawami to jest bardzo dobry, nie dodawaj mąki ani śmietany, poczekaj az odparuje woda. albo dodaj kaszę jaglną która wchłonie wodę i będziesz miała pełnowartościowy posiłek oczywiście jak dodasz warzywka :)

Magnolia1986 napisał(a):

Ja np. duszę taki mięso w warzywach - cebula, pieczarki, cukinia, pomidory z puszki. Jak się go naprawdę długo dusi, to warzywa się rozpadają i same zagęszczają sosik ;)

dokładnie :) a czasem jogurcik natura;ny :)
Pasek wagi
ja mam 2 opcje gulaszu
 - albo zwykly, czyli na lyzce oleju smaze a potem przykrywam i dusze, dodaje cebulki i wrzucam kromke ciemnego chleba,ktora sie rozpada i zageszcza
- gulasz z warzywami - pieczarki, fasolka szparagowa z mrozonek, papryka, albo warzywa na patelnie i po dodaniu np koncentratu to sie samo fajnie zagęszcza
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.