Nowy temat Lista tematów

Temat:

Dieta South Beach

Pearl89

Miasto:

Listów: 101

12 lutego 2006, 21:12 (List #1)
Teraz dużo się o niej słyszy. Czy naprawdę jest taka skuteczna? Czy ktoś ją stosował i może to potwierdzić?
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

roxy1

Miasto: Legionowo

Listów: 6371

12 lutego 2006, 21:16 (List #2)
kobieto poczytaj prosze to co było ciut wczesniej bo ten temat to tak srednio raz na dwa dni jest poruszany więc wybacz ale ile ray mozna sie wypowiadac o tym samym.
Pasek wagi
Początkowa sylwetka

olka

12 lutego 2006, 22:15 (List #3)
moze i skuteczna ale omalo na wf przez nie zemdlalam i okres mi sie zatrzymal:/

roxy1

12 lutego 2006, 22:21 (List #4)
DIETA SOUTH BEACH Co to jest? Przede wszystkim zdrowy styl życia. Dietę South Beach (nazywaną czasami dietą Plaż Południa) wymyślił amerykański kardiolog, dr Arthur Agatston. Polega na ograniczeniu jedzenia wysoko przetworzonych węglowodanów (np.białego pieczywa, makaronu), które są szybko trawione, co sprawia, że zaraz po posiłku znów jesteś głodna. Należy unikać także tłuszczów nasyconych. W jadłospisie powinny się za to znaleźć białka, węglowodany złożone i tłuszcze nienasycone (oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Jedną z głównych zalet tej diety jest bezpieczeństwo jej stosowania i dobroczynny wpływ na zdrowie. Na czym to polega? Nie musisz liczyć kalorii ani odmierzać porcji. Jesz po prostu zalecane produkty (oczywiscie w granicach rozsadku ), w 5-6 malych posilkach. Dieta jest podzielona na trzy fazy. Pierwsza trwa 2 tygodnie, druga zazwyczaj nieco dłużej (to zależy od Ciebie), a trzecia... przez resztę życia. W diecie South Beach, podobnie jak w diecie Montignaca, dużą rolę odgrywa indeks glikemiczny. Na początku trzeba jeść produkty o jak najniższym IG. Potem można powoli włączać z powrotem do menu te o wyższym IG. Dieta jest podzielona na 3 fazy. I faza SB (najbardziej restrykcyjna): Trwa 2 tygodnie. Możesz wybierać między warzywami, chudym mięsem, rybami, serami, jajkami. Rozstajesz się ze słodyczami, owocami, pieczywem i ziemniakami. Zawierają one wysoko przetworzone węglowodany, które wywołują huśtawkę glikemiczną. To powoduje niepohamowany głód i prowadzi do odkładania nadmiaru węglowodanów w postaci tkanki tłuszczowej. Jadłospis I fazy jest dość monotonny, ale odżywiasz się tak tylko 14 dni. W tym czasie traci sie glownie wode, teoretycznie mozna schudnac do 6 kg, ale oczywiscie dotyczy to osob z duza nadwaga. Osoby z nadwaga rzedu 5-10 kg straca ok 2-3. Produkty polecane MIĘSA polędwica (wieprzowa i wołowa) szynka wołowa szynka wieprzowa gotowana bekon chudy udziec cielęcy antrykot cielęcy sznycel cielęcy DRÓB (bez skóry) pierś kurczaka pierś indyka szynka drobiowa (2 plast. dziennie) RYBY I SKORUPIAKI wszystkie SERY żółte light pleśniowe light serki topione light twarożek wiejski light serek homogenizowany smakowy light tofu miękkie, niskotłuszczowe JAJKA całe lub białka ORZECHY pistacje, 30 sztuk włoskie, 2 sztuki orzeszki ziemne, 20 sztuk TŁUSZCZE oliwa z oliwek masło orzechowe (łyżeczka) tłuszcz roślinny w płynie WARZYWA brokuły bakłażany cukinia fasola biała fasola czerwona fasolka szparagowa groch grzyby kalafior kapusta kiełki ogórek pomidory (nie więcej niż sztuka do posiłku lub 10 pomidorków koktajlowych) rzepa sałaty seler soczewica szpinak szparagi SŁODYCZE (nie więcej niż 75 kcal dziennie) bita śmietana light czekolada gorzka guma do żucia bez cukru kakao bez cukru PRZYPRAWY I DODATKI bulion warzywny olejki zapachowe do ciasta wszystkie przyprawy bez dodatku cukru zioła Produkty zabronione TŁUSTE MIĘSA wszystkie DRÓB gęsi, kaczki pasztety, parówki, kiełbasy SERY pełnotłuste żółte pełnotłuste pleśniowe NABIAŁ jogurty, kefir lody, mleko mleko sojowe WARZYWA buraki, marchew kukurydza ziemniaki PRODUKTY ZBOŻOWE wszystkie, w tym: ryż, kasze, mąka i przetwory płatki śniadaniowe pieczywo OWOCE wszystkie NAPOJE alkohol kawa kofeinowa, herbata czarna, soki owocowe, napoje gazowane II faza SB: Ta faza trwa do czasu uzyskania wymarzonej figury, chudnie sie ok 0.5 kg tygodniowo, do 1 kg w przypadku osob otyłych. Możesz wprowadzić do menu: OWOCE brzoskwinie czarne jagody grejpfruty gruszki jabłka kiwi mango morele (także suszone) pomarańcze śliwki truskawki winogrona wiśnie NABIAŁ jogurty light o smaku owocowym jogurty naturalne niskotłuszczowe lub 0 proc. PRODUKTY ZBOŻOWE (rzadko) płatki o wysokiej zawartości błonnika (np. z otrąb pszennych) płatki owsiane ryż dziki pieczywo wielozbożowe pieczywo ryżowe makarony z pełnego ziarna prażona kukurydza jęczmień WARZYWA zielony groszek INNE czekolada gorzka wino czerwone III faza SB: Program żywienia na resztę życia. Teraz już nawet nie będziesz miała tabelki - przewodnika w kuchni. Zdaniem twórcy diety organizm zdążył już przywyknąć do zdrowego trybu życia, a ty nauczyłeś się tak komponować menu, że możesz jeść wszystko, byle z umiarem (ustalasz je sam). To wystarczy, by ponownie nie przytyć. Jeśli jednak powinie ci się noga (np. podczas wakacji czy zimowej chandry, gdy nie będziesz potrafiła oprzeć się słodyczom, lodom, hamburgerom czy hot dogom), zawsze możesz wrócić do fazy I. Lepiej jednak, by nie zdarzało ci się to zbyt często. Każda kolejna próba jest trudniejsza: dieta wydaje się jeszcze bardziej monotonna, tempo chudnięcia wolniejsze i sukces tak odległy...
Pasek wagi
Początkowa sylwetka

roxy1

12 lutego 2006, 22:23 (List #5)
Kto nie może stosować tej diety? --osoby z hipoglikemią (obniżonym poziomem cukru we krwi), --chorzy na cukrzycę muszą najpierw skonsultować się z lekarzem, dieta w połączeniu z lekami może spowodować zbyt drastyczny spadek poziomu glukozy, --osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi powinny ograniczyć spożycie jajek (w menu jest ich dużo) i zastąpić je np. rybami i drobiem.
Pasek wagi
Początkowa sylwetka

ziemianka

12 lutego 2006, 22:31 (List #6)
roxy!ty to wszysko napisałaś czy wkleiłaś?:smiley12:

roxy1

12 lutego 2006, 22:40 (List #7)
a to jakas różnica?
Pasek wagi
Początkowa sylwetka

Pearl89

13 lutego 2006, 00:18 (List #8)
Roxy, piszesz że schudłaś 13kg w ciągu dwóch miesięcy, ale wszędzie mówią, że ta dieta w pierwszej fazie, powinna odchudzić 6kg. w dwa tygodnie! czyli nie jest aż taka skuteczna? Poza tym chciłąbym tylko schudnąć 6kg., jak myślicie czy mogę poprzestać na pierwszej fazie?

ewuniaa

Miasto: Bielawa

Listów: 381

13 lutego 2006, 00:27 (List #9)
Kazda dieta Ci cos obiecuje, co czesto nie ma zwiazku z rzeczywistoscia - bo to zalezy od danego czlowieka (kazdy jest inny), od motywacji itd i nie wolno w to tak slepo wierzyc, bo wtedy tylko czlowiek sie zalamuje i daje sobie spokoj z odchudzaniem jesli idzie nie tak jak obiecali. A jesli zostaniesz przy pierwszej fazie to szybko po odchudzaniu mozesz wrocic do wczesniejszej wagi - bo SB to nie sposob na schudniecie, ale sposob na odzywianie przez cale zycie (sposob na zmiane nawykow zywieniowych), a tego sie uczy w ciagu tych trzech faz - ale to oczywiscie zalezy od Ciebie.
Postanowienie noworoczne: 47
Pasek wagi
Początkowa sylwetka Obecna sylwetka Mój cel

roxy1

13 lutego 2006, 11:44 (List #10)
Perełko ja nigdzie nie pisałam ze schudłam na diecie SB ponieważ moja dieta opiera sie na jej elementach i tez na Metodzie Montignaca i diety niełączenia owszem sa one do siebie podobne ale o to mi chodziło zeby z tych diet wybrac to co mi najbardziej odpowiada i stosować. Poniewaz nie zalezy mi na szybkim i gwałtownym schudnięciu ale na zmianie przyzwyczajeń i stylu życia to nigdy nie stosuje zadnych cudownych diet a I faza SB jest tylko przygotowaniem do dalszych więc raczej nie polecam stosowania samej I fazy chyba że chcesz schudnąc tak na troszke tzn jakąs imprezke.
Pasek wagi
Początkowa sylwetka

Najpopularniejsze słowa kluczowe na forum.