Temat: 21.03.2011r Dukan wiosenny start ! zapraszam

Zapraszam do wspólnego Dukania ;-)))
 
nie moglam sie zmobilizowac do diety ale jak bedzie nas wiecej to bedzie łatwiej wiec zapraszam wszystkich chetnych .
ja zaczynam diete po raz kolejny cos juz o niej wiem ale chetnie sie dowiem wiecej wiec dzielmy sie wszystkim BUZIAKI

a mój sernik wyszedł ciut za mokry choć był prawie 1,5 h w piekarniku na 180, myślę że to przez brak mąki, ale w smaku jest mnim
myślicie , że gdybym zrobiła sama twaróg takim domowym sposobem , to nie będzie on za tłusty ? bo wczoraj właśnie moj M  pierwszy raz kupił mleko prosto od krowy więc z takiego mleka wyszedłby na pewno tylko czy nie za tłuściutki :D??
a no właśnie, u nas w Polsce chyba ze zwykłych żółtych to "hit z Ryk" ma najmniej tłuszczu. muszę się skusić na te roladki. jak poprzednim razem byłam na Dukanie,co jakiś czas zdarzały mi się grzeszki, a waga i tak szła w dół, więc nie dajmy się zwariować
Pasek wagi

lilu77  hehe, no widzisz, to się nazywa telepatia!  i jak dobra była? bo ja już swoją zjadłam i bardzo mi smakowała.

a wiecie, że ser żółty można zrobi samemu, z chudego sera twarogowego? widziałam przepis na którejs ze stron z przepisami dukanowskimi.

karochan  wydaje mi się, że sernik jak ostygnie i troche postoi to pewnie już nie będzie aż taki mokry. ja nieraz jak piekę zwykły sernik, to też po wyciągnięciu z piekarnika też jest nie raz bardzo mokry a jak posiedzi troche to robi sie taki jak trzeba.

aniulla25 myślę, że z takiego mleka od krowy najpierw lepiej zdjąć śmietanę, poczekać aż zrobi się zsiadłe, wlać na gorącą wodę, wtedy się zważy , odcedzić, uformować i serek będzie miał mniej tłuszczu

Pasek wagi
Zgrzeszyłam (chyba). W osiedlowym Intermarche kupiłam sobie Satino z Bakomy, to 0% cukru, 0,9% tłuszczu... Pożarłam 2 waniliowe i czekoladowe- przeszedł mi po tym ból głowy. Chyba potrzebowałam słodkiego po prostu... Zobaczymy co będzie wieczorem.
lenaa12  ale taki ser i tak będzie bardzo tłusty jak na naszą dietę. ja mieszkam na wsi i też mamy swojskie mleko, więc często robimy ser. wystarczy zostawić go aż będzie zsiadłe a potem go ogrzewać delikatnie na gazie, ale nie można dopuścić zeby się zaczeło gotować bo nie wyjdzie.po prostu powoli ogrzewać a jak zaczna pojawiac się grudki sera zdjąc z ognia, przykryć i jeszcze zostawić na jakiś czas, to widać kiedy już jest gotowy ser. potem odcedzić i już. tylko najgorsze jest to żeby za mocno nie podgrzać, trzeba wyczuć moment kiedy należy zdjąc z ognia. dziewczyny zapodajcie przepisna spód do pizzy naszego Mistrzunia, chodzi mi o taką własnie z twarogu, bo wiem że taki przepis istnieje.
AnnaM-było pyszne...
wrrr85
-ja w tez jadlam ten deser podczas diety , waga zleciala, zreszta w ksiazce jest napisane ze 2 jogurto-esery sa dozwolone w tygodniu , wiec nie jest az tak zle

http://dietadukanaprzepisy.blogspot.com/
http://forum.dieta-dukan.pl/viewforum.php?f=15&start=250 
tutaj sa super przepisy  

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.