Nowy temat Lista tematów

Temat:

walentynkowy zawrót słodyczowy

NieLubieKminku

8 lutego 2010, 21:33 (List #1)
Jak na Boże Narodzenie i Dzień Chłopaka , Matki , Ojca oraz Listonosza tak i na WalenieTynków robie moje marcepanowe cukierki . Nie dostanie ich tylko mój mężczyzna ( swoją drogą zastanawiam się kiedy mu się przejedzą ) ale też przyjaciele bez których treść mojego zycia byłaby bardzo uboga.

Na marcepanowe cukierki potrzebujemy : marcepan , daktyle bez pestek, czekoladę , mleko , posypki , patyczek do szaszłyków , folia oraz rafia ( do kupienia w kwiaciarni ) serduszka

Z marcepanu formujemy nieduże kulki którymi nadziewany daktyle .

W odrobinie mleka rozpuszczamy czekoladę . Trzeba wyczuć odpowiedni moment gęstości czekolady. Będziemy w niej zanurzać daktyle i ma je dokładnie oblepić.

umoczone w czekoladzie daktyle obtaczamy w dowolnej posypce. Ja użyłam wiórków kokosowych , płatków migdałowych ( dodatkowo je pokruszyłam ) oraz perełek cukrowych . Lecz tak naprawdę jest tu pełna dowolność. Daktylami operuje za pomoca patyczka do szaszłyków :) ( nie ma pokusy oblizywania paluchów :P )

musimy poczekać aż czekolada zastygnie ... czekamy...czekamy... no dobra... ja je po prostu zostawiam na całą noc.

Każdy cukiereczek układamy na środku foliowego kwadracika i owijamy . Związujemy kawałkami rafii. Doklejamy serduszka .

życzymy smacznego nie licząc kalorii :)

Jeżeli ktoś nie ma pomysłu na Walentynkowe coś dla swojej drugiej połówki , dla przyjaciół którym warto powiedzieć "dzięki że jesteś " - śmiało korzystać :))

Epestka

Miasto: Nareszcie U Siebie

Listów: 7622

8 lutego 2010, 21:37 (List #2)
O rany!!!!!!!!!!!!!!!
Postanowienie wakacyjne: Godzę się z tym na co nie mam wpływu. Zmieniam to co zmienić mogę
Pasek wagi

Vade.mecum

8 lutego 2010, 21:42 (List #3)
no wiesz Ty co! ale mi ochotę na marcepan zrobiłaś!;p ale dzięki może wykorzystam!;) 

mala1616

8 lutego 2010, 21:44 (List #4)
Mmmm,,,napewno pycha musi byc!ja bym nie spoczela raczej an 1 szt,tylko pewnie na 20 szt gdzies!dobrze ze u mnie niky takiegoo czegos nie robi:)

Davnee

Miasto:

Listów: 126

8 lutego 2010, 21:47 (List #5)
Świetny pomysł!!! Wyszły genialne :) a swoją drogą ... marcepan chyba nie może się znudzić :D
Postanowienie wakacyjne: Do końca wakacji 2012 ważyć 60kg/1,80m
Pasek wagi
Obecna sylwetka Mój cel

NieLubieKminku

8 lutego 2010, 21:48 (List #6)
a ja raz trzasnęłam setkę na Boże Narodzenie i każdy chciał po troszkę i kupa... nic mi nie zostało :D nawet pan z Lotka dostał i pani na poczcie :D

Caramel89

moderator Vitalia.pl

Miasto: marzeniospełnialnia

Listów: 2452

8 lutego 2010, 21:53 (List #7)
mam głupie pytanie ale gdzie kupujesz marcepan w kawałku? mieszkam w małym mieście i zastanawiam się gdzie go znajdę w np Warszawie i mniej więcej za ile/na jaką ilość:)

super pomysł na drobne upominki, dziękuję!
Postanowienie noworoczne: Zanim zaprosisz do znajomych - zastanów się, po co to robisz :)
Pasek wagi

hanialig

Miasto: Rumia

Listów: 49

8 lutego 2010, 21:58 (List #8)

Swietne! Mój mąż uwielbia marcepan, napewno zrobie!

Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

babajaga15

Miasto: Kraków

Listów: 752

8 lutego 2010, 21:59 (List #9)
mój mąż uwielbia marcepan:)))  może mu zrobię... fajny pomysł
Pasek wagi
Obecna sylwetka

Sheyla

8 lutego 2010, 22:00 (List #10)
mój nie cierpi marcepanu..... posłodzę mu w inny sposób

Najpopularniejsze słowa kluczowe na forum.