20 stycznia 2011, 07:46
Ja się oczywiście odchudzam. Mój facet mnie "wspiera". Kocha jeść kurczaki, za które odda wszystko. Śmiejemy się, że w ciągu roku zjada średnią fermę kurczaków. Może macie jakieś fajne przepisy na kurczaki, udka, pałki....., żeby do końca mi nie obrzydził widoku kurczaka. Co sobota jest dla niego na obiad kurczak z rożna, kolejna sobota kurczak z rożna, w kolejną sobotę kurczak z..... i tak co sobota.
Może ktoś też tak kocha kurczaki i może się podzielić jakimś fajnym przepisem?!, a może i przy okazji dietetycznymi wariacjami kurczakowymi.
Pozdrawiam!

- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawianka
- Liczba postów: 8929
20 stycznia 2011, 08:19
1.sałatka z kurczakiem
1/2 szklanki makaronu,dowolne warzywa,sałata,kiełki,kurczak wymieszać polac sosem z jogurtu i np.musztardy
2.kanapka z kurczakiem
wydrążyć środek kajzerki,albo grahamki , pierś kurczaka pokroić w kostkę,usmażyć,wsadzić do bułki. Bułkę z kurczakiem na moment podgrzać w mikrofali/piekarniku dodac warzywa polać sosem jogurtowym i smacznego.
3. moje najnowsze odkrycie z warzywami na patelnię
wsadzić na patelnie pierś kurczaka pokrojona w kostkę,podsmażyć,dodać warzywa na patelnię(rewelacyjne są z mieszanką chińską) i pół prostokata serka topionego,podsmażyć i smacznego.Podawać z ryzem.
4.kiełki z kurczakiem
kiełki na patelnię (nie te zwykłe,tylko te specjalne do smażenia),brokuł,piers kurczaka pokrojona w kostkę
rozmrozić brokuła (nie zamrożonego trzeba lekko ugotować), na patelnię wrzucic pierś kurczaka,podsmażyć trochę,dodac brokuła, podsmażyć,pod koniec smażenia dodać kiełki na ok.3 minuty. Można tez dodać trochę keczupu. Podawac z kaszą gryczaną lub same(ja się samymi przejadam,a daje tego na patelnię niewiele).
Smacznego :-)
- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawianka
- Liczba postów: 8929
20 stycznia 2011, 08:20
jeszcze można pierś kurczaka usmażyć tak,jak schabowy
20 stycznia 2011, 08:58
Ja to jak już coś biorę mięsko z kurczaka to znaczy pierś z kurczaka, kroję drobno w kosteczkę po czym posypuję czosnkiem w proszku i przyprawą do kurczaka (lub z czym kto lubi) po czym smażę na patelni może być na teflonowej lub na kapce oliwy z oliwek i czekam aż sie zarumieni oczywiście mieszając od czasu do czasu a potem sosem czosnkowym polewam, może innym oczywiście. Lubie podać takiego kurczaczka z pieczarkami i z kaszą gryczaną lub kuskusem.
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15701
20 stycznia 2011, 10:27
polecam "pomysły na ..." :) ostatnio z mężem wypróbowaliśmy ten czosnkowo ziołowy :) Włożyliśmy nie tylko nogi ale również pierś i muszę przyznać że była idealna :)