- Dołączył: 2012-12-23
- Miasto: Ms - Wro
- Liczba postów: 3642
22 lutego 2013, 11:05
chcialabym wzbogacic swoje menu w bardziej roznorodne przyprawy, a nie zawsze mam pomysl jak je wykorzystac - moze poddacie mi jakies pomysly :)
poza pieprza i sola w moich potrawach pojawiaja sie:
- bazylia i oregano - glownie w sosach makaronowych
- imbir - do potraw w chinskim stylu
- tymianek - podsmazam z ryba - bardzo polecam to zestawienie :)
- papryka slodka - tez czesto do kurczaka
- majeranek - glownie w kotletach mielonych
- czosnek - zawsze i wszedzie bo bardzo lubie
co np. z kolendra, rozmarynem, szafranem...? przyznam sie, ze niespecjalnie 'potrafie' je wykorzystac. do czego ich dodajecie?
jakie inne przyprawy lub ziola wykorzystujecie w kuchni?
22 lutego 2013, 11:09
pieprzy cytrynowy - do kurczaka i ryb jak znalazł
biały pieprz- jeśli nie chcesz by było widać ziarenka pieprzu + ma on dość specyficzny posmak
lubię wszystkiego rodzaju naturalne przyprawy do np. ziemniaków- ale bez dodatku chemii..;)
22 lutego 2013, 11:12
kolendra pasuje do dań z ryżem lub kaszą kuskus dla odświeżenia , rozmaryn do kurczaka smażonego a później duszonego w czerwonym winie :)
- Dołączył: 2012-06-20
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 3836
22 lutego 2013, 11:13
papryka ostra - praktycznie do wszystkiego, lubię na ostro :D
oregano pasuje do ogórków
bazylia do pomidorów
zioła prowansalskie do wszystkich warzyw :D
curry np. do owoców morza
majeranek - idealny do kiełbasy, flaczków i różnych tłustych, mięsnych dań ;)
Edytowany przez Nikki23 22 lutego 2013, 11:14
- Dołączył: 2012-06-01
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 5355
22 lutego 2013, 11:13
rozmaryn - do makaronu, kurczaka
papryka ostra - kurczak, makaron, sosy, gulasz
gałka muszkatołowa - ziemniaki, szpinak
kurkuma - do potraw arabskich (z imbirem, kuminem, papryką)
natka pietruszki, koperek - prawie do wszystkiego
reszta jest już wymieniona
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
22 lutego 2013, 11:17
Nikki23 napisał(a):
papryka ostra - praktycznie do wszystkiego, lubię na ostro :Doregano pasuje do ogórkówbazylia do pomidorówzioła prowansalskie do wszystkich warzyw :Dcurry np. do owoców morzamajeranek - idealny do kiełbasy, flaczków i różnych tłustych, mięsnych dań ;)
zgadzam sie ze wszystkim i tez lubie na ostro :D
edit.
czarnuszka - do wypieku chleba
Edytowany przez Matyliano 22 lutego 2013, 11:19
- Dołączył: 2013-01-24
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 4854
22 lutego 2013, 11:20
papryka chilli- do wszystkiego w zasadzie
curry- ja uwielbiam do kurczaka i ryżu
oba są super na trawienie
22 lutego 2013, 11:20
U mnie kroluje ostra papryka i ostre sosy typu Tabasco.
Stosowane praktycznie do wszystkiego :)
- Dołączył: 2012-06-20
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 3836
22 lutego 2013, 11:24
i jeszcze curry - do dań chińskich :) ryż z warzywami i kurczakiem, mniam :)