INULINA- więcej niż błonnik

Ewa Fidler
Ewa Fidler 5 lat temu 0
INULINA- więcej niż błonnik

"Na półce sklepowej zauważyłam herbatkę funkcjonalną wzbogacona w inulinę. Chciałabym się dowiedzieć co to jest za substancja i jakie ma właściwości."

Inulina, w produktach spożywczych, najczęściej używana jest jako zamiennik dla tłuszczu i cukru. Wykazano, że ma ona korzystny wpływ na stan zdrowia człowieka. Działa wielokierunkowo: od jelita grubego po układ kostny. Pomaga również w kontroli glikemii a także redukuje stężenie cholesterolu.

Z chemicznego punktu widzenia inulina jest polimerem beta-D-fruktofuranozy i należy do oligofruktanów. Naturalnie występuje w ponad 36 000 roślinach, w tym w niektórych spożywanych powszechnie przez człowieka np. pszenicy, czosnku, cebuli, porze, bananach. Do produkcji suplementów czy dodatków do żywności pozyskiwana jest głównie z korzenia cykorii. Dzięki swoim własnościom fizykochemicznym, a także wielokierunkowemu pozytywnemu oddziaływaniu na stan zdrowia, inulina znajduje zastosowanie jako dodatek do różnego rodzaju produktów spożywczych m.in. deserów mlecznych, jogurtów, serów, wypieków, czekolady, lodów i sosów a także suplementów diety. Cechuje ją delikatny słodki smak. Posiada własności teksturotwórcze a co za tym idzie może być stosowana jako substytut tłuszczu w wielu produktach.

Inulina po spożyciu, w stanie niezmienionym dociera do jelita grubego gdzie jest łatwodostępna dla mikroflory bakteryjnej. W odróżnieniu od większości węglowodanów nie zostaje ona zatem rozłożona do cukrów prostych oraz wchłonięta. Z tego też powodu jest niskokaloryczna – 1 g ma ok. 1,5 kcal. Zatem zastąpienie nią części tłuszczu i/lub węglowodanów powoduje także zmniejszenie kaloryczności. Nie podwyższa stężenia glukozy we krwi, ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest bardzo przydatna dla diabetyków.

Ze względu na pozytywny wpływ inuliny na stan zdrowia i zmniejszanie ryzyka wielu chorób przez korzystne działanie na procesy fizjologiczne i biochemiczne, inulina, uważana jest za składnik funkcjonalny. W badaniach wykazano jej następujące działanie:
  • ma własności prebiotyku – sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej a zmniejsza ilość patogennej,
  • wspomaga układ odpornościowy,
  • nie stanowi pożywki dla bakterii Streptococcus mutans, nie powoduje zatem powstawania płytki nazębnej a co za tym idzie próchnicy,
  • zmniejsza skłonność do zaparć nie uzależniając i "rozleniwiając'"jelit,
  • zmniejszają ryzyko nowotworów jelita grubego
  • zwiększa wchłanianie składników odżywczych, m.in. wapnia dzięki czemu ma istotne znaczenie w prewencji osteoporozy,
  • obniża ryzyko miażdżycy przez zmniejszenie syntezy trójglicerydów i kwasów tłuszczowych w wątrobie i ich stężenia w surowicy krwi,
  • moduluje syntezę insuliny i glukagonu a co za tym idzie reguluje metabolizm węglowodanów i lipidów oraz zmniejszają stężenie glukozy we krwi,
  • zmniejszają stężenie mocznika i kwasu moczowego we krwi.

Inulina zatem nie tylko poprawi własności produktów, równocześnie zmniejszając ich kaloryczność, ale także wykazuje pozytywne oddziaływanie na zdrowie.

Każdy jest inny, dlatego dieta szyta na miarę to gwarancja sukcesu. Ułożymy zbilansowany jadłospis nawet dla wymagających. Lubisz makaron? Proszę bardzo - uwzględnimy go w Twojej diecie. Schudniesz skutecznie, zdrowo i przede wszystkim smacznie.

ZOBACZ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS NA TYDZIEŃ >

Ocena artykułu: 4.82 (294 głosów):

Oceń:

Zaproponuj temat na artykuł. Chcesz przeczytać artykuł na temat, o którym jeszcze nie pisaliśmy? Koniecznie napisz o nim do nas, korzystając z zakładki Kontakt.

Zobacz również

Komentarze

  • Kasiaa1979

    Kasiaa1979

    19 lutego 2014, 21:49

    Komentarz został usunięty

  • chimera27

    chimera27

    27 stycznia 2014, 22:48

    Komentarz został usunięty

  • silva27

    silva27

    21 stycznia 2014, 12:08

    Komentarz został usunięty

  • Mysia6918

    Mysia6918

    28 września 2013, 15:25

    Komentarz został usunięty

  • Bombelka1125

    Bombelka1125

    17 września 2013, 19:47

    Komentarz został usunięty

  • LadyZgaga1990

    LadyZgaga1990

    5 czerwca 2013, 16:45

    Komentarz został usunięty

  • Aria.

    Aria.

    1 kwietnia 2013, 16:31

    Komentarz został usunięty

  • grubasek266

    grubasek266

    3 marca 2013, 08:18

    Komentarz został usunięty

  • sharleen

    sharleen

    15 lutego 2013, 21:52

    Komentarz został usunięty

  • Enieledam84

    Enieledam84

    12 grudnia 2012, 13:26

    Komentarz został usunięty

Zasady dodawania komentarzy

1. Komentarz powienien zawierać informacje odnoszące się w bezpośredni sposób do treści komentowanego podmiotu wypowiedzi.

2. W przypadku uzasadnionego zgłoszenia komentarza do moderacji, zostanie on usunięty wraz z przyznanymi w ramach Vita-Aktywności punktami.

3. Po 3 krotnym złamaniu zasad komentowania użytkownik zostaje zablokowany, co uniemożliwia jemu dodawanie jakichkolwiek komentarzy w serwisie.

4. Kopiowanie komentarzy znajdujących się już w serwisie równoważne jest z naruszeniem punktu 4 zasad dodawania komentarzy.