Temat: Ryz- jak go doprawic.

Dziewczyny  macie jakis sposob aby bialy ryz (dla mnie bezsmakowy) byl latwiejszy do konsumpcji. Ja najczesciej podsmazam szalotke na oliwie dodaje duzo cury/chili/pieprz cayene i do tego wrzucam ugotowany ryz. Inaczej nie mam opcji abym zjadla. Chodzi mi o sypki ryz bez sosow. Pozdawiam.
Pasek wagi
jestes pierwsza znana mi osoba , ktora nie lubi smaku samego ryzu :) moze jakis lekki sosik zrob . np. pomidorowy, grzybowy albo z mieska
Pasek wagi
Moze wegeta, pieprz do tego piers z kurczaka, papryka, cebula? Moja mama tak robi i jest pychaa, palce lizac! 

Matyliano napisał(a):

jestes pierwsza znana mi osoba , ktora nie lubi smaku samego ryzu :) moze jakis lekki sosik zrob . np. pomidorowy, grzybowy albo z mieska


kurcze przeciez sam ryz nie ma smaku ;)
Pasek wagi
Ryż z jogurtem jest dobry.
Do gotującego się możesz wsypać kurkumy, możesz później wymieszać z serem np. ;)
Gotuj ryż nie w soli a w kostce rosołowej.
Pasek wagi
kurcze przeciez sam ryz nie ma smaku ;)

zgadzam sie, tez za takim nie przepadam. 

ja robie tak: podsmazam ryz na malej ilosci oliwy z cebulką (ale moze byc bez) aż się zarumieni (uważaj zeby nie przypalic, bo smierdzi przez kilka godzin!), potem zalewam wodą (2 szkl wody na 1 szk ryzu), dodaję soli i gotuję na malym ogniu aż się woda wchłonie. 

opcja 2:
wrzucić ryż do wody, włożyć listek laurowy, dodac ćwiartkę/pól bulionu w kostce (na 1 porcję)

Matyliano napisał(a):

jestes pierwsza znana mi osoba , ktora nie lubi smaku samego ryzu :) moze jakis lekki sosik zrob . np. pomidorowy, grzybowy albo z mieska


następnym razem przeczytaj dokładnie post autora zanim zaczniesz doradzać ;)
Pasek wagi
Gotuj ryz w bulionie :-) Dodawaj czosnek, koperek, ziola proeansalskie.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.