- Dołączył: 2012-06-18
- Miasto:
- Liczba postów: 850
16 lutego 2013, 11:42
Chciałabym upiec takie prawdziwe wysokie muffiny jednak mam z tym problem kupiłam teraz taka specjalna blachę do której wkładaj sie papilotki. Za każdym razem kiedy robie te ciasteczka wychodzą w samku jak zwykłe babeczki a chciałabym zrobić takie wilgotne i zbite jakie sprzedają w kawiarniach mozecie mi coś podpowiedzieć? z gory dziękuję:)
- Dołączył: 2010-09-20
- Miasto: B
- Liczba postów: 4650
16 lutego 2013, 11:46
jeśli chcesz żeby były wilgotne dodaj do masy bardzo drobno pokrojone jabłko, bez skórki oczywiście ;) Podczas pieczenia ona się ' rozpuści ' a muffinki będą wilgotne. Kosteczki jabłka powinny mieć ok 0,5cm, a nawet i mniej ;)
- Dołączył: 2009-11-21
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1520
16 lutego 2013, 11:55
ja zawsze korzystam z tego bloga: http://www.mojewypieki.com/kategoria/muffinki-i-babeczki i lekko modyfikuję potrzeby, zależnie od składników. Jeszcze się nei zdarzyło, żeby mi nie wyszły :)
P.S. Jeśli są za suche, to może za długo je trzymasz w piekarniku?
Edytowany przez marmelade 16 lutego 2013, 11:56
- Dołączył: 2006-09-13
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 650
16 lutego 2013, 12:10
marmelade napisał(a):
ja zawsze korzystam z tego bloga: http://www.mojewypieki.com/kategoria/muffinki-i-babeczki i lekko modyfikuję potrzeby, zależnie od składników. Jeszcze się nei zdarzyło, żeby mi nie wyszły :) P.S. Jeśli są za suche, to może za długo je trzymasz w piekarniku?
Ja też korzystam z tego bloga, przepisy są rewelacyjne i zawsze wszystko mi wychodzi. Może faktycznie za długo je trzymasz w piekarniku?