- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawianka
- Liczba postów: 8929
23 lutego 2013, 13:24
zawsze byłam nauczona smażenia naleśników na oleju,ale dzisiaj znalazłam przepisy do smażenia na maśle. czy robię duży błąd? na czym smażycie naleśniki?
- Dołączył: 2010-08-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3186
23 lutego 2013, 13:51
Przecieram patelnię wacikiem nasączonym w oleju. Najlepsze :)
- Dołączył: 2009-11-17
- Miasto: Caicos
- Liczba postów: 428
23 lutego 2013, 13:56
Ja smażę na patelni, którą przed pierwszą porcją ciasta przecierem ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.Znam także osoby które nabijają na widelec malutki kawałek słoniny i przed każdym naleśnikiem nacierają nim patelnię.
Co do smażenia na maśle, to zwykle masło, ogólnie nie jest za dobre do smażenia,że względu na niską temperaturę rozkładu, jeżeli już polecałabym użycie masła klarowanego.
23 lutego 2013, 15:31
ja smażę na suchej, teflonowej patelni do naleśników :)
24 lutego 2013, 17:14
babcia partnera miala gotowe placki, nalozyla ser, zlozyla, usmazyla na maselku.
ja olej wlewam co ciasta - wczoraj akurat 6 lyzeczek. a normalnie co jakis czas nalewam kapke oleju
Edytowany przez wrednababa56 24 lutego 2013, 17:16
- Dołączył: 2013-02-13
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 10655
24 lutego 2013, 17:37
Fajny trik z tym olejem do ciasta. Moje nalesniki to takie tlusciochy, ze wstyd sie przyznac.
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
25 lutego 2013, 01:06
Nie smażę na niczym. Mam świetny przepis w którym już w cieście znajduje się roztopione masło (choć znam też wersje z olejem) i takich naleśników już nie wrzuca się na tłuszcz. Ogólnie na jedno wychodzi - osobiste preferencje kto na czym smaży.