Temat: kotlety z kalafiora

Czy ma może któraś z Was dobry, wypróbowany przepis na kotlety z kalafiora? 
Składniki:

    1 duży kalafior (ok. 1,20 kg)
    1 mała cebula ( ok. 6o g)
    1 jajko
    3 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól do smaku

 

dodatkowo:
    bułka tarta do panierowania
    olej lub margaryna do smażenia

 

Wykonanie:

Kalafior gotujemy, odciskamy wodę i sok.
Ta czynność jest bardzo ważna, gdyż niedokładne odciśnięcie może spowodować rozpadanie się kotletów podczas smażenia. 
Cebulkę drobno siekamy i  dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do masy kalafiorowej.
Dokładnie wyrabiamy( ja wyrabiałam dłońmi).
Masa kalafiorowa powinna mieć konsystencję jak na kotlety z mięsa mielonego.
Gdyby nie, to dodajemy jeszcze trochę kaszy manny.
Formujemy owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.


Robiłam w środę i mój był nimi zachwycony :)

A no właśnie zapomniałam że robiłam z połówki i wyszło 6 kotletów

Dziękuję pięknie ;)) Dzisiejszy obiad dedykuję Tobie ;) hehe pozdrawiam
No to życzę smacznego
Swietne są. Nie mialam kaszy manny ale dodalam kuskus. Cebulke wczesniej podsmazylam na lyzce oliwy z sosem sojowym. Dodalam zabek czosnku, troche papryki słodkiej, ostrej, troche pieprzu i soli oraz platkow owsianych, otrebów i startej marchewki. Zamiast bulki tartej uzylam otrebów pszennych. Pycha!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.