- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
29 listopada 2018, 18:56
Gdzieś na FB mignęła mi wiadomość ,że laysy w polsce zawierają glutaminian a te z niemiec już nie. Zaraz po tym sprawdziłam opakowanie swoich laysów i faktycznie zawierały glutaminian. Kupiłam dziś chrupki wyprodukowane dla tesco, z dziwaczych składników zobaczyłam tam jedynie składnik o nazwie maltodekstryna. Z tego co poczytałam nie jest to aż tak wielkie zło. Wiem, że chipsy powinno się jeść rzadko i nie jest to produkt, który musi być super zdrowy ale może orientujecie się jak to wygląda z tą maltodekstryną i glutaminianem sodu w innych chipsach?
29 listopada 2018, 19:47
Kupuj solone, smażone na oleju słonecznikowym. Wtedy skład to tylko ziemniaki, olej słonecznikowy i sól.
29 listopada 2018, 22:16
Az sprawdziłam moje niemieckie laysy i nie ma w ich składzie glutaminianu sodu.