Temat: przyprawy i ziola

chcialabym wzbogacic swoje menu w bardziej roznorodne przyprawy, a nie zawsze mam pomysl jak je wykorzystac - moze poddacie mi jakies pomysly :)

poza pieprza i sola w moich potrawach pojawiaja sie:
- bazylia i oregano - glownie w sosach makaronowych
- imbir - do potraw w chinskim stylu
- tymianek - podsmazam z ryba - bardzo polecam to zestawienie :)
- papryka slodka - tez czesto do kurczaka
- majeranek - glownie w kotletach mielonych
- czosnek - zawsze i wszedzie bo bardzo lubie

co np. z kolendra, rozmarynem, szafranem...? przyznam sie, ze niespecjalnie 'potrafie' je wykorzystac. do czego ich dodajecie?

jakie inne przyprawy lub ziola wykorzystujecie w kuchni?

Pasek wagi
imbir - do rozgrzewającego risotto :)
Pasek wagi
1kminek
2chilli
3koperek
4majeranek

 2,3na trawienie + 1,4 na wzdęcia dodaje mojemu do cięzkich dań np. bigosu, fasolki i mam spokój:D
to moje ulubione przyprawy i dodaje prawie do wszystkiego
Pasek wagi
Rybę przyrządzam albo z tymiankiem, albo z miętą i cytryną, albo z czerwonym pesto. Rozmaryn dodaję do dań pomidorowych albo pieczonego mięsa w piekarniku. Do zup w zależności od rodzaju używam np. kolendry czy ziela angielskiego.
Ja używam ziół prowansalskich i bazylii do wszelkich ryb, nie potrzebuje ich wtedy solić. A do serka twarogowego na kanapce sypię bazylie i rozmaryn. Mają fajny zapach.
Pasek wagi
do kurczaka -curry, kurkuma, chili, pieprz cayene, majeranek, tymianek, oregano, imbir, czosnek
Rozmaryn do mies i ziemniakow pieczonych (rozmaryn i ziemniaki to swietna kombinacja)
Gozdziki glownie do gulaszu wolowego
oregano i bazylia - razem tworza udany duet -sosy i zupy pomidorowe, pizza, tosty, salatki, kanapki, zapiekane warzywa,
Tak jak juz ktos napisal curry i ryz swietnie sie komponuja. Kurkuma rowniez choc ma specyficzny smak.

Pasek wagi
Curry - walę do wszystkiego nawet na kanapki
Tabasco - j.w.
Papryka ostra - do sosów / mięska
Zioła prowansalskie - do salatek, warzyw
generalnie czytam co sugerują na opakowaniu, ale na smak i nosa dodaję gdzie chcę - nie lubię sztywnych zasad w kuchni... ;)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.