- Dołączył: 2011-04-16
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 2359
29 kwietnia 2011, 21:35
Dziewczyny, ogólnie zazwyczaj nie przepadałam za jajecznicą, aczkolwiek teraz sobie coś wykombinowałam, tylko powiedzcie mi czy dobrze kombinuję... : D Uwielbiam ketchup, myślicie, że mogę dodać go do masy na jajecznicę? I chyba zdrowiej jest smażyć ją na oliwie z oliwek niż maśle, prawda? Czy też ograniczyć się do suchego teflonu?
- Dołączył: 2010-10-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4405
29 kwietnia 2011, 21:51
a ja lubię tak: jajka gotowane na twardo (koniecznie ciepłe!) pokroić w ćwiartki czy ósemki, dodać pokrojonego pomidora, posypać szczypiorkiem i zjeść :)
- Dołączył: 2011-04-16
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 2359
29 kwietnia 2011, 21:51
Milosniczka - oj to nawet nie wiedziałam, dzięki. Czyli będzie rzepak, bo boję się, że na samym teflonie mi się węgiel zrobi.
- Dołączył: 2008-12-16
- Miasto: Madagaskar
- Liczba postów: 1515
29 kwietnia 2011, 21:52
ja najczęściej gotuje na twardo jajka, bo wtedy jestem bardziej najedzona.
- jajko daję na chleb i polewam keczupem :D
- mieszam serek wiejski, jajko na twardo, cebulę, sól i pieprz i smakuje to jak pasta jajeczna :)
- możesz też drobno pokroić jajka ugotowane na twardo, dodać tuńczyka, serek topiony, pietruszkę, szczypiorek i koperek - również super pasta na kanapki;
poza tym można zrobić omlet, no ale tutaj jest milion możliwości, zależy na co masz ochotę ;)
- Dołączył: 2011-04-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 654
29 kwietnia 2011, 21:53
Też uwielbiam takie kanapki jak Ty Marcioch404 ;) są pyszne, a jajko ma dużo witamin (ostatnio Pani od higieny nam mówiła) ;P
29 kwietnia 2011, 21:53
Na oliwie nie powinno się smażyć bo wytwarzają się substancje rakotwórcze, można ją spożywać tylko na zimno np do sałatek itd. W ogóle oliwa wcale nie jest jakaś super dietetyczna, olej ma tyle samo kcal, jak się kupi dobry olej (np kujawski 3 ziarna, z pestek winogron itd) to ma taka samą zawartość kwasów omega 3 i 6 lub większą. Z ta oliwą to jakiś ogromny mit społeczny. W Hiszpanii czy Włoszech jest ze świeżych oliwek, smaczna i tania to ok. U nas się przepłaca.
Edytowany przez EgriBikaver 29 kwietnia 2011, 21:55
- Dołączył: 2011-04-16
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 2359
29 kwietnia 2011, 21:55
Kinga2999 na tą pastę jajeczną mi narobiłaś smaka, tylko serka nie mam, to sobie na kolację najwyżej strzelę. : D
- Dołączył: 2008-12-16
- Miasto: Madagaskar
- Liczba postów: 1515
29 kwietnia 2011, 22:01
jeszcze można zrobić zwykłe sadzone, do tego ziemniaki i kefir - pyszności :D
albo sadzone i szpinak :)
ale to bardziej na obiad ;)
Edytowany przez Kinga2999 29 kwietnia 2011, 22:03
29 kwietnia 2011, 22:05
najlepiej teflon lyzeczka keczupu... a jesli potrzebujesz tluszczu to oliwa
- Dołączył: 2009-05-23
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 12386
29 kwietnia 2011, 22:43
jestem za suchym teflonem i popiciem łyżką oliwy z oliwek :)
30 kwietnia 2011, 08:36
Czasem, ale tylko na śniadanie, robię sobie mały omlet:
1 jajo
łyżeczka mąki
1/4 szklanki mleka
pieprz, sól do smaku
wszystko razem bełtam trzepaczką i wylewam na teflonową patelnie. Możesz do tego dodać, co tylko chcesz. Ja np. po usmażeniu smaruję go łyżką dżemu nisko słodzonego. Równie dobrze może to być jakiś twarożek, owoce, warzywa czy co tylko będziesz chciała.
Edytowany przez MissLazy 30 kwietnia 2011, 08:36
30 kwietnia 2011, 08:36
Czasem, ale tylko na śniadanie, robię sobie mały omlet:
1 jajo
łyżeczka mąki
1/4 szklanki mleka
pieprz, sól do smaku
wszystko razem bełtam trzepaczką i wylewam na teflonową patelnie. Możesz do tego dodać, co tylko chcesz. Ja np. po usmażeniu smaruję go łyżką dżemu nisko słodzonego. Równie dobrze może to być jakiś twarożek, owoce, warzywa czy co tylko będziesz chciała.