Od siebie dodam, że m.in. dzięki tej rywalizacji byłam zdecydowanie bardziej aktywna, co pomogło mi w zgubieniu 20 kg. BARDZO POLECAM.
"Proponuję wątek, w którym będziemy wspierać się i rywalizować na punkty.
Co tydzień zrobimy podsumowanie naszych dokonań, zliczymy zdobyte w ciągu tygodnia punkty i zrobimy listę rankingową.
Kiedyś brałam udział w takim wątku i zdawało to egzamin, bo nikt nie chciał być na szarym końcu, więc każda z nas dbała o dietę i ruch.
Zasady przyznawania punktów:
DIETA:
zjedzone 1200-1500 kcal: 3 pkt - najzdrowsza opcja
1000-1199 kcal: 2 pkt
1501-1700 kcal: 1 pkt
1701 i więcej: 0 pkt. Za mniej niż 1000 kcal również 0 pkt.!
RUCH (tu rozumiem ćwiczenia, rower, pływanie, stepper, etc; spacerki 15 minutowe się nie liczą
):ponad 1,5 godz. : 3pkt
ponad 60 min. do 1,5 godz.: 2pkt
od 30 min. do 60 min. : 1 pkt
mniej: 0 pkt. Max. ilość punktów to 3! Nie ma punktów dodatkowych!
WODA (ważne jest picie niegazowanej wody codziennie, ale pod pojęciem wody rozumiem też herbatę, soki, mleko etc., poza mocną herbatą czarna i kawą, bo nie są zdrowe):
2 l i więcej: 3pkt.
1,5 l -1,9 l : 2 pkt.
1 l - 1,4 l: 1 pkt.
mniej: 0pkt.
Za każdy dzień bez słodyczy: +1 pkt.
Dodatkowo obowiązkowo po tygodniu zdajemy relację z naszej wagi!Spadek punktujemy dodatnio: 0,5 kg-0,9 kg: + 0,5 pkt
1kg - 1,4 kg: + 1 pkt
1,5 kg i więcej: +1, 5 pkt.
Przyrost wagi punktujemy analogicznie, ale ujemnie...

Waga taka sama, lub nieznacznie wyższa/niższa (do 0,49 kg) nie daje żadnych punktów, ani minusowych, ani plusowych.
Dniem ważenia ustalmy sobotę-niedzielę (później podane wyniki wagi nie zostaną uwzględnione!), ewentualnie można podać wagę w piątek, jeśli nie będzie ktoś miał możliwości zrobić tego w wymaganym terminie.
Kto jest chętny?
Termin odchudzania bez limitu :)
Bilans cotygodniowy z listą rankingową wkleję w każdą niedzielę wieczorem.
UWAGA! Podawajcie przy swoich codziennych punktach datę - łatwiej mi będzie kontrolować, czy każdy ma wszystkie dni podsumowane i zaznaczajcie ankiety codzienne oraz wyniki ważenie w ten sposób, by były łatwiej odnajdywane!
Warunkiem przystąpienia do grupy jest podanie do SOBOTY do 23.59 swojej obecnej wagi i opisanie swoich postanowień oraz celu wagowego!
No to do dzieła!

Przykładowa ankieta za każdy dzień:
dieta: 3 pkt (1300 kcal)
ruch 2 pkt (50 min)
woda 2 pkt (1,5 l)
brak słodyczy: 1 pkt.
Sobota-niedziela ważymy się i podajemy spadek: np. 31 lipca ważę 71 kg, a w sobotę 7 sierpnia 70,4 kg. Piszę: "07.08: 70,4kg, - 0,6 kg, +0,5 pkt". Do tego oczywiście codzienna ankieta.
Ja w niedzielę wieczorem zliczę wszystkie nasze punkty i wkleję listę rankingową.