Temat: zupy z pomidorow w puszce

Dziewczyny macie jakies fajne przepisy ktore wykorzystuja pomodory w puszce?

Moj ukochany przepis:

3 puszki krojonych pomidorow (lub w karonie)
2 srednie cukinie
papryka do wyboru czerwona/zielona/zolta lub kazdej pol
2 zabki czosnku
cebula lub por
opcjonalnie pieczarki, seler naciowy

Przyprawy: sol, pieprz czarny, oregano, odrobina cukru.

Do garnka wlewamy pomidory+ ok 0.5litra wody, odrobine cukru i zaczynamy je gotowac. Na rozgrzana patelnie oliwa i pieczemy pokrojana w pol ksiezyce cukinie. Najlepiej gdy cukinia zmieni kolor na transparentny, cala zupa ma intensywniejszy smak. Smazymy reszte warzyw i dodajemy do pomidorow i cukini. Dodajemy sol do smaku. Taka zupka musi sie gotowac ok 2 godziny, pod pokrywka na malym ogniu, czas gotowania dosc istotny.. 5 min przed koncem gotowania dodajemy swieze lub suszone oregano i pieprz czarny ( najlepiej pod koniec gotowania bo oregano gotowane zbyt dlugo zyskuje gorzki smak).  Do tej zupy fajnie pasuja tosty z mozarela, bruscheta, kazdego rodzaju pieczone pieczywko.

Ja robie ta zupke rowniez zima bo warzywa takie jak cukinia i papryka mroze w hurtowych ilosciach latem.

Zupa swietnie nadaje sie do mrozenia, wystarczy po rozmrozeniu dodac swieze ziola by odzyskala swoj smak.
Pasek wagi
oooo tak ! dzieki za przepis - brzmi pysznie i nie ma ani jednogo składniku , którego nie lubie :) ja pomidorow w puszce uzywam tylko do zrobienia sosu pomidorowego/ sosu do pizzy itp.  , takze raczej nie pomoge. ale przepis pierwsza klasa :)
Pasek wagi

Na oliwie podsmażamy czosnek i paprykę chilli. Jak czosnek sie lekko przyrumieni dodajemy puszkę krojonych pomidorów - dusimy. Gdy gotowe dodajemy tuńczyka w puszce - najlepiej w sosie własnym - nie gotujemy już. Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy. Danie podajemy posypane serem. Moim zdaniem pycha!

Pasek wagi
Mój ulubiony przepis:
Zupa pomidorowa
400g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler - zetrzeć na tarce, por pokroić w krążki)
Pomidory w puszce
1/2 koncentratu pomidorowego
Pieprz, kucharek

Do gotującej się wody wrzucić startą włoszczyznę i pomidory w puszcze, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, kucharek, pieprz - wg. uznania.
Ja czasami dodaję malutki kawalek suszonej papryczki chilli
Pasek wagi

JaniaOwca napisał(a):

Na oliwie podsmażamy czosnek i paprykę chilli. Jak czosnek sie lekko przyrumieni dodajemy puszkę krojonych pomidorów - dusimy. Gdy gotowe dodajemy tuńczyka w puszce - najlepiej w sosie własnym - nie gotujemy już. Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy. Danie podajemy posypane serem. Moim zdaniem pycha!


Zgadnij co mam w poniedzialek na obiad? Pierwszy raz widze taka kombinacje. Napewno sprobuje.
Pasek wagi

alex156 napisał(a):

Mój ulubiony przepis:Zupa pomidorowa400g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler - zetrzeć na tarce, por pokroić w krążki)Pomidory w puszce1/2 koncentratu pomidorowegoPieprz, kucharekDo gotującej się wody wrzucić startą włoszczyznę i pomidory w puszcze, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, kucharek, pieprz - wg. uznania.Ja czasami dodaję malutki kawalek suszonej papryczki chilli


Fajna zupka tylko po co ten kucharek? Chili..i imbir to dopiero bedzie pychotka.
Pasek wagi

Marta11148 napisał(a):

JaniaOwca napisał(a):

Na oliwie podsmażamy czosnek i paprykę chilli. Jak czosnek sie lekko przyrumieni dodajemy puszkę krojonych pomidorów - dusimy. Gdy gotowe dodajemy tuńczyka w puszce - najlepiej w sosie własnym - nie gotujemy już. Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron, mieszamy. Danie podajemy posypane serem. Moim zdaniem pycha!
Zgadnij co mam w poniedzialek na obiad? Pierwszy raz widze taka kombinacje. Napewno sprobuje.

Ja też skorzystam:) A mozna zastąpic paprykę chili normalną? -czy już nie będzie ten efekt? Albo czosnek cebulką? -to juz nie bardzo nie?

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.