Kombucha właściwości - jak wpływa na zdrowie?

Zacznijmy od wyjaśnienia, co to jest kombucha? Kombucha (kombucza) to napój fermentowany pochodzący z Chin, popularny w medycynie chińskiej jako remedium na wiele dolegliwości. Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą z 220 roku p.n.e. W ostatnim czasie kombucha zyskała na popularności jako alternatywa dla słodzonych napojów gazowanych.

Kombucha powstaje na bazie herbaty, cukru i tzw. grzybka herbacianego - SCOBY (ang. symbiotic culture of bacteria and yeast), czyli symbiotycznej kultury bakterii kwasu octowego oraz drożdży. Proces fermentacji trwa około 7-14 dni. W tym czasie drożdże przekształcają cukier w alkohol, natomiast bakterie odpowiadają za jego fermentację do kwasu octowego. Posiada charakterystyczny słodko-kwaśny smak, jest lekko musująca i orzeźwiająca. Kombucha powstaje najczęściej z herbaty czarnej lub zielonej. W zależności od rodzaju herbaty, z której jest wykonana może mieć barwę szarą lub brązową.

Czy kombucha jest zdrowa?

Kombucha zawiera w swoim składzie m.in.:

-kwasy organiczne np. octowy, glukonowy, glukuronowy;

-polifenole;

-witaminę C;

-witaminy z grupy B;

-metabolity drożdży i bakterii.

Dzięki zawartym polifenolom sugeruje się, że może chronić przed działaniem wolnych rodników, zmniejszać stan zapalny i pozytywnie wpływać na układ odpornościowy. Ze względu na zawarte kultury bakterii spożywanie kombuchy może mieć pozytywne działanie na mikroflorę jelitową. Także wskazuje się, że kombucha może korzystnie wpływać na metabolizm lipidów i węglowodanów. 

Należy jednak zaznaczyć, że istnieje ograniczona ilość badań przeprowadzonych na ludziach a większość dowodów pochodzi z badań na zwierzętach lub z hodowli komórkowych. W celu dokładnego poznania właściwości zdrowotnych kombuchy konieczne jest poszerzenie badań klinicznych.

Na co pomaga picie kombuchy?

W badaniach przeprowadzonych in vitro wykazano, że kombucha posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe. Jednak efekty mogą różnić się w zależności od rodzaju herbaty, procesu zaparzania, składu “grzybka” SCOBY, czy parametrów fermentacji. Sugeruje się, że ze względu na zawarte kultury bakterii oraz antyoksydanty - picie kombuchy może korzystnie wpływać na zdrowie układu odpornościowego oraz pokarmowego. Wykazano, że spożywanie kombuchy wzbogaconej o inulinę zmniejsza problem zaparć wśród osób z zespołem jelita drażliwego. Natomiast tak jak wspomnieliśmy, konieczne jest przeprowadzenie większej ilości badań, aby jednoznacznie potwierdzić jej wpływ na zdrowie.

Czy kombucha oczyszcza organizm?

Warto zaznaczyć, że w naszych organizmach zachodzi szereg procesów, które odpowiadają za usuwanie potencjalnie szkodliwych i zbędnych substancji. Funkcje te pełnią m.in. nerki, wątroba, płuca, przewód pokarmowy, czy skóra. Kombucha zawiera korzystne probiotyki i polifenole, które mogą wspierać zdrowie. Jednak nie oczyszcza organizmu, ponieważ usuwaniem zbędnych związków zajmują się wyłącznie nasze narządy.

Jakie witaminy zawiera kombucha?

Skład kombuchy może różnić się w zależności od procesu produkcji oraz składników, z których jest przygotowywana. Obecne są różne kwasy organiczne, cukry, antyoksydanty, etanol, polifenole, metabolity bakterii i drożdży, a także witaminy. Do witamin zawartych w tym napoju należą: witaminy B1, B2, B3, B6, B12 oraz witamina C.

Jakie są przeciwwskazania do picia kombuchy?

U niektórych osób spożywanie kombuchy nie jest wskazane. Napój ten nie jest zalecany u dzieci, kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących piersią, ponieważ zawiera niewielką ilość alkoholu oraz nie ma wystarczających badań dotyczących bezpieczeństwa spożywania tego produktu. U osób z problemami ze strony przewodu pokarmowego, takimi jak zapalenie żołądka, wrzody, refluks również powinny uważać na kombuchę, ponieważ może nasilać dolegliwości. Również w przypadku występowania chorób wątroby, nerek, wśród osób z osłabionym układem odpornościowym - nie jest ten produkt zalecany. Warto pamiętać, że szczególnie w przypadku występujących chorób warto skonsultować wprowadzenie takiego suplementu z lekarzem.