Temat: Makrela

Spożywacie wędzoną makrelę na redukcji wagi? (ma 16% tłuszczu i 21% białka)
Moim zdaniem jest dość tłusta, tym bardziej jak na redukcję, ale za to przepyszna.
Niby są to zdrowe tłuszcze, ale nie wiem, czy wprowadzić ją do menu na stałe w ograniczeniu do dwóch makreli na miesiąc.
Bardzo tłuste (o wiele bardziej niż z rybnego) są te makrele z Biedronki i na dodatek tańsze od tych z niego. Ale tłuściutkie mięsko trudno oddzielić od ości.
atrociraptor Ja właśnie lubię kupować w Biedronce. Łososia próbowałam, wędzonego również. Jadam wtedy, jak tata kupuje zagranicą, niekoniecznie łososia (zna się na mięsach oraz rybach i 'byle czego' by mi nie przywiózł, ostatnio nawet przywiózł parówki 90% mięsa i kilka procent salami poza tym). I dziękuję za cenne informacje! :)

little0angel, jak Ty ją jesz to już w ogóle przestanę się "bać" tych tłuszczów :D


> Spożywacie wędzoną makrelę na redukcji wagi? (ma
> 16% tłuszczu i 21% białka)Moim zdaniem jest dość
> tłusta, tym bardziej jak na redukcję, ale za to
> przepyszna. Niby są to zdrowe tłuszcze, ale nie
> wiem, czy wprowadzić ją do menu na stałe w
> ograniczeniu do dwóch makreli na miesiąc.

na DOBREJ redukcji zwiększa się podaż białka, tnie węgle i reszte kcal dobija ZDROWYM tłuszczem- właśnie z ryb czy oliwy/ oleju rzepakowego.
jest wręcz wskazane jesc dobry tłuszcz. od takiego tłuszczu sie nie tyje !!!!!!!!!!!
A czy od tłuszczu w ogóle można utyć ? Tłuszcz nie posiada enzymu kinazy glicerolu odpowiedzialnego za odkładanie tkanki tłuszczowej. Organizm na godzinę potrafi przyswoić z pokarmu 12-15 g tłuszczu, co daje ok. 90 g tłuszczu na 6 godzinny cykl trawienny. Gdybyśmy zjedli kilka kostek smalcu to przyswoiliśmy by tylko ok. 90 g tłuszczu, który wszedłby do bilansu kalorycznego. Reszta została by zwymiotowana lub wydalona z kałem.

Od białka i tłuszczu się nie tyje!
Można utyć od węglowodanów lub tłuszczu spożytego z węglowodanami!
Jedząc sam tłuszcz i białko nie utyjemy.
jem czasem właśnie na kolacje
często w sałatce: sałata lodowa + makrela + jajko + pomidor + papryka + cebulka
albo z twarogiem - taka pasta

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.