Temat: Zapalenie jelita grubego. Dieta w zapaleniu jelita grubego

marta24zagan

moderator Vitalia.pl

Dołączył: 2009-03-14

Miasto: Zaczarowane Miejsce

Listów: 899

25 czerwca 2009, 12:06 (List #1)
Nieswoiste zapalenie jelit to grupa przewlekłych schorzeń przewodu pokarmowego o nieznanej przyczynie.
Do najczęstszych należą: wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZGJ) i choroba Leśniowskiego-Crohna.
Chorują na tę dolegliwość osoby obu płci, a w chorobie Leśniowskiego-Crohna głównie dzieci i młodzież do 24. roku życia. O ujawnieniu się zapalenia jelita grubego decyduje skłonność dziedziczna, czynniki środowiskowe, infekcja wirusowa lub bakteryjna, jako czynnik wyzwalający chorobę. Przyczyną może być uraz psychiczny lub duże napięcie nerwowe. Na wrzodziejące zapalenie jelita grubego częściej chorują  osoby nie radzące sobie z emocjami, tłumiące uczucia i nie dopuszczające do ich ujawniania.
 

Cierpi śluzówka
We wrzodziejącym zapaleniu skutki odczuwa śluzówka jelita grubego (okrężnicy), a zwłaszcza jej końcowy odcinek łączący się z odbytem. Chory ma bóle brzucha, chudnie, dokucza mu parcie na stolec i przewlekłe biegunki z krwią oraz śluzem. W okresach zaostrzeń - gorączka. Badanie jelita ujawnia stan zapalny i owrzodzenia błony śluzowej okrężnicy i odbytnicy. Mogą tworzyć się polipy pozapalne, a po wielu latach nawet może ujawnić się choroba nowotworowa jelita.
Choroba Crohna, odcinkowe zapalenie jelit, może rozwinąć się w każdej części przewodu pokarmowego, od jamy ustnej po odbyt. Najczęściej w końcowym odcinku jelita cienkiego i jelita grubego. Jej objawy to: przewlekła biegunka, ból brzucha i utrata masy ciała. W chorobie Crohna stan zapalny obejmuje całą grubość ściany jelita, a nie tylko błonę śluzową, jak w zapaleniu wrzodziejącym, ale ogranicza się jedynie do określonych jego odcinków, między którymi znajdują się fragmenty jelita o prawidłowym wyglądzie.
Stanom zapalnym jelit towarzyszą: osteoporoza, choroby oczu i skóry, niedokrwistość, kamica nerkowa, bóle i obrzęki stawów, a u dzieci zatrzymanie procesu wzrostu i dojrzewania.

Od podejrzenia do diagnozy
Rzadko wszystkie objawy występują jednocześnie, rozpoznanie następuje po dłuższym okresie chorowania, w czasie którego pacjent jest leczony na zatrucia pokarmowe, niestrawność, zespół jelita nadwrażliwego. Ma to negatywne skutki, bo im bardziej jest ono zaawansowane, tym trudniejsze jego leczenie. Dlatego pacjenta lekarze kierują na specjalistyczne badania diagnostyczne, które pozwalają obejrzeć przewód pokarmowy od środka. Są to: rektoskopia, kolonoskopia i rtg jelita.
Jeśli badania diagnostyczne potwierdzą podejrzenie wrzodziejącego zapalenia jelita lub choroby Leśniowskiego-Crohna, trzeba rozpocząć leczenie.

Terapia łagodzi objawy
Leczenie nieswoistego zapalenia jelit jest wyłącznie objawowe. Może jednak doprowadzić do cofnięcia się choroby na jakiś czas. W łagodnym jej przebiegu wystarczy podawanie leków. Są to przede wszystkim: sulfasalazyna i mesalazyna, a także sterydy.

Chory leczony sterydami powinien systematycznie zgłaszać się na densytometrię (badanie gęstości kości), kontrolować poziom cukru we krwi i ciśnienie tętnicze.
W bardzo nasilonych objawach i podwyższonej temperaturze leczenie musi odbywać się w szpitalu. Osoby cierpiące na nieswoiste zapalenie jelit wymagają często odżywiania przez kroplówkę, przetaczania krwi i innych płynów ustrojowych. W najcięższych przypadkach przeprowadza się operacje chirurgiczne. We wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego polega ona na całkowitym jego usunięciu. Jeśli jest to możliwe, z fragmentu jelita cienkiego formuje się zbiorniczek zastępujący odbytnicę i łączy go z odbytem. Gdy nie jest to możliwe, tworzy się sztuczny odbyt, czyli wszywa koniec jelita w powłoki brzucha, skąd kał przez specjalny otwór wydalany jest do plastikowego woreczka. Jest to stomia. Życie ze sztucznym odbytem wymaga zmian w życiu codziennym i przestrzegania czynności higienicznych, ale umożliwia stopniowy powrót do normalności - podjęcia pracy zawodowej, życia seksualnego, uprawiania większości sportów.

Uważaj co jesz!
Spożywane pokarmy nie przyczyniają się wprawdzie do wystąpienia przewlekłego zapalenia jelit, ale prawidłowe żywienie jest ważną częścią terapii. Objawy wrzodziejącego zapalenia jelita i choroby Crohna  powodują bowiem utratę łaknienia, upośledzają wchłanianie pokarmu, a przewlekłe biegunki prowadzą do odwodnienia, utraty minerałów i witamin.
Chory musi się więc tak odżywiać, aby uzupełnić braki potrzebnych składników. Powinien stosować dietę lekkostrawną, zawierającą dostateczne ilości białka i niezbyt dużo błonnika. Czasem trzeba przyjmować dodatkowe odżywki i zagęszczone pokarmy płynne. Lekarz prowadzący z pomocą dietetyka opracowuje indywidualną dietę dla chorego.

Leki biologiczne
Nadzieją dla osób chorych na wrzodziejące zapalenie jelita, ale przede wszystkim mających chorobę Crohna, jest nowa generacja leków, zwanych biologicznymi. Obniżają one stężenie czynników sprzyjających stanom zapalnym w organizmie.
W Polsce dostępny jest jeden preparat z tej grupy - Infliximab, niestety, nierefundowany.

Negatywne emocje, pesymistyczne nastawienie do życia mogą zaostrzać stan zapalny. Warto więc nauczyć się różnych technik pomagających zachować równowagę psychiczną: ćwiczeń oddechowych, medytacji, jogi, a nawet skorzystać z pomocy psychoterapeuty. Optymizm życiowy jest skuteczną bronią w walce z każdą chorobą.
Dieta w zapaleniu jelita grubego
SAŁATKA Z RYŻU I WĘDZONEJ RYBY (4 porcje, każda 265 kcal)
300 g wędzonej ryby (makrela, śledź, łosoś), 1/2 szklanki ryżu, 1 średnia cebula, 1 ogórek kiszony, 1 jabłko, 4 łyżki oleju, 1 łyżka majonezu lub musztardy, 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku, sól i pieprz.
Ryż wsypać do dużej ilości osolonej, wrzącej wody i gotować 12 minut, wylać na sito, przykryć i pozostawić do wystudzenia.
Ogórek, jabłko i cebulę drobno pokroić, z ryby usunąć ości i rozdrobnić. Składniki włożyć do salaterki, przyprawić, dodać olej wymieszany z musztardą lub majonezem, posypać zieleniną. Podawać jako danie kolacyjne lub gorącą przystawkę.

MAKRELA DUSZONA Z PIECZARKAMI (4 porcje, każda 312 kcal)
300 g filetów z makreli, 150 g pieczarek, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki oleju, 5 łyżek białego wytrawnego wina, 2 łyżki masła, 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki, szczypta tymianku, soli i pieprzu.
Filety oprószyć solą i pieprzem oraz mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać połowę oleju oraz połowę masła i szybko zrumienić ryby. Po zdjęciu z ognia zalać winem, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojone pieczarki. Przyprawić pietruszką, tymiankiem, pieprzem i posolić. Pieczarki dodać do ryby i dusić je na wolnym ogniu przez 20 minut. Podawać z ziemniakami lub sypkim ryżem i surówką.

KREM Z JOGURTEM (8 porcji, każda 330 kcal)
2 duże kubki jogurtu naturalnego, 200 g śmietany, 1 szklanka cukru, 1 stołowa łyżka żelatyny, 1/2 szklanki wody, 250 g dowolnych owoców jagodowych, 100 g łuskanych orzechów włoskich, cukier waniliowy.
Żelatynę zalać w małym rondelku połową szklanki przegotowanej, ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 30-40 minut do napęcznienia, gotować na małym ogniu, stale mieszając, aby dokładnie się rozpuściła, doprowadzić do wrzenia. Odstawić w chłodne miejsce, aby ostygła do temperatury pokojowej.
Jogurt, śmietanę, cukier kryształ i cukier waniliowy wymieszać i ubić trzepaczką lub mikserem na gładką masę. Ubijając  powoli wlewać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Ubijać do powstania gładkiej, jednolitej masy. Umyte i osączone owoce włożyć po kilka do pucharków lub salaterek. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, przed podaniem posypać deser orzechami.


Postanowienie wakacyjne: Królowa - nie mylić z Dodą... ja z tą Panią nie mam nic wspólnego :) jestem tylko królową serca mojego kochanego faceta :*
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel
Misja Bikini
  • kg
  • kg
  • cm
Misja Bikini
BMI
0.00

kitkatka

Dołączył: 2006-01-09

Miasto: Dziupla

Listów: 839

25 czerwca 2009, 12:44 (List #2)
Wędzona ryba jest wybitnie lekkostrawna i dobra dla śluzówki, szczególnie te kilogramy soli i konserwantów.
Pasek wagi