21 marca 2011, 17:18
Zapraszam do wspólnego Dukania ;-)))
nie moglam sie zmobilizowac do diety ale jak bedzie nas wiecej to bedzie łatwiej wiec zapraszam wszystkich chetnych .
ja zaczynam diete po raz kolejny cos juz o niej wiem ale chetnie sie dowiem wiecej wiec dzielmy sie wszystkim BUZIAKI
- Dołączył: 2007-09-29
- Miasto: Zabrze
- Liczba postów: 877
2 kwietnia 2011, 13:55
a mój sernik wyszedł ciut za mokry choć był prawie 1,5 h w piekarniku na 180, myślę że to przez brak mąki, ale w smaku jest mnim
- Dołączył: 2011-03-27
- Miasto: Floro
- Liczba postów: 316
2 kwietnia 2011, 13:55
myślicie , że gdybym zrobiła sama twaróg takim domowym sposobem , to nie będzie on za tłusty ? bo wczoraj właśnie moj M pierwszy raz kupił mleko prosto od krowy więc z takiego mleka wyszedłby na pewno tylko czy nie za tłuściutki :D??
- Dołączył: 2011-04-02
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 42
2 kwietnia 2011, 13:57
a no właśnie, u nas w Polsce chyba ze zwykłych żółtych to "hit z Ryk" ma najmniej tłuszczu. muszę się skusić na te roladki. jak poprzednim razem byłam na Dukanie,co jakiś czas zdarzały mi się grzeszki, a waga i tak szła w dół, więc nie dajmy się zwariować
- Dołączył: 2011-03-29
- Miasto:
- Liczba postów: 150
2 kwietnia 2011, 13:58
lilu77 hehe, no widzisz, to się nazywa telepatia!
i jak dobra była? bo ja już swoją zjadłam i bardzo mi smakowała.
a wiecie, że ser żółty można zrobi samemu, z chudego sera twarogowego? widziałam przepis na którejs ze stron z przepisami dukanowskimi.
- Dołączył: 2011-03-29
- Miasto:
- Liczba postów: 150
2 kwietnia 2011, 14:01
karochan wydaje mi się, że sernik jak ostygnie i troche postoi to pewnie już nie będzie aż taki mokry. ja nieraz jak piekę zwykły sernik, to też po wyciągnięciu z piekarnika też jest nie raz bardzo mokry a jak posiedzi troche to robi sie taki jak trzeba.
- Dołączył: 2011-04-02
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 42
2 kwietnia 2011, 14:02
aniulla25 myślę, że z takiego mleka od krowy najpierw lepiej zdjąć śmietanę, poczekać aż zrobi się zsiadłe, wlać na gorącą wodę, wtedy się zważy , odcedzić, uformować i serek będzie miał mniej tłuszczu
2 kwietnia 2011, 14:05
Zgrzeszyłam (chyba). W osiedlowym Intermarche kupiłam sobie Satino z Bakomy, to 0% cukru, 0,9% tłuszczu... Pożarłam 2 waniliowe i czekoladowe- przeszedł mi po tym ból głowy. Chyba potrzebowałam słodkiego po prostu... Zobaczymy co będzie wieczorem
![]()
.
- Dołączył: 2011-03-29
- Miasto:
- Liczba postów: 150
2 kwietnia 2011, 14:09
lenaa12 ale taki ser i tak będzie bardzo tłusty jak na naszą dietę. ja mieszkam na wsi i też mamy swojskie mleko, więc często robimy ser. wystarczy zostawić go aż będzie zsiadłe a potem go ogrzewać delikatnie na gazie, ale nie można dopuścić zeby się zaczeło gotować bo nie wyjdzie.po prostu powoli ogrzewać a jak zaczna pojawiac się grudki sera zdjąc z ognia, przykryć i jeszcze zostawić na jakiś czas, to widać kiedy już jest gotowy ser. potem odcedzić i już. tylko najgorsze jest to żeby za mocno nie podgrzać, trzeba wyczuć moment kiedy należy zdjąc z ognia. dziewczyny zapodajcie przepisna spód do pizzy naszego Mistrzunia, chodzi mi o taką własnie z twarogu, bo wiem że taki przepis istnieje.
2 kwietnia 2011, 14:10
AnnaM-było pyszne...
wrrr85-ja w tez jadlam ten deser podczas diety , waga zleciala, zreszta w ksiazce jest napisane ze 2 jogurto-esery sa dozwolone w tygodniu , wiec nie jest az tak zle
2 kwietnia 2011, 14:12
Edytowany przez lilu77 2 kwietnia 2011, 14:13