23 lutego 2013, 11:21
Chciałam dziś zrobić karpatkę, krem mam kupny, a ciasto... mama zna świetny przepis, ale chciałam zrobić bez jej pomocy, macie jakiś dobry przepis NA SAMO CIASTO, z którego wyrosną piękne karpaty?:)
23 lutego 2013, 11:30
Szklanka wody, pół kostki masła albo margaryny, wrzucić do garnka, zagotować. Jak się zagotuje, wyłączyć gaz, wsypać szklankę mąki, mieszkać, aż będzie odchodzić od ścianek garnka. Lekko przestudzić, wbijać po jednym pięc jajek i po każdym miksować. delikatnie rozkładac ciasto cienką warstwą na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (na dwóch blachach, czyli na jednej wykładasz połowę ciasta) Piec w 220 stopniach przez kilka minut, potem zmienić temperaturę na 200 stopni.
A na przyszłość - kupne kremy sa paskudne, okropnie od nich zalatuje chemią, a zrobienie prawdziwego kremu budyniowego to zadna filozofia...
Edytowany przez ff67e016c22f93b8366f7d7578d6046e 23 lutego 2013, 11:31
23 lutego 2013, 13:00
Zawsze robię z kupnego i wg mnie jest świetny, może to też zależy od firmy. Dzięki za przepis na ciasto