- Dołączył: 2012-05-20
- Miasto: Hel
- Liczba postów: 5118
8 lutego 2013, 14:59
JAK W TEMACIE :) kupilam dzisiaj pigwe pierwszy raz..nie śmiejcie sie ale myślałam ze zjem ją jak jabłko.... :) okazało sie że to niewykonalne hehehe...macie jakieś dobre przepisy z pigwą w roli głównej ??
Edytowany przez anula65 8 lutego 2013, 15:00
8 lutego 2013, 15:14
ja bym wrzucała do herbaty <mniam>
8 lutego 2013, 15:20
moj tata kroi w drobniutkie cwiarteczki zasypuje cukrem i ma do herbaty. a od kolegi dostalam dzem do herbaty
8 lutego 2013, 15:22
nie nie to pigwa nie pigwowiec :) kupiłas niedojrzały owoc trzeba było poczekać troszkę - to się je jak jabłko :) tz jest twardsze kroisz na częsci obierasz ze skórki i jesz
teraz zrób z niej kompot z jabłkami i goździkami hhah:)
coś takiego i to drzewo jest :)
Edytowany przez jagoa 8 lutego 2013, 15:24
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
8 lutego 2013, 15:24
Wiemmmmm juz co kupilas,znam ten owoc pod inna nazwa,wylecialo mi z glowy.....tego nie je sie na surowo jest baaardzo twardy.obierz ,pokroj na male czesci ,podlej woda i rozgotuj,mozesz doslodzic jak chcesz,wyjdzie Ci taki mus....we Francji je sie do miesa lub jako deser podaje dla dzieci ,wyglada jak mus jablkowy.
8 lutego 2013, 15:26
lola7777 napisał(a):
Wiemmmmm juz co kupilas,znam ten owoc pod inna nazwa,wylecialo mi z glowy.....tego nie je sie na surowo jest baaardzo twardy.obierz ,pokroj na male czesci ,podlej woda i rozgotuj,mozesz doslodzic jak chcesz,wyjdzie Ci taki mus....we Francji je sie do miesa lub jako deser podaje dla dzieci ,wyglada jak mus jablkowy.
ni to się je na surowo też ...ja planuje posadzić to drzewo bo to smaczne jest tylko nie wiem czy u nas się zdąży dojrzeć. Moi znajomi z Mołdawi zrywają je wcześniej (jak chcą zabrać do Polski) i zostawiaja i one same dojrzewaja ale nie są wtedy tak smaczne i bardziej cierpkie ... jadłam jak przywieźli
pigwa i pigwowiec- nie wiem jak smakują te ze sklepów ale tamte były bardzo smaczne trochę cierpkie ale dobre
Edytowany przez jagoa 8 lutego 2013, 15:29
- Dołączył: 2012-05-20
- Miasto: Hel
- Liczba postów: 5118
8 lutego 2013, 15:29
no wlasnie czytalam ze to dojżała...ze dojrzała musi być twarda i żółta..że niedojrzała jest zielona...
8 lutego 2013, 15:30
a jadłam se skórka która najpierw starli ręcznikiem taki meszek bo ta meszek chroni owoc przed zapleśnieniem
Edytowany przez jagoa 8 lutego 2013, 15:31
- Dołączył: 2011-05-04
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 14372
8 lutego 2013, 15:38
Probwalam,bylo bardzo twarde,tesciowa mi mowila,ze z tego robi sie takie przeciery a la ." mus jablkowy" jadlam ,bardzo mi smakowal,cos jak dzem rozany ,no nie moge sobie przypomniec jak to dziadostwo sie nazywlo po fr....
8 lutego 2013, 15:44
moja babcia ją suszy i dodaje do herbaty, bardzo smaczna :)