- Dołączył: 2012-12-26
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 111
13 lutego 2013, 22:10
Czy ktoras z was probowala robic domowy ser z jogurtu? czy wychodzi on bardziej jak serek topiony czy twarog? zn#cie jakies fajne przepisy ? ...
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
13 lutego 2013, 22:23
ja próbowałam
jest rewelacyjny, nie wychodzi ani jak topiony ani jak twaróg - raczej jak taki kanapkowy
- Dołączył: 2010-04-30
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 2506
13 lutego 2013, 22:54
oo pierwsze słysze że cos takiego sie robi:) Dziewczyny podzielcie sie przepisem, proooszę
- Dołączył: 2009-10-15
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 534
13 lutego 2013, 23:19
Też podbijam i proszę o przepis :)
- Dołączył: 2012-12-26
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 111
14 lutego 2013, 00:09
Ją właśnie zrobiłam I jest pyszny. 500 g jogurtu naturalnego. Mój miał 0% ale podobno powyżej 1,5% jest najlepszy. Wykladasz go na gaze bądź, jak ją to zrobiłam, zwykła pieluche, I te pieluche na garnek, miskę. Założą gumowe wokół aby ciężar jogurtu nie wpadł do tej miski. Odstaw do lodówki aby wyleciała całą woda z jogurtu. Najlepiej na 24 h. Następnie do jogurtu wątpi przyprawy, jakie chcesz, zioła tymianek, papryke, I sol I odstaw na kolejne 24 h do lodówki. Serek powinien jeszcze bardziej scieknac I po kolejnych 24 h jest gotowy. Jest pyszny. Myślałam,że będzie bardziej jak twarog bo w przepisie, który znalazłam jest mowa o lepieniu z niego kulek I przechoqywaniu w oleju. Mój wyszedł jak taki do smarowania na kanapki. Jest pyszny, sporą porcja I tylko 300 kcal. Spróbujcie ...