Temat: przyprawy i ziola

chcialabym wzbogacic swoje menu w bardziej roznorodne przyprawy, a nie zawsze mam pomysl jak je wykorzystac - moze poddacie mi jakies pomysly :)

poza pieprza i sola w moich potrawach pojawiaja sie:
- bazylia i oregano - glownie w sosach makaronowych
- imbir - do potraw w chinskim stylu
- tymianek - podsmazam z ryba - bardzo polecam to zestawienie :)
- papryka slodka - tez czesto do kurczaka
- majeranek - glownie w kotletach mielonych
- czosnek - zawsze i wszedzie bo bardzo lubie

co np. z kolendra, rozmarynem, szafranem...? przyznam sie, ze niespecjalnie 'potrafie' je wykorzystac. do czego ich dodajecie?

jakie inne przyprawy lub ziola wykorzystujecie w kuchni?

Pasek wagi
curry:D
pieprzy cytrynowy - do kurczaka i ryb jak znalazł
biały pieprz- jeśli nie chcesz by było widać ziarenka pieprzu + ma on dość specyficzny posmak 
lubię wszystkiego rodzaju naturalne przyprawy do np. ziemniaków- ale bez dodatku chemii..;)
kolendra pasuje do dań z ryżem lub kaszą kuskus dla odświeżenia , rozmaryn do kurczaka smażonego a później duszonego w czerwonym winie :) 
papryka ostra - praktycznie do wszystkiego, lubię na ostro :D

oregano pasuje do ogórków

bazylia do pomidorów

zioła prowansalskie do wszystkich warzyw :D

curry np. do owoców morza

majeranek - idealny do kiełbasy, flaczków i różnych tłustych, mięsnych dań ;)
Pasek wagi
rozmaryn - do makaronu, kurczaka
papryka ostra - kurczak, makaron, sosy, gulasz
gałka muszkatołowa - ziemniaki, szpinak
kurkuma - do potraw arabskich (z imbirem, kuminem, papryką)
natka pietruszki, koperek - prawie do wszystkiego
reszta jest już wymieniona

Nikki23 napisał(a):

papryka ostra - praktycznie do wszystkiego, lubię na ostro :Doregano pasuje do ogórkówbazylia do pomidorówzioła prowansalskie do wszystkich warzyw :Dcurry np. do owoców morzamajeranek - idealny do kiełbasy, flaczków i różnych tłustych, mięsnych dań ;)


zgadzam sie ze wszystkim i tez lubie na ostro :D

edit.  

czarnuszka - do wypieku chleba
Pasek wagi
papryka chilli- do wszystkiego w zasadzie
curry- ja uwielbiam do kurczaka i ryżu
oba są super na trawienie
Pasek wagi
U mnie kroluje ostra papryka i ostre sosy typu Tabasco.
Stosowane praktycznie do wszystkiego :)
i jeszcze curry - do dań chińskich :) ryż z warzywami i kurczakiem, mniam :)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.