Temat: Jajka na śniadanie. ; )

Dziewczyny, ogólnie zazwyczaj nie przepadałam za jajecznicą, aczkolwiek teraz sobie coś wykombinowałam, tylko powiedzcie mi czy dobrze kombinuję... : D Uwielbiam ketchup, myślicie, że mogę dodać go do masy na jajecznicę? I chyba zdrowiej jest smażyć ją na oliwie z oliwek niż maśle, prawda? Czy też ograniczyć się do suchego teflonu? 
a ja lubię tak: jajka gotowane na twardo (koniecznie ciepłe!) pokroić w ćwiartki czy ósemki, dodać pokrojonego pomidora, posypać szczypiorkiem i zjeść :)
Pasek wagi
Milosniczka - oj to nawet nie wiedziałam, dzięki. Czyli będzie rzepak, bo boję się, że na samym teflonie mi się węgiel zrobi. 
ja najczęściej gotuje na twardo jajka, bo wtedy jestem bardziej najedzona.
- jajko daję na chleb i polewam keczupem :D
- mieszam serek wiejski, jajko na twardo, cebulę, sól i pieprz i smakuje to jak pasta jajeczna :)
- możesz też drobno pokroić jajka ugotowane na twardo, dodać tuńczyka, serek topiony, pietruszkę, szczypiorek i koperek - również super pasta na kanapki;
poza tym można zrobić omlet, no ale tutaj jest milion możliwości, zależy na co masz ochotę ;)

Też uwielbiam takie kanapki jak Ty Marcioch404 ;) są pyszne, a jajko ma dużo witamin (ostatnio Pani od higieny nam mówiła) ;P
Pasek wagi
Na oliwie nie powinno się smażyć bo wytwarzają się substancje rakotwórcze, można ją spożywać tylko na zimno np do sałatek itd. W ogóle oliwa wcale nie jest jakaś super dietetyczna, olej ma tyle samo kcal, jak się kupi dobry olej (np kujawski 3 ziarna, z pestek winogron itd) to ma taka samą zawartość kwasów omega 3 i 6 lub większą. Z ta oliwą to jakiś ogromny mit społeczny. W Hiszpanii czy Włoszech jest ze świeżych oliwek, smaczna i tania to ok. U nas się przepłaca.
Kinga2999 na tą pastę jajeczną mi narobiłaś smaka, tylko serka nie mam, to sobie na kolację najwyżej strzelę. : D 
jeszcze można zrobić zwykłe sadzone, do tego ziemniaki i kefir - pyszności :D
albo sadzone i szpinak :)
ale to bardziej na obiad ;)
najlepiej teflon lyzeczka keczupu... a jesli potrzebujesz tluszczu to oliwa
jestem za suchym teflonem i popiciem łyżką oliwy z oliwek :)
Czasem, ale tylko na śniadanie, robię sobie mały omlet:
1 jajo
łyżeczka mąki
1/4 szklanki mleka
pieprz, sól do smaku
wszystko razem bełtam trzepaczką i wylewam na teflonową patelnie. Możesz do tego dodać, co tylko chcesz. Ja np. po usmażeniu smaruję go łyżką dżemu nisko słodzonego. Równie dobrze może to być jakiś twarożek, owoce, warzywa czy co tylko będziesz chciała.
Czasem, ale tylko na śniadanie, robię sobie mały omlet:
1 jajo
łyżeczka mąki
1/4 szklanki mleka
pieprz, sól do smaku
wszystko razem bełtam trzepaczką i wylewam na teflonową patelnie. Możesz do tego dodać, co tylko chcesz. Ja np. po usmażeniu smaruję go łyżką dżemu nisko słodzonego. Równie dobrze może to być jakiś twarożek, owoce, warzywa czy co tylko będziesz chciała.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.